Our Way to Cuba 2024, cu Gina Buliga și Sorin Onișor

Cuba este un loc care îți rămâne în suflet, un tărâm al contrastelor și al culorilor vibrante, unde fiecare colț de stradă îți oferă o poveste. În tura foto Our Way to Cuba, Gina Buliga și Sorin Onișor, alături de un grup de pasionați de fotografie din întreaga lume, au pornit într-o aventură unică, surprinzând esența acestei insule fascinante.

De la străzile animate ale Havanei la liniștea colonială din Trinidad și farmecul rural al Vinales-ului, fiecare moment a fost o oportunitate de explorare și descoperire. Pe parcursul călătoriei, grupul a fost martor la spectacolul vieții cubaneze: oameni prietenoși, ritmuri de salsa, peisaje care îți taie respirația și, nu în ultimul rând, provocările unei țări ce păstrează un farmec autentic, în ciuda dificultăților.

În acest articol vei descoperi impresiile celor care au trăit această aventură, cadre spectaculoase surprinse în mijlocul acțiunii și poveștile din spatele fiecărei imagini. De la lumina caldă a răsăriturilor la tumultul unui uragan, de la portrete expresive la peisaje memorabile, Our Way to Cuba este mai mult decât o simplă tură foto – este o experiență de viață.

Bucură-te de această călătorie prin ochii celor care au fost acolo și lasă-te inspirat de magia Cubei!

Gina Buliga

 

HOLA!

Când îți dorești ceva foarte mult se va întâmpla.

Am fost de doua ori în Cuba și undeva în sufletul meu îmi doream foarte mult să revin aici, dar datorită altor ture… viața, drumuri, nu am mai apucat să visez la Cuba.

Povestea acestei ture a început în tura din Maroc. Eram în microbuz, pe drumuri cu Sorin Onișor și puneam la cale alt Maroc, dar cumva Sorin a adus în discuție Cuba, că și-ar dori să meargă și el o dată în viața lui acolo. A fost de ajuns ca să încep să visez din nou la Cuba și să îmi aduc aminte cât de minunată e Cuba și i-am promis în microbuz că vom merge. Am avut parte de suportul lui Dan Mirică, cu care făcusem primele ture de Cuba, ne-a ajutat cu organizarea și ca prin minune am ajuns în Cuba.

Câteodată, când altcineva visează lângă tine un loc, parcă te face să te trezește și îți aduci aminte cât de mult îți dorești și tu să te întorci acolo.

Sunt locații în care am fost și în care mi-am dorit să revin. Și am revenit și aici a treia oară cu multe emoții, mai ales că înainte de plecare se anunțau probleme legate de uragan, pene grave de curent, dar cumva în sufletul meu știam că va fi bine și am pornit la drum cu un grup minunat de prin toate colțurile lumii, de la Australia până la Canada, Elveția și România, oameni pasionați de fotografie, cu unii deja prietenă, cu alții cu care ne-am împrietenit în frumoasa Havana, primul nostru stop într-o altă lume.

Cuba este o altă lume, când ajung acolo vibrez și retrăiesc atâtea momente pe care le-am experimentat acolo și cu siguranță și de data asta am creat amintiri de neuitat cu colegii fotografi din această tură.

Am găsit o Havana ploiasă, altfel de cum o știam, goală, fără oameni, străzile pustii, oamenii adăpostiți în așteptarea uragnului care urma să vină. Havana vibrează în murmurul ei minunat de dans și artă și bucurie, dar cum de fiecare dată ai altă experiență în aceeași locație, la fel cum e și în deșertul Sahara unde am fost de opt ori, dar de fiecare dată am descoperit altceva. Și urma să vină uraganul, dar nu am putut sta locului și am ieșit cu câțiva prieteni în ploaie să vedem ce se întâmplă, în același timp cu puțină emotție și cu gândul că vom sta cât de cât aproape de cazare. Am trăit o experiență minunată, multă adrenalină, cadre faine în ploaie, aparatura a rezistat, ca de fiecare dată, fie ploaie, fie vânt, fie furtună de nisip. Încep să vibrez când văd dorința participanților de a fotografia, de a încerca să intre în procesul de creație în condiții grele de fotografiat.

