Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie 2011

Nominalizaţii din lista scurtă

http://www.worldphoto.org/

Sony anunţă lista scurtă a nominalizaţilor din cadrul competiţiei Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie 2011. Integrând o competiţie profesională, pe trei genuri: Fotojurnalism & Documentar, Artă şi Publicitate, şi o competiţie deschisă fotografilor de toate tipurile, Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie reprezintă cel mai cuprinzător concurs mondial fotografic, la momentul actual.

Lista scurtă a nominalizaţilor din competiţia profesională a fost desemnată de către comitetul onorific de arbitrii, ce numără personalităţi cunoscute internaţional, din industria mondială a fotografiei, incluzând fotografi, editori de fotografie, agenţi şi critici. Juriul, convocat la Londra pentru decizia asupra nominalizările din lista scurtă, a fost condus de către criticul de fotografie britanic Francis Hodgson. Câştigătorii vor fi anunţaţi pe data de 27 aprilie.

Competiţia din 2011 a atras mai multe înscrieri ca niciodată, din toate colţurile globului – 105.000 de înscrieri, din 162 de ţări. Lista scurtă include şi câţiva dintre câştigătorii şi finaliştii anilor anteriori, precum Amit Madheshiya, Peter Frank, Denis Rouvre, Giulio Di Sturco şi Tommaso Bonaventura.

Astrid Merget, Creative Director al Organizaţiei Mondiale de Fotografie comentează asupra selecţiilor categoriei profesionale: “Acesta a fost un an extraordinar pentru competiţie. Cu numărul de înscrieri cel mai ridicat de la debutul competiţiei, este clar că atingem o comunitate internaţională amplă de fotografi. Chiar şi asa, comitetul onorific de arbitrii continuă să extindă şi mai mult limitele calitative ale înscrierilor ajunse în lista scurtă, alegând numai cele mai bune fotografii. Toţi participanţii din lista scurtă a nominalizărilor trebuie să fie mulţumiţi de rezultatele lor extraordinare.”

Francis Hodgson, Preşedintele Comitetului onorific de arbitrii, adaugă: “Este remarcabil că o competiţie cu o răspândire atât de mare poate genera imagini de asemenea calitate. Înscrierile au venit din tot spectrul fotografic şi a fost evident de la început că juriul urma să întâlnească diversitatea sub toate formele. Dar am întânit şi vigurozitate, un lucru la care ne aşteptam mai puţin. Ne face plăcere să spunem că fotografia pe care am întâlnit-o nu demonstrează doar talent fotografic, ci şi abilităţi de comunicare, calitate pe care o şi urmărim în mod principal.”

În competiţia profesională există 15 sub-categorii, pe trei genuri de fotografie: Fotojurnalism & Documentar(Probleme de actualitate, Contemporan, Oameni, Artă & Cultură şi Sport); Publicitate (Campanie, Călătorie, Stil de viaţă, Natură moartă şi Modă) şi Artă (Arhitectură, Portret, Peisaj, Natură moartă şi Concept).

Cele zece categorii din cadrul competiţiei Open sunt deschise entuziaştilor din domeniul fotografiei. Categoriile sunt: Acţiune, După lăsarea întunericului, Artă şi Cultură, Modă, Natură şi Viaţă Sălbatică, Panorame, Oameni, Zâmbete şi Călătorii. În acest an lucrările înscrise în cadrul compeţiţiei Open au fost jurizate de un comitet pre-selectat de specialişti afiliaţi la iStockphoto. Nominalizaţii din cadrul fiecărei categorii, alături de marele câştigător al competiţiei Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie vor fi anunţaţi de către un juriu din care vor face parte Francis Hodgson, Andrew Saunders, Vice Preşedinte în cadrul Creative Imagery, Getty Images; Joseph Jean Rolland Dubé, Vice Preşedinte în cadrul iStockphoto;  Yann Salmon-Legagneur (Sony Europe Marketing -DSLR) şi Paul Genge (Sony Marea Britanie Technical Marketing – DSLR).

Membru al juriului competiţiei, Joseph Jean Rolland Dubé, punctează: “ Acesta este al treilea an în care iStock este implicat în jurizarea fotografiilor înscrise. Această competiţie adună lucrări din ce în ce mai valoroase în fiecare an, iar fotografiile câştigătoare sunt o dovadă a creativităţii şi tehnicii fotografice. Felicitările noastre se îndreaptă către organizatorii competiţiei Premiilor Mondiale pentru Fotografie pentru lucrările care au fost înscrise în acest concurs şi ne dorim ca acest fenomen care încurajează talentul în cea mai pură formă să ia amploare pe viitor”.

Câştigătorii competiţiei Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie vor fi anunţaţi în cadrul festivalului de ceremonie a Premiilor Mondiale pentru Fotografie şi în cadrul expoziţiei Somerset House din Londra. Cu un accent puternic pe componenta de socializare destinată fotografilor, festivalul, care se va desfăşura înperioada 26 aprilie – 1 mai promite a fi un eveniment eclectic, care va include dezbateri, expoziţii de portofoliu şi seminarii, conduse de membrii Academiei. Expoziţia cu lucrările câştigătoare ale competiţiei Premiilor Mondiale  Sony pentru Fotografie va fi deschisă până pe data de 22 mai 2011.Biletele pentru festival şi pentru expoziţie sunt disponibile pe site-ul www.worldphoto.org începând cu data de 4 februarie 2011.

Câştigătorii din cadrul secţiunii dedicate fotografiei profesionale vor fi anunţaţi pe data de 27 aprilie în cadrul ceremoniei Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie. Pentru prima dată, aceasta va avea loc în Piaţa Odeon Leicester din Londra, faţă de anii anteriori în care aceasta se desfăşura la Cannes¸ în Franţa. Mai mult, în cadrul galei din acea seară va fi decernat şi prestigiosul premiu L’Iris D’Or pentru fotograful anului din cadrul competiţiei  Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie. Acestuia îi va fi înmânat un premiu de 25.000 de euro, alături de echipamente profesionale Sony. Marele câştigător al competiţiei va primi un premiu în valoare de 5.000 de euro, precum şi camere profesionale Sony. Discursul de încheiere a galei va fi susţinut în onoarea câştigătorului premiului pentru întreaga activitate dedicată fotografiei şi pentru contribuţiile aduse acestei arte.

Un număr limitat de bilete pentru gala Premiilor Sony World Photography va fi disponibil pentru public. Biletele, al căror preţ de pornire va fi de £22, sunt disponibile pe site-ul www.worldphoto.org începând cu data de 4 februarie.

Datele competiţiei:

 

4 februarie – Biletele pentru Competiţia Sony World Photography şi pentru   Festivalul World Photography sunt puse la dispoziţia publicului

8 martie – Anunţarea premiului pentru întreaga contribuţie dedicată fotografiei – Outstanding Contribution

22 martie – Câştigătorii pentru fiecare categorie a competiţiei Open vor fi anunţaţi

27 aprilie – Gala de decernare a premiilor va avea loc în piaţa Odeon Leicester  în Londra, împreună cu anunţarea câşigătorului de la categoria Fotografii Profesionale. În aceeaşi seară va avea loc şi decernarea premiului L’Iris D’Or.

26 aprilie – 22 mai       Festivalul World Photography (26 aprilie – 1 mai) şi expoziţia din cadrul at Somerset House

Click aici pentru a vizualiza imaginile din lista scurtă

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.