Panasonic LUMIX S5 – noua cameră hibridă mirrorless full-frame

Panasonic anunță cu bucurie LUMIX S5 – o nouă cameră mirrorless full-frame care prezintă performanțe excepționale la fotografiere și filmare și caracteristici uimitoare de mobilitate, destinată fotografilor și videografilor pasionați.

La baza noii camere LUMIX S5 se află senzorul CMOS full-frame de 35 mm și 24.2 megapixeli care oferă o performanță deosebită în gama dinamică . Mai mult, LUMIX S5 adoptă tehnologia Dual Native ISO pentru a oferi niveluri de sensibilitate de până la ISO 51200 .

Pionier al camerelor foto/video mirrorless hibride, gama LUMIX are în componență cel mai mare număr de camere care înregistrează fișiere video 4k la 10 biți*1. Cel mai nou model al gamei, LUMIX S5 poate să înregistreze intern la 4K 60p/50p 4:2:0 10-biți și 4K 30p/25p 4:2:2 10-biți. De asemenea livrează pe ieșirea HDMI imagini 4K 60p/50p 4:2:2 10-biți. La înregistrarea internă în format 4K 30p/25p 4:2:0 8-biți nu există limită de timp. Tehnologia excepțională de disipare a căldurii utilizată de Panasonic oferă înregistrări video stabile de durată îndelungată. LUMIX S5 oferă un dynamic range de 14+ stopuri, la fel de larg ca și camerele de cinema și compatibilitate V-Log / V-Gamut cu cunoscuta “VariCam Look”. Sunt oferite mai multe formate și moduri de filmare, inclusiv modul anamorfic 4:3, Slow & Quick Motion, interval shooting la 4K/60p și 4K HDR.

LUMIX S5 dispune de autofocalizare foarte rapidă și extrem de precisă, atât la fotografiere cât și la filmare, folosind tehnologii avansate deep-learning pentru detectarea în timp real a subiectului și a părților corpului omenesc cum ar fi ochii, fața, capul și corpul.

Tehnologia de stabilizare pe 5 axe Dual I.S.2, care combină stabilizarea imaginii în cameră pe 5 axe (Body I.S.) și stabilizarea optică a imaginii în obiectivele din seria LUMIX S, compensează tremuratul camerei, permițând utilizarea unei viteze a obturatorului mai mică cu 6.5 stopuri*2. Designul robust concentrat pe rezistența la stropi și praf asigură o fiabilitate deosebită fotografilor profesioniști.

Pentru a oferi o experiență fotografică excepțională, sunt disponibile modurile 96-megapixel High Resolution  (JPEG/RAW), funcția Live View Composite și HLG Photo.

Datorită eficienței energetice deosebite și a noului acumulator de înaltă capacitate de 2200 mAh, LUMIX S5 poate înregistra aproximativ 470 de fotografii (folosind vizorul electronic LVF) și 1500 de fotografii în modul Power Save al vizorului electronic. LUMIX S5 permite încărcarea acumulatorului prin portul USB dar și alimentarea dispozitivelor externe prin același port. Deține un slot dublu pentru carduri SD (UHS-IIx1 și  UHS-I x1) și suportă conexiuni WiFi 5GHz/2.4GHz și Bluetooth 4.2.

Gama de camere mirrorless full-frame LUMIX S a adoptat sistemul de montură L-Mount care permite utilizatorilor să utilizeze obiective actuale și viitoare oferite de Panasonic, Leica Camera și Sigma. Panasonic oferă acum patru modele inovative de camere digitale full-frame Single Lens: S1R, S1, S1H și noul S5. LUMIX S1R este ideal pentru obținerea de fotografii de înaltă rezoluție, LUMIX S1 este un model hibrid avansat pentru fotografii de înaltă calitate și filme iar LUMIX S1H este proiectat și dezvoltat specific pentru producția de film. LUMIX S5 combină esența camerelor convenționale din seria S într-un corp compact și foarte ușor. Cu acest portofoliu de produse, Panasonic își propune să răspundă necesităților tuturor creatorilor de conținut, provocând evoluții constante în cultura foto / video a noii ere digitale contemporane.