Am luat de la Nikon 135mm Plena, cu care m-am jucat în ploaie și nu numai. L-am folosit mult pe parcursul turei și mi-a făcut o impresie minunată, chiar m-am mirat că eu tot timpul cu Nikon 105mm 1.4 după mine, de data asta l-am înlocuit puțin .:)

Am avut parte și de uragan și pene de curent peste noapte, momente în care ne-am unit foarte frumos și felul în care ne ajutam și dădeam la încărcat baterii la Sorin Obaciu, care stătea la   Inglaterra și avea curent mult :)). Am văzut cubanezii îngrijorați, dar în continuare cu zâmbetul pe buze și cu dorința să ne sară în ajutor de fiecare dată când eram un pic rătăciți. Ce am văzut acum față de alte dăți, faptul că toți cubanezii ne cereau medicamente. Știam de la Dan și am venit cu toții cu multe medicamente la noi.

Ceea ce este cel mai important într-o tură sunt oamenii cu care mergi și nu știu cum se întâmplă, dar de fiecare dată reușim cumva să ne împrietenim și să vibrăm împreună, să fotografiem împreună, să trăim călătoria împreună, cred că asta e cel mai important într-o tură, felul în care socializăm, felul în care ne ajutăm pe partea foto, e incredibil. Oameni care se cunosc pentru prima oară, să se ajute la edit, să sheruiască ceea ce știu în partea de postprocesare. De aceea spun că am acest noroc să vină peste mine și în turele noastre astfel de oameni minunați.

În tura asta l-am avut pe Alex Culac, care cu multă îndrăzneală a venit cu drona, m-am și speriat când am văzut-o, dar m-am și bucurat că vom avea cu siguranță un cadru două trei și ceva filmuleț de la el, ceea ce s-a și întâmplat. E adevărat, a pierdut-o prin Vinales, dar împreună cu alt coleg, Kurt, au reușit să o recuperze, deși un pic lovită :).

Am sugerat partcipanților să își ia aparatură cât mai puțină, dar ceea ce folosesc foarte des. În Our way to Cuba am plecat cu Z8 și D5, împreună cu 4 obiective: 50 mm 1.2/ 105 mm 1.4/ 135 mm 18/ 300 mm f4. Am mai împrumutat de la colegi un 20 sau 24, dar a fost perfect.

În primele două Cuba m-am îndrăgostit de 300 mm f4, cu care am tras foarte mult și cu noroc l-am avut și de data asta.

Ca în orice tură am avut microbuzul de transfer, mereu încercând să ne găsim locuri în care putem să mai dormim, clipe de neuitat, locul unde povestim, vorbim de fotografie.

A doua locație a fost Trinidad unde am stat câteva zile, un loc cu potențial mare fotografic la fel ca și Havana, de fapt, ca orice locație din Cuba, fiecare oraș e minunat și parcă nu îți vine să te mai oprești din fotografiat, poate doar când ne opream la un mojito, un capucino și așa mai departe.

În Trinidad, poate nu mai alergi dupa graffiti cu Che Guevara sau unghiuri pline de lumină sau sutele de mașini care nu te lasă să lași aparatul din mână, dar în Trinidad există mai multă intimitate, este locul unde poți intra la oameni mai ușor, sunt mai deschiși un pic. În Trinidat este o tradiție și la fiecare ușa de intrare, care de fapt este un grilaj, găsești mereu o colivie cu păsări. Acum nu înțelegeam de ce au dispărut toate. Și uite așa am intrat din întâmplare la un localnic care ne-a invitat în casă și acolo era plin de colivii pe pereți și ne-au explicat acești cubanezi, mamă și fiu, că toate coliviile sunt băgate în casă datorită uraganului care tocmai a fost.

Ne-am plimbat și aici… Irisz cu rochiile ei colorate, Onișor plăcut impresionat, care își dorea să ajungă la Vinales, locatia rurală a lor, Alex mereu pus pe glume, Andrei mereu pe organizare, Cristiana uimită de tot ce e în jurul ei, Alexandra atentă mereu la orice situație și cu dorință puternică de a învăța cât mai mult în fotografie, Frances și Kurt un cuplu minunat dornici de aventură în fiecare moment, Răzvan cu mine în căutarea mojito-ului perfect, Sorin Obaciu în căutarea peisajului perfect, pe care l-am găsit cu siguranță în Vinales, acel peisaj plin de lumină și contralumină, un pic de ceață… VIS ÎMPLINIT.

