(c) Olga Vuscan

Despre fotografia de familie și nou-născuți cu Olga Vușcan

Olga Vușcan este unul dintre liderii comunității de fotografi de familie și nou-născuți din România. În cadrul proiectului Photo Talks, am avut ocazia de a afla de la Olga Vușcan ce înseamnă să fii fotograf de familie în România, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă iei decizia să faci parte din această comunitate, despre importanța unei recuzite versatile și a investiției într-o aparatură bună de studio. În cele ce urmează, te invităm să citești mai multe despre fotografia de familie și nou-născuți prin prisma experienței și pasiunii Olgăi Vușcan.

luptători prin fotografie
(c) Olga Vușcan

Pentru început, să aflăm mai multe despre Olga Vușcan

Iată ce ne povestește Olga despre pasiunea ei pentru fotografie și despre drumul parcurs de la fotografia de nuntă la fotografia de familie și nou-născuți:

“Sunt Olga și sunt fotograf de nuntă convertit la fotograf de familie din 2001, odată cu venirea lui Matei în viața mea. Fotografiez cu drag viitori părinți, bebeluși mici și mai mari și familii în studioul meu din Cluj.

În 2013 am creat comunitatea online a fotografilor de familie din nevoia de a avea un loc unde să ne regăsim toți cei care iubim această nișă a fotografiei.

Din 2015 organizez ateliere practice de fotografiere a nou-născuților și am lucrat cu peste 150 de fotografi.

În 2018 s-a născut prima conferință a fotografilor de familie din România care ulterior s-a transformat în Family Portrait Academy – comunitatea fotografilor de familie și de nou-născuți care are printre membri fotografi români din toată lumea.”

Care este perioada cea mai bună pentru a fotografia un nou-născut?

Ideal este în primele două săptămâni de viață. În primele două trei săptămâni de viață, are loc primul puseu de creștere, după care copiii dorm mai puțin, mânancă mai mult, sunt mult mai prezenți, mai activi. Eu fac fotografie de nou-născut până la patru săptămâni. Fotografia autentică de nou născut e până la două-trei săptămâni.

Olga Vușcan
(c) Olga Vușcan

Ce echipament folosește Olga Vușcan

Olga Vușcan ne-a povestit că nu mai folosește lumina continuă, ci blituri, deoarece astfel poate recreea mult mai ușor lumina naturală. Preferă obiective de 70-200mm, dar în studio lucrează mai mult cu obiective de 50mm, pentru că i se pare cel mai confortabil obiectiv cu care poți lucra. În privința accesoriilor, se declară fană a accesoriilor neutre, versatile, pe care le poți folosi în mai multe modalități. Îți poți da seama că un fotograf e începător în fotografia de nou-născuți atunci când folosește accesorii imense, în care copilul se pierde. Ca plan de viitor, Olga se gândește să treacă pe mirrorless, Canon sau Sony.

În privința unui octobox, Olga recomandă dimensiunile de 140 sau 150 cm. Sunt și fotografi care lucrează cu octoboxuri de 180 cm, dar e foarte important spațiul pe care îl ai la dispoziție. Dacă e prea moale lumina, imaginea rezultată este plată, astfel încât trebuie să știi cum să creezi umbre.

În culisele studio-ului Olgăi Vușcan

Aparate și obiective

Obiectiv Sigma 50mm
Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM
Canon EF 70-200mm Obiectiv Foto DSLR F4 L USM
Canon EOS 6D

Blituri si octobox

Godox AD600
Godox AD600 Pro
Godox SB-FW140 Octobox 140cm

Stiluri de fotografie de familie

Fotografia de familie e pe un continuum între fotografia documentar, în care fotograful nu intervine deloc, fotografia lifestyle, în care controlezi cum sunt îmbrăcați oamenii, ce mediu și din ce unghi fotografiezi,și fotografia super aranjată, fotografia în stilul pictorilor, în care este controlat tot. Deci de la super non-interventie la super posed.
Olga Vușcan
Fotograf
(c) Olga Vușcan

Prin ce se diferențiază fotografii de familie și nou-născuți?

Unii se diferențiază prin accesoriile pe care le folosesc, unii lucrează cu multe culori, au învățat teoria culorilor, cum să le combine, au invațat lumina. Unii lucrează cu lumina naturală, alții cu lumina de studio.

Olga Vușcan
(c) Olga Vușcan

Ce sfaturi oferă Olga Vușcan pentru cei care sunt la început de drum în această ramură?

Recomandat este să cunoști direcția în care vrei să mergi și să te pregătești pentru asta. Dacă fotografiezi neutru, trebuie să știi cum să combini texturile, pentru a crea un cadru interesant. Este indicat să nu creezi contraste prea mari. Subiectul principal este copilul și familia, nu ținutele, nu accesoriile. Accesoriile trebuie să completeze copilul, nu să distragă atenția. Nu trebuie să creezi contrast, ci armonie, pentru a pune în valoare frumusețea chipului.

Care sunt pașii de urmat
  • Dați-vă timp să fiți ucenici
  • Investiți în aparatură bună, de studio
  • Construiți-vă stilul care vă place
  • Realizați un site
  • Fiți activi pe canalele de social media cu care vă simțiți confortabil
  • Promovați-vă conținutul
  • Lucrați la obținerea unei relații fără surprize cu clienții
(c) Olga Vușcan

În cele din urmă, este vorba despre echilibrul între pasiunea pentru această chemare, ca un foc interior, și munca depusă.

Puteți urmări mai jos tot evenimentul Photo Talks în care am avut-o ca invitată pe Olga Vușcan:

Suntem curioși, tu ai experimentat acest stil fotografic sau ai în vedere asta în viitor? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.