Canon EOS R în fotografia culinară cu Ungureanu Doinel
- F64
- 5minutes read
Trebuie să recunosc că acest tip de fotografie l-am mai parcurs o singură dată în timpul școlii de fotografie, în Florența, unde toată lumea voia sa învețe să fotografieze mâncare și eu nu intelegeam de ce? Deși mi-a plăcut modulul, la vremea respectivă îmi părea destul de complicat de abordat și am mers pe drumul fotografiei de beauty/modă.
De data aceasta mi-am propus să ies total din zona mea de confort și să testez cum tehnologia te poate ajuta sau încurca atunci când abordezi o altă ramură a fotografiei, diferită de cea pe care tu o practici de zi cu zi. O altă curiozitate de a mea era asocierea camerelor mirrorless de ultimă generație cu lentilele Carl Zeiss, tot de ultimă generatie. Am tot citit că asocierea celor două produce o imagine din punct de vedere al calității comparată cu calitatea de pe mediu format.
Despre focusul automat al acestor camere s-a tot vorbit cu privire la progresul acestuia, dar nu știam cum se va comporta la focus manual cu privire la rapiditate, precizie etc. Așadar, am ales o cameră mirroless Canon EOS R asociată cu o lentilă Carl Zeiss Planar 50mm F/1.4 ZE cu ajutorul inelului adaptor dedicat. Făcând această alegere cumva m-am privat de mai toate inovațiile aduse pe partea de auto focus a aparatului, inovații care îți simplifică enorm munca îmbunătățind considerabil randamentul fotografului în timpul ședinței foto, dar ce să fac, eu muncesc pe focus manual în mai toate situațiile, dar pot spune că am ales bine deoarece rezultatul nu m-a dezamăgit, iar din punct de vedere al calității, imaginea este una mult peste nota full frame-ului, iar cei 30 mpx sunt suficienți la calitatea pe care o produce aparatul, chiar și în fața unui client exigent.
Setările aparatului nu-ți dau bătăi de cap, sunt aceleași pe care le poți regăsi la camera Canon, iar aparatul stă foarte bine în mână. Touchscreen-ul este binevenit atunci când aparatul este pe trepied, iar încadrarea este deja făcută, este simplu să-ți poziționezi punctul de focus acolo unde te interesează sau să-ți realizezi alte setări mult mai rapid. Fotografierea în lumina scazută nu este tocmai așa cum se laudă producătorii, dar pentru mine nu a fost un minus deoarece sunt obișnuit să folosesc lumina continuă suplimentară față de lumina de modelare de pe blitz-uri. Atunci când m-am bazat doar pe lampa de modelare, focalizarea mi-a fost imposibilă chiar și la f4, cam asta ar fi singurul minus pe care eu l-am gasit acestui aparat în cele 3 zile de fotografie culinară. Bateria am încărcat-o în dimineața shooting-ului și a rezistat pe parcursul celor 3 zile, cu mențiunea că nu sunt genul ăla de fotograf care declanșează de foarte multe ori pentru un singur cadru.
Concluzia finală este una singură : îmi voi achiziționa o cameră din gama EOS R și voi aborda fotografia culinară.
Articol și fotografii de Ungureanu Doinel