Am mers în Trinidad și la plajă, am găsit străduțe colorate, experiențe pentru fiecare în parte de neuitat.  Cazările au fost extraordinare și oamenii de acolo mereu pentru noi să ne fie cât mai bine. Am trăit muzica cubaneză, am vibrat în muzica lor și câteodată am fotografiat doar cu retina pentru a trăi mai bine momentul. Am ajuns în punctul unde uraganul a lovit cel mai tare și oamenii erau speriati, dar în continuare cu un zâmbet pe față. Ghidul nostru s-a descurcat foarte bine cu motorina, acolo fiind probleme mari la transferuri dintr-o locație în alta.

Am ajuns și în Vianles, unde cred că a fost pentru toată lumea un mic paradis. Am făcut plimbări multe, am întâlnit fermieri, am trăit momente minunate, chiar dacă tutunul era tăiat, am descoperit alt Vinales de data asta și ne-am bucurat împreună.

În Vinales fiecare s-a bucurat de acest loc, parcă la fel pentru toți, un paradis în care toți vrem să revenim, peisaje de vis, călătorii de neuitat când mergeam și vedeam că nu mai putem înainte, dar schimbam traseul, în dorința noastră de a ajunge într-un punct foarte înalt, nerealizabil …:). În schimb, cu ajutorul lui Sorin Obaciu, am ajuns într-o vale de vis, paradis, unde ne-am întâlnit cu fermieri cubanezi și am stat la povești. Cred că asta e cea mai frumoasă bucurie a călătoriei, să vezi, să afli povești, să trăiești momentul și să fotografiezi ce ai trăit acolo. Fermierii ne-au permis și ne-am jucat, am fotografiat foarte mult portret în lumină, contralumină, umbre, fum …TOT.

Ne-am întors în Havana pentru ultimele zile și ne-a primit veselă, plină de lumină, murmurul pe care îl așteptam pe străduțe, o altă Havana, vie cu adevărat. Am experimentat pe toate părțile, de la Malecon, la străduțe înguste, am mers și în Havana Vieja, cea renovată, am fost și în Havana Nouă, unde am ajuns și la Ambasadorul Romaniei în Cuba să ne mai povestească despre Cuba și noi să le povestim experiența noastră de acum. Nu le e ușor, dar sunt cubanezi și atunci când nu vorbesc, cu siguranță dansează și au sufletul plin de cântec.

Ne-am plimbat, am socializat, am dansat la Buena Vista, am avut parte și de un maraton internațional în Havana, dar mă opresc aici și vă las în continuare să citiți experiența fiecăruia din această tură magică. Fotografiile vă vor povesti cel mai bine experiența noastră.

Embrace your life and live your dreams!

