Canon EOS R6 Mark II – primele impresii cu Dragoș Constantin

În ordinea importanței, iată care sunt primele impresii ale lui Dragoș Constantin de la utilizarea noului mirrorless full frame Canon EOS R6 Mark II:

1. Focusul e genial. Nu scapă subiectul… La R6 aveam probleme mai ales când subiectul era mic sau cu lumina din spate
2. Eu foloseam două butoane de back button focus, unul pe ochi și unul “unde vreau eu” și aveam probleme pentru că mereu sărea pe ochi, chiar dacă voiam să fotografiez altceva. Acum poți seta pe unul din butoane de AF să ai subiect “none” și pe celalat Eye Focus.
3. În “shooting mode” dacă voiai să mărești ce vezi, la primul R6 nu mergea în modul “Tracking”. Acum merge.
4. Poți seta (dacă vrei) să vezi pe ecran DOF-ul real (la R6 înainte să faci poza vedeai doar DOF-ul de la cea mai deschisă diafragmă)
5. Butonul Multifunction, după ce apeși pe el, are două rânduri de funcții: una o schimbi cu roata de sus, cealaltă cu roata de jos.
6. Butonul de Rating (steluța) îl poți folosi împreuna cu o roată să sari direct la pozele cu rating. (Apesi rating, dai o steluță, ții apăsat rating și rotești o roată- sare de la o poză cu rating la alta)
7. Poți seta 3 valori de ISO pe care le folosești constant. Și poți reveni la ele foarte repede.
8. Vezi distanța focală la care ești în viewfinder.
9. Preshootingul e foarte interesant (face poze înainte să apeși pe buton).
10. Tot aparatul are altă textură, se simte total altfel. (pe lângă butonul de foto video dedicat și joysticul care este total nou)
11. Ce știam deja: Timp nelimitat de filmare, butonul foto/video, 4mp în plus, dinamic range mai mare, 180p pt video, că se încălzește mult mai greu la video (doar in 4k 50p. 4k 25p merge nelimitat), că nu consumă bateriile așa repede, că atunci când filmezi ai un dreptungi care clipește în jurul ecranului, 1/16000, 40 fps, Wifi mai rapid etc. Îmi place la maxim.
Deși a apărut surprizator de repede dupa modelul Canon R6 (la 2 ani), pentru mine cel puțin a meritat upgrade-ul. Merită însă doar dacă faci evenimente și dacă filmezi.

Și ca notă de final, cred că ma știți că eu spun ce cred cu adevărat. Dacă luați aparatul și nu vă place… vi-l cumpăr eu :))

Galerie de imagini

Stabilind noi recorduri de viteză, EOS R6 Mark II este în prezent cel mai rapid echipament Canon EOS. Acesta poate înregistra în rafală cu până la 40cps – cu posibilitatea de 20cps şi 5cps cu obturatorul electronic – şi până la 12cps cu obturatorul mecanic, surprinzând momente trecătoare abia perceptibile de către ochiul uman. În comparaţie cu EOS R6, noul senzor reduce rolling shutter, permiţând utilizarea obturatorului electronic pentru a surprinde obiectele care se mişcă rapid.

 

În plus, EOS R6 Mark II ţine pasul cu nevoile utilizatorilor, înregistrând acţiunea înainte de a începe fotografierea, cu preînregistrare de ½ secunde în modul rafală RAW, un avantaj important la fotografierea unor subiecte impredictibile, precum jucători de tenis sau copii mici. Modul rafală RAW poate înregistra continuu la 30cps până la 191 de cadre, înregistrând fiecare imagine într-un singur fişier CR3, totul cu urmărire AF. Utilizatorii pot extrage imagini individuale din aceste înregistrări folosind programul software Canon Digital Photo Professional sau folosind aparatul foto şi pot salva imaginile ca fişiere individuale JPEG, HEIF sau RAW.