Cu Sigma 16mm f/1.4 DC DN [C] la plimbare pe stradă
Cu obiectivele de la Sigma m-am împrietenit acum câțiva ani, când am lucrat în mod constant cu Sigma 19mm f/2.8 Art – montat pe Olympus OMD EM5. Totuși, cu acest obiectiv (echivalentul unui 38mm pe full frame) aveam senzația uneori că “strada e prea strâmtă” .
Prin urmare, când am avut ocazia să testez obiectivul Sigma de 16mm, f/1.4 – nu am ezitat și chiar am fost curioasă să descopar cât de “multă” stradă câstigam în primul rând, cât de rapidă pot fi în focusare, câtă flexibilitate îmi oferă comparativ cu celelalte obiective pe care le folosesc în mod constant, și mai ales… ce oferă în plus?
Prin urmare am montat obiectivul pe actualul meu aparat mirrorless, Olympus OM-D E-M1, și am pornit în aventura fotografică.
Sigur că am câștigat destul de “multă stradă” față de obiectivul de 19 mm! În plus, am obținut o claritate extrem de bună, chiar și în locurile în care scara imaginii părea că mă copleșește.
Impresionant autofocusul, rapid și precis, până în punctul în care nici nu mă mai gândeam la el și declanșam cu toată încrederea.
Surpriza cea mai placută la Sigma 16mm f/1.4 DC DN [C] a fost diafragma foarte deschisă, care mi-a permis să obțin un bokeh absolut spectacular, incomparabil cu cele ale obiectivelor pe care le dețin. Prin urmare, orice portret poate fi abordat în mod creativ, cu o adâncime de câmp pe care să o poți controla și alege în funcție de ceea ce îți dorești ca rezultat.
Din punct de vedere ergonomic, obiectivul pare destul de lung pentru un aparat ca Olympus OM-D E-M1, făcându-l destul de vizibil pe stradă. În schimb forma permite o manevrare foarte ușoară a întregului ansamblu, ceea ce compensează într-un fel grija că obiectivul ar părea prea lung.
În schimb, claritatea imaginilor obținute, luminozitatea obiectivului și rapiditatea în declanșare, îi acordă un plus față de un obiectiv de dimensiuni similare, cu care lucrez în prezent (respectiv 12-40mm f/2.8).
După câteva aventuri pe stradă alături de Olympus și Sigma 16mm f/1.4 DC DN [C], am descoperit că îmi place rapiditatea și precizia autofocalizării și declanșării, precum și calitatea foarte bună a imaginii. Aceste atuuri m-au făcut să trec cu vederea dimensiunile obiectivului.
Prin urmare, tot ce mi-a trebuit a fost să îmi găsesc subiectele, să focalizez și să declanșez. Restul sunt doar detalii tehnice pe care le poți descoperi pe site-ul F64.
Iar la final, las imaginile să îți povestească cum a fost:
Articol și fotografii de Mirela Momanu.
[products ids=125038480]