Sorin Onișor

Cuba, la fel ca și alte expediții pe care le-am făcut, fie ele locale sau peste hotare, presupune o pregătire mai îndelungată și temeinică. Povestea începe cu câteva luni înainte, cand stabilim detaliile, cazările, se înscriu oamenii, care, curioși, au multe întrebări. Apoi începe tura.
Cuba a fost o provocare, pentru că nu e ușor. Este departe, aproape la capătul pământului, este și o tură scumpă, dar până la urmă am pus lucrurile cap la cap, si Gina a avut grijă să coordoneze totul. Ii mulțumesc pentru ca a tras de mine în lunile premergătoare turei, si chiar cu câteva zile înainte de plecare, când nu știam sigur că pot să merg. Ei bine, m-au luat pe sus și m-au dus în Cuba.
Despre Cuba sunt multe de spus. Este o locație fascinantă, unică poate pe întreg mapamondul, datorită situației politice în care se află de decenii întregi, de pe timpul revoluției cubaneze a lui Fidel Castro și Che Guevara. E o țară prizonieră acolo pe insulă, e sub embargo total, e sărăcie cruntă, oamenii sunt lipsiți de lucrurile obișnuite pe care noi suntem învățați să le avem la îndemână. Ba mai mult, în ultima vreme s-au abătut asupra insulei uragane care au dat peste cap sistemul energetic, și ală învechit, de pe vremea sovieticilor care i-au ajutat să îl construiască.
Așa că noi am nimerit după unul din aceste uragane, Oscar, și am găsit o Havana care nu era îmbrăcată în straie de sărbatoare. Mai ales pentru noi europenii, unde în noiembrie suntem deja pregatiți pentru întâmpinarea doamnei ierni, am nimerit într-o caldură și umezeală greu de dus, după un zbor de 12 ore. Norocul nostru a fost că a tras o ploicică fix când am ajuns și am putut să dansez la bustul gol pe stradă, aproape de cazare.
În zilele următoare a mai venit un uragan, care iar a dat peste cap ce începuseră ei să curețe de la fost furtună, iar s-a luat curentul la nivel de țară, de data aceasta pe o perioadă mai scurtă, însă tot au fost afectate toate, inclusiv viața noastră. Asă că nu a fost deloc ușor, mai ales în primele zile în Havana.
Cu toate acestea, din punct de vedere fotografic, Havana e fantastică. Exact ce îmi place mie. Oameni expresivi, arhitectura aceea decadentă, ruiniformă, dar totuși înălțătoare acum decenii. Astfel iese o combinație forte potrivita pentru fotografia de stradă. Iar oamenii din Cuba sunt foarte deschiși pentru asta, cu toate ca stau în condiții dificile. Pătura săracă din Havana trăiește în acele clădiri colonialiste pompoase, cu etaje cu sculpturi colonade, care stau să cadă. Iar imediat ce treci de frontonul principal și intri în curți, îți dai seama că acolo totul este prăbușit, iar ei trăiesc în rămășițe de camere acoperite cu table și folii. Este totuși capitala unui stat alminteri frumos și cunoscut la nivel mondial. Dar situația lor acum este dramatică.
Apoi a venit partea rurală, care, la fel ca în România, este în contrast cu viața în marile orașe. Acolo la țară sunt mult mai liniștiți și mai putin flamanzi. De asemenea si preisaje frumoase, mai ales in zona noastră aleasă pentru fotogenie și renume, Vinales. Acolo chiar și relieful îmbracă frumos zona și solul roșiatic aduce un plus de contrast la verdele omniprezent al vegetației. Copaci expresivi, oameni faini, animale, cai. Am găsit în timp ce umblam pe coclauri chiar si un potcovar, la fel ca în țară, ce lucra în curtea casei sale.
Și Trinidad a fost un loc frumos, acolo am întâlnit unul din subiectele mele preferate, o fată de 17 ani, Cintia, care m-a impresionat profund prin cumințenia și istețimea ei. Tot acolo am ajuns să ne scăldăm în marea caraibelor, ce a fost o experiență extrem de plăcută. Și Trinidad este foarte colorat, dar pe întregul turei, cel mai mult mi-a plăcut Vinales și Havana, acest contrast între rural și urban.
Mi-au plăcut și ucenicii din tura aceasta, au fost cuminți, diferiți între ei. Nu toți au fost ahtiați după un anumit tip de fotografie, unii au încercat și au reușit să se relaxeze, să simtă atmosfera Cubei. Cu toate ca uneori nu aveam energia suficientă să mă ocup de ei cum ar trebui, oamenii s-au simțit bine, și asta e un element importat dintr-o tură foto.

Alexandru Culac

Aloha, Alex aici!
„Măi Cuba, Cuba, Cuba!”– cum ar zice un înțelept, sau poate nu chiar așa…
Experiența mea alături de Gina și Sorin a fost peste așteptări. De fapt, eram entuziasmat încă de când am pornit spre Budapesta, fără să am nicio idee despre Cuba sau despre acel colț de lume. Tot ce știam era, sincer, mai mult de la telenovele… și nici măcar.
Fiind fotograf de nuntă, mi-am zis să încerc și ceva diferit, ceva mai „de suflet”. Alături de Gina și Sorin, am reușit! Și cred că pe viitor voi putea integra în fotografia de nuntă un strop de „street” sau poate doar conceptul– ceva care să spargă monotonia bine-cunoscută a nunților.
În Cuba, am surprins emoții autentice– de la copii până la cei mai în vârstă, care mestecau trabucul și zâmbeau cu ochii. Asta m-a uimit cel mai tare: oamenii aceștia, cu atât de puțin, sunt fericiți. Și cred că am reușit să surprind asta prin obiectiv. Eu eram emoționat, iar ei, parcă și mai mult– am făcut o echipă bună!
Decizia de a pleca a fost una luată pe moment. Ori stăteam acasă să editez nunți, ori fugeam în Cuba la 30 de grade. Și ghici ce? Am plecat!
Ce am învățat:
Gina și Sorin sunt doi fotografi complet diferiți, dar care, pe teren, se completează perfect. Sorin e genul de fotograf care „trage” și abia apoi pune întrebări, în timp ce Gina este mai calculată– parcă un lunetist pe un deal (haha!). Am învățat câte ceva de la fiecare dintre ei, iar asta m-a ajutat să descopăr părți din mine pe care nici măcar nu știam că le am.
Pe lângă Gina și Sorin, a mai fost și restul grupului. Sincer, nu mă așteptam să fie atât de fun. Am fost o combinație de oameni– de toate vârstele, de la începători până la profesioniști. Și am trecut de la „oameni” la „prieteni”.
Până la urmă, am fost o gașcă care a plecat în Cuba să oprească timpul. Ne-am bucurat de vreme, de ocean, de trabucuri, de emoții, dar și de un uragan– da, am prins și așa ceva! Oamenii din Cuba zâmbesc fără motiv, chiar dacă nu au toate lucrurile pe care le avem noi.
Lecția mea din toată experiența asta: să mă bucur de ceea ce am. Cred că asta e cel mai important.
Sorin, Gina și gașca, sper să ne revedem curând!
Lumină bună!

Frances & Kurt Suter

After our delayed arrival into picturesque Havanna, we joined the group running. We quite literally hit the streets at the crack of dawn, taking part of the action mingling with the locals and quickly integrating into society.
In an instant we made friends with all in the group, enjoyed hours of good company, shared jokes and laughter. After the mayhem of Central Havanna, we experienced the more quiet Trinidad, followed by rural Vinales, where Tobacco is grown and Horses and Cowboys rule.
Stand out guides Gina, Sorin and Andrei made it all easy and fun, we enjoyed the sheer endless photo opportunities around the ever so friendly Cuban people, good company, music and wine, cigars and rum.
What a trip…e viva Cuba!!!

Traducere:

După sosirea noastră întârziată în pitoreasca Havana, ne-am alăturat grupului în fugă. La propriu, am luat străzile cu asalt în zorii zilei, intrând în acțiune, interacționând cu localnicii și integrându-ne rapid în societate.

Într-o clipă, ne-am împrietenit cu toți din grup, ne-am bucurat de ore întregi de companie plăcută, am împărtășit glume și râsete. După haosul din Havana Centrală, am descoperit liniștea din Trinidad, urmată de zona rurală Vinales, unde se cultivă tutunul, iar caii și cowboy-ii sunt la putere.

Ghidajul excepțional oferit de Gina, Sorin și Andrei a făcut ca totul să fie ușor și distractiv. Ne-am bucurat de nenumărate oportunități fotografice, de căldura prietenoșilor cubanezi, de companie bună, muzică și vin, trabucuri și rom.

Ce călătorie… e viva Cuba!!!

Echipamente folosite:

Sorin Obaciu

Cuba, nu ALL INCLUSIVE.

Fusesem de mai multe ori în Cuba, dar până la tura asta, numai pentru soare, plaje de nisip alb, apă turcoaz, muzică și … o mulțime de canchanchara (pentru cei avizați). Am văzut o groaza de locuri, însă doar în tururi cu ghid turistic local, cu un program prestabilit, cu “obiective “ neapărat de vizitat.

De data aceasta am descoperit un nouă Cuba și chiar a fost uimitor. A fost cu adevărat ceva nou pentru mine și, așa cum am spus deja, AGONIE ȘI EXTAZ.
AGONIE, pentru că am zărit un nou chip cubanez, o Havană a sărăciei, a murdăriei, a unor bijuterii arhitecturale în ruină sau delăsare, o capitală spălată doar de uragane.
EXTAZ, pentru că am descoperit străduțele din Havana unde am întâlnit oameni frumoși, zâmbete, râsete, multă culoare și speranță într-un viitor mai bun.

Trinidad, oraș cu o bogată tradiție colonială, foarte frumos și fotogenic, cu străzi și clădiri care îți spun povești. Departe de tumultul capitalei, atmosfera de provincie îți incită nostalgiile, iar ochiul găsește cu ușurință “unghiurile“ (😉) bune.