Calitate înaltă a imaginii chiar și la înregistrări foto / video realizate cu sensibilitate crescută și tehnologia Dual I.S.

LUMIX S5 conține un senzor CMOS full-frame de 35 mm și 24.2 megapixeli  (35.6 mm x 23.8mm) careoferă un interval dinamic larg și reproduce imagini clare cu o calitate excepțională. Zgomotul este redus chiar și când se înregistrează imagini la sensibilitate ISO maximă de 51200. Este o camera ideală pentru utilizarea în situații cu lumină redusă.

LUMIX S5 oferă sensibilitate Dual Native ISO, tehnologia care a fost prima dată introdusă la camerele profesionale Panasonic din gama VariCam. În mod obișnuit, zgomotul crește odată cu mărirea sensibilității unui senzor cu o singură sensibilitate constructivă. Senzorul de imagine cu Dual Native ISO utilizat la LUMIX S5 minimizează generarea zgomotului prin alegerea unui circuit optim care să fie utilizat în funcție de sensibilitate, înainte de a avea loc amplificarea semnalului. Aplicarea acestei tehnologii permite înregistrarea la o sensibilitate ISO crescută până la 51200. Dual Native ISO oferă creatorilor de film atât o mai mare varietate de alegeri artistice cât și abilitatea de a utiliza mai puțină lumină în platoul de filmare, economisind timp. Treptele de sensibilitate ISO nativă (Dual Native ISO) ale senzorului utilizat în S5 sunt ISO 640 și ISO 4000*1

Profitând de avantajul senzorului său de înaltă rezoluție, LUMIX S5 oferă un mod de lucru High Resolution care reproduce detalii precise ce pot fi salvate ca imagini atrăgătoare și realiste nu doar în format RAW ci și JPEG. Opt imagini consecutive sunt captate automat în timp ce senzorul este deplasat de sistemul de stabilizare din corpul aparatului (Body I.S.) și sintetizate de către procesorul Venus Engine (cu procesare ultra rapidă a semnalului) într-o imagine cu rezoluție echivalentă de 96 megapixeli (12000 x 8000 pixeli). Acest mod de rezoluție uimitoare este ideal pentru fotografierea de peisaje și subiecte staționare sau obiecte de artă cu detalii deosebite folosind un trepied. Totuși poate fi folosit și în situații unde subiectele în mișcare sunt incluse în cadru, comutând într-un mod secundar ce își propune să compenseze blurr-ul cauzat de mișcare.

LUMIX S5 integrează stabilizarea imaginii în corpul aparatului (Body I.S.) pentru o corecție puternică a tremuratului mâinii. Panasonic a dezvoltat un algoritm care calculează precis informațiile de vibrație detectate nu doar de giroscop ci și de senzorul de imagine și accelerometru. Acesta permite o detectare și o compensare mai exactă a vibrației, făcând posibilă utilizarea unei viteze a obturatorului mai mici cu 5 stopuri*2. Combinând stabilizarea în corpul camerei pe 5 axe (BODY I.S.) și stabilizarea optică pe 2 axe din obiectivele seriei LUMIX S, tehnologia Dual I.S. 2 pe 5 axe are puterea de corecție maximă ceea ce permite utilizarea unei viteze a obturatorului mai mici cu 6.5 stopuri*3. Este foarte utilă în fotografierea la distanță și în alte condiții dificile de fotografiere, cum ar fi lumina redusă sau fotografierea cu o singură mână. Tehnologia Dual I.S. se utilizează atât pentru fotografiere și filmare, incluzând modul 4K. Stabilizarea imaginii în corp (Body I.S.) compensează mișcările camerei chiar și când sunt utilizate alte obiective L-Mount care nu dețin sisteme de stabilizare optică a imaginii.  

