Panasonic TZ-30 Review
Nu sunt un mare fan al aparatelor compacte, dar am zis sa incerc sa testez un aparat sa vad ce ”poate” sa scoata. Am zis sa caut ceva mic, nu din seria aparatelor bridge, si am ajuns la Panasonic TZ-30. Aparut la inceputul anului este ultimul din seria superzoom-urilor compacte de la Panasonic. Mai jos avem cateva detalii tehnice despre micul aparat:
Rezolutie: 14.1 Mpx
Filmare: Full HD – 1920 x 1080 (60 fps)
Senzor: CMOS 1/ 2.33
Zoom optic: 20x
Obiectiv: LEICA DC VARIO-ELMAR / 12 elemente în 10 grupe
Sensibilitate ISO: Auto, Hi Auto (1600-6400), ISO 100, 200, 400, 800, 1600. 3200
Display LCD: Ecran tactil LCD TFT de 7,5cm (3.0″) (460.000 puncte)
Cam astea sunt detaliile principale. Pentru detaliile complete intrati aici.
Bun, arata interesant, deci sa il luam la teste sa vedem ce si care si cum. Dau un telefon, dau un mail si intru in posesia micutului aparat. Primul lucru care imi sare in ochi si care m-a amuzat in acelasi timp este functia trecuta pe cutie ca “ Light Speed AF”, si imi notez sa vad cu ochii mei acesta minune nitel mai tarziu.
Si pentru ca am avut ocazia sa merg la un concert mai mare, in aer liber am zis sa iau si acest mic aparat cu mine sa fac cateva cadre sa vad cat de bun este auto-focusul in lumina mai dificila, cum sta pe zgomot de imagine si cat de usor se pot schimba setarile, mai ales in prioritatile de timp ( modul S), diafragma ( modul A ) si modul manual ( modul M ). M-am oprit la o distanta rezonabila de scena ca sa ma folosesc si de acel zoom de 20X , si am asteptat inceperea spectacolului. Incepe, se aprind lumini pe scena, apare domnisoara sau doamna Gaga, scot aparatul si incerc sa ii fac cateva poze. Variez intre modurile manuale, le schimb usor, fara nici o problema – de retinut meniul foarte usor de inteles si de navigat, o bila alba pentru aparat.
Sa verificam Auto Focusul, acel ”Light Speed AF” ce m-a amuzat cand l-am vazut. Apas jumatate de cursa pe butonul de declansare-focalizare cu o viteza normala, asta m-a facut sa ma intreb unde e acea mare viteza de focus. Mai stau putin, mai il butonez nitel si imi dau seama ca pe ecranul tactil pot apasa pe punctul in care vreau sa fac focusul si in acelasi timp,d upa focalizare, face poza. Excelent, am zis, am gasit unde e acel focus rapid si au avut dreptate, chiar e rapid. Cum selectam un punct, nici nu apasam bine ca deja aveam poza facuta si in focus. Nu e chiar viteza luminii la focus dar e destul de rapid. O alta bila alba pentru aparat.
Dar prima problema ce am descoperit-o la el este ca nu are posibilitatea de a face poze in format RAW, format necomprimat, ceea ce nu m-a mirat pentru ca totusi este un aparat compact dintr-o serie de mijloc, asa ca este de inteles dar tot merita o bila neagra pentru asta. Mai jos sunt cateva poze realizate cu TZ-30 in timpul spectacolului.
Acum daca am facut cateva cadre in lumina scazuta si dificila am zis sa ies la o plimbare prin parc, pe zi, sa vad cum e modul Inteligent Auto, sa ma plimb si sa fac poze de timp “Point & Shoot”, sa las aparatul sa faca absolut toata treaba. Si au iesit poze bunicele. Am facut un test de zoom minim la zoom maxim si m-am jucat cu modul miniatura.
Ma plimb, mai stau pe o banca, mai ascult o melodie la MP3-ul proprietate personala, si uite asa se lasa seara. Lumina dispare, moment perfect sa vedem cat de auto este modul Auto. Ma duc in punctul de unde facusem poze ceva mai devreme si fac o poza din mana, normal ca toata lumea. Iese o poza nitel intunecata, si cu un relativ vizibil zgomot de imagine. In plus, este si nitel miscata. ( ISO 800, 1/ 40 sec F.: 3.3). Stau si ma uit la poza si imi vine o idee: fiind pe niste trepte sa asez aparatul pe una dintre ele si sa mai fac inca o data acel cadru. Surpriza mare. Aparatul in acel mod Inteligent Auto si-a dat seama ca este mai stabil ca inainte si a hotarat el sa faca o poza cu expunere mai lunga, ISO mai mic, si iese o poza decent expusa si clara. ( ISO 100 8 sec. F: 3.3 ) Am ramas surprins de aceasta treaba. O alta bila pentu micul aparat.
** Mentionez faptul blitul nu a fost declansat la ambele poze
Ca incheiere pot sa zic ca acest mic aparat a reusit sa imi faca o impresie buna mie, ca un posesor de DSLR-uri ce nu a prea folosit un aparat compact. Cu multe parti bune si un mic dezavantaj (formatul RAW) as putea spune ca se incadreaza ca un aparat ce merita luat in vedere in momentul cautarii unui aparat ”de buzunar” pentru o vacanta sau pentru uz de zi cu zi.
Un articol de Alex Chelba, consultant F64
[products ids=1049051]
1 Comment
Aparatul are un mod de handheld night shot, care se activeaza din meniul de setari si care detecteaza ca apartul este tinut in mana pentru poze in conditii de iluminare proasta. Cu functia activata isi regleaza singur stabilizatorul si face un grup de 5 oze alegand cea mai clara dintre ele. Functioneaza surprinzator de bine.