Și Viñales, ooo … Vinales, tărâm desprins din Avatar. Los Mogotes fac umbră fermelor de tutun și le adăpostesc de vânturile capricioase. Răsăritul și apusul soarelui dau niște lumini incredibile, cred că de aici se și trage expresia Golden Hour. Fermierii, călare pe caii obișnuiți cu pantele si cărările de munte îi vezi în permanență cu un trabuc fumegând în colțul gurii, un ciot mototolit și umezit. Fețele lor bătute de soare și de vânt, fac bucuria vânătorilor de portrete.
Și ce șansă unică de-a descoperi «Corola de minuni a lumii», înconjurat de oameni cu o pasiune comună, dedicați aceleiași arte, fotografia. Cum pentru mine un TUR FOTO, era o primă experiență de genul ăsta, așteptam cu emoție, neliniște întâlnirea cu grupul. Totul s-a petrecut nespus de firesc, parcă ne cunoșteam de o eternitate. Aventură, descoperiri, râsete, am fost răsfățați. Mă consider un fotograf de «landscape, cityscape», dar vroiam o apropiere de fotografia de portret și documentar.

Gina și Sorin mi-au «servit» asta din plin😉, le mulțumesc. Urmărindu-le stilul de-a aborda «fotomodelele», am învățat cum să-mi inhib timiditatea, să explorez noi posibilități, să întrevăd un viitor excitant și pe latura asta.
Am fost binecuvântați timp de 14 zile (prea scurte), acum voi începe să trec în revistă multele fotografii de vis, adormind cu capul pe laptop, probabil trezindu-mă dimineața buimac și să mă întreb: Que hora es?
PS. Kudos to Gina și Sorin

Echipamente folosite:

  • Nikon Z7 II
  • Nikon Z 24-120mm f/4
  • Nikon Z 14-30mm f/4
  • Nikon Z 50mm f/1.8
  • Nikon 135mm Plena (testat prin bunăvoința Ginei și, cu ocazia asta, adăugat pe lista de cumpăraturi, poate aude și Moș Crăciun!)

Alexandra Burlacu

Am avut ocazia să particip la această tură foto alături de Gina, care a fost motorul acestei experiențe pline de viață. Răbdătoare și mereu atentă la nevoile fiecăruia din noi.
Ai reușit să creezi o atmosferă de încredere și învățătură continuă.
Și bineînțeles colegii mei, fiecare dintre ei au fost extrem de drăguți, m-au ajutat ori de câte ori aveam nelămuriri. În ciuda faptului că sunt la început, au avut răbdare și mi-au explicat tehnici și trucuri.
A fost o experiență frumoasă, care mi-a adus nu doar cunoștințe, ci și amintiri frumoase.

Cristiana Clucencu

Dragă Havana,
Diseară mă duc într-un restaurant cubanez de pe strada Traian. O să le cer un Daiquiri și o să-mi imaginez că beau din borcan alături de grupul de muzicieni pe care l-am cunoscut într-un atelier de sculptură de pe străzile tale. Nicio fotografie n-ar explica ce mi-ai oferit tu în acea noapte. De aceea le-am păstrat doar pentru mine. Să-i văd doar eu și să-i recunosc după muzica și libertatea pe care o aveau. Să-mi amintesc de bătrâna de 80 de ani care mi-a spus că nu e de datoria mea să salvez lumea, ci doar să mă îngrijesc de cea de lângă mine.
”Young women can change the world”, a zis. Și a mai băut o gură de rom.
N-am să te mint: tocmai penele de curent și fotografiile făcute în ploaie mă fac să-mi fie cel mai dor de răsăriturile tale. Distanța de siguranță la care m-ai ținut atâta timp și pentru care îți sunt atât de recunoscătoare – probabil de ea mă despart cel mai greu. Aici, în lumea dezlănțuită, nu știu în câte moduri ar trebui să mai fiu și să mai devin. Aș da uneori toate acestea doar pentru a mai mânca pate de porc pe covrigei și a mai discuta despre viața fără viață la lumânare.
Dragă Cuba, încă sunt prin munții tăi din Viñales călare pe leneșa mea Tequila și beau rom din nuca de cocos. Inspir adânc și las să plece majoritatea gândurilor aduse de-acasă. Nu mă mai aștept la nimic, nici măcar la cadrul perfect și la carul cu boi după care am fugit. Sunt înconjurată de o vegetație magică, despre care am învățat mai degrabă din filme, decât din cărți, și începe să plouă. Tequila nu se grăbește așa că îmi ridic fața spre cer și-mi promit că n-am să mai fug de o viață ca asta. N-ar avea sens.
Mulțumesc. Și pe mai târziu!

Echipamente folosite:

Răzvan Iordache

Despre Cuba sau cum am fentat noi uraganele, cutremurele și aproape și reînvierea dinozaurilor.
Deja devenită tradiție – plecare anuală pe alte meleaguri de care ne despart un ocean nu s-a lăsat așteptată și a fost presărată cu peripeții multiple – de la aproape înjumătățirea grupului din prima seară din motive de companie aeriană mai aeriană decât îi e rolul, până la întâmpinarea mai mult ploioasă decât uraganoasă din Havana, până la zgâlțâirile cu multe grade [și nu în pahar] pe scări de unii le numesc Richter, nesimțite prin Trinidad, până la minunatul Vinales, care te îmbie prin barurile primitoare și pline de bunătăți [atât în farfurie cât și în pahar] până la minunatele plantații de tutun, unde dacă tutun nu e, atunci găsești sigur câteva situații din viața de zi cu zi a localnicilor obișnuiți atât cu primirea turiștilor, dar și cu muncile atât de necesare procurării traiului de zi cu zi. Nu în ultimul rând reîntoarcerea într-o Havana cu totul și cu totul schimbată la față și cu straie de sarbatoare, ba chiar și cu un maraton în plin centrul orașului dar și cu un apus final pe Malecon cu mașini colorate într-un cer de nuanțe gălbui. Finalul s-a lăsat așteptat [ba chiar cu vreo 3 ore de amânări] și personal pentru mine cu o bere bună Belgiană printre aproape toți cei din tură, pentru că de ce nu – serbarea de anul acesta a fost la 10.000 de metri în aer, nu am schimbat prefixul, dar cu siguranță am schimbat modul cum îmi aniversez anii. Sante și pentru o tură viitoare și mai de pomină!
Despre colegii din tură – Gina ca întotdeauna sufletul oricărei ture, cu energie ascunsă nebănuită [trebuie să mai vinzi și la ceilalți îți zic eu], după 2-3 ore de somn negreșit ne adună pe toți dimineață de dimineață la fiecare răsărit [și creme du la creme venea la apus de obicei]. Sorin – don’ profesor care ne alerga pe peste tot cu selecțiile, ba ale lui, dar și ale noastre, evident ca niște elevi neascultători, unii le am terminat la aproape 1 lună de la finalul turei. Cristiana – mereu spontană și mereu între cele doua lumi, de o parte și de alta a luminii – video și foto, pentru că de ce nu asta este întrebarea, a fi sau a nu fi în spatele lentilei de orice tip. Andrei – sau printre prieteni bunul Andrei – vrăjitorul care la orice pas avea în ghiozdan câte o surpriză foto sub formă de lentile [care îmi păreau cunoscute unele, sistemele de consignație știu de ce 😊 ] sau sub formă de remedii naturiste gata să te pună pe picioare și să te facă fotograf din nou [nu s-a preschimbat nimeni în videograf în urma medicamentației… încă]. Alexandra – cea dornică să învețe la tot pasul și cu întrebări pertinente în orice situație și la orice pas, chiar sper că pasiunea fotografiei a prins rădăcini mai bine și ai devenit mai interesată și dornică să experimentezi. Irisz cea mereu suprinzătoare, când mergeam în grupuri mereu ne uitam după ea ca să aflăm ulterior că ea intrase prin ceva curți de localnici, plecase spre ceva plajă pentru momente de relaxare, dar și cea care a fost cu siguranță omul cel mai vivace din grup, pesemne că a ascuns ea ceva licori magice prin cele 2 geamantane, licori ce au fost deturnate pe aeroportul din Havana la întoarcere. Sorin – sau între prieteni “Que hora es?” – omul între două hoteluri, cel puțin în Havana unde făcea ture constante între locul unde stăteam restul și unde prinsese el cazare, dar și omul care cunoștea Cuba mai bine chiar decât unii cubanezi la câte dăți o vizitase. Alex – colegul de cameră, “nooo” sper că nu s-au cutremurat pereții prea mult de la concertele celor 2 urși clasici pe parcursul turei. Dacă se taie bilete la concertele viitoare, nu veți regreta. No zic să intrebați de pe acum că se dau repede. Familia Suter – sau românii sub acoperire, 2 oameni faini cu care aveai ce discuta pentru că au o viață de călătorii în spate și multe peripeții faine, dacă le asculți poveștile.
Un grup care seară de seară se omogeniza și o lua de la capăt a doua zi dimineața cu un nou răsărit, cu un nou drum de 3-4 ore și cu multe amintiri rămase comune. Și cu promisiunea ca sigur se vor revedea și în altă tură.
Cuba 2024 – un portal spre o lume deloc săracă, plină de oameni primitori, într-adevăr pe ici colo cu probleme și lipsuri, dar și cu locuri pline de abundență, ca Vinales, unde sigur nu ai cum să te plictisești.
Dacă aș mai reveni? Cu siguranță! Și aș încerca și alte orașe, nu doar cele 3 enumerate!

Echipamente folosite:

  • Nikon Z9
  • Nikon Z 50mm f/1.2

Irisz Meniey

Andrei Băisan

Orice tură foto este despre a descoperi. Fie ele locuri noi, experiențe diferite de cotidianul familiar, fie oamenii cu care vei împărți acele zile.
Cuba a reușit pe deplin să bifeze toate punctele. Abia așteptam să ajung acolo. Cu câteva zile înainte revăzusem cadrele Ginei de anii trecuți. Cu toate acele culori ce explodau, cu razele de soare, cu atmosfera inundată de galbenul cald al soarelui cubanez. Tot rulam în cap povestirile Enonei despre bunatatea oamenilor, despre zambetele atât de ușor oferite. Eram entuziasmat să descopăr. Eram curios ce voi vedea și eu prin obiectiv.

Încântarea și mai mare era că urma să revăd pe Gina, Cristiana, Sorin și Răzvan cu care mai descoperisem multe momente magice. Dar curios și de noii exploratori pe care urma să îi cunosc.
Așa că aveam toate ingredientele unei ture minunate. Să descoperim deci…

Am ajuns însă într-o Cuba care avea să ne testeze toată capacitatea noastră de a fi optimiști și de a vedea frumosul în ce ne înconjoară. Și cred că gașca noastră a reușit cu brio să treacă toate testele.
Am găsit o Cuba gri, încercată de ploi grele, cu o umiditate mare. Și am aflat că un nou uragan avea să ne viziteze la scurt timp după aterizare.

Dar nu putem noi face ceva magic din asta? Putem!
Am simțit atunci că avem un grup fain care e dornic să trăiască cu adevărat orice ne oferă momentul.
Pas cu pas, aventura noastră ne-a trecut prin ploi, uragan, pene de curent de 4 zile, alertă de tsunami, dar încet a ieșit și soarele, au început să apară și razele mult visate, și am văzut că speranța ce o purtăm cu noi a dat roade.
“No”, și acum că avem soare, ce facem? (Alex, cred că rămâne expresia turei asta 😊)

Mergem pe toate străduțele, ne îndemnăm unul pe celălalt să ridicăm aparatele, zâmbim și noi înapoi la oameni, facem selfie-uri cu ei, le mulțumim din suflet că sunt atât de binevoitori. Și, cu toate că le este greu, ne minunăm ce oameni veseli întâlnim peste tot și ce putere au de a rămâne optimiști.

Am văzut o Havana înnourată și îngrijorată de uragan, de care noi nu ne-am speriat și am ieșit pe străzi și ne-am udat bine (mulțumim Nikon că faci aparate ce rezistă și la uragane), un Trinidad istoric plin de străduțe cochete și plaje însorite (unde o baie a fost fix ce trebuia după căldura de zilele trecute), un Vinales înverzit și cu cărări și văi ce abia așteaptă a fi descoperite (noroc de Sorin că ne-a împins de la spate, rătăcit și apoi regăsit într-un loc special), și înapoi la o Havana renăscută, cu oamenii ce și-au reluat efervescența tipică după ce au dispărut furtunile, unde mi-am găsit razele și culorile și văzduhul plin de aburii valurilor sparte de Malecon.

Și la fiecare experiență de mai sus s-a adăugat un strop de “special” de către oamenii cu care am fost acolo, deveniți până la final dragi.

Cuba a fost și despre a descoperi. Dar cred ca a fost mai mult despre a iubi. A iubi că fac fotografie, a iubi să învăț lucruri noi de la ceilalți, a iubi cu cine împart experiența.

Echipamente folosite:

Un pic din atmosfera turei (galerie foto):

Urmărește-i pe Gina și Sorin și nu rata următoarele lor ture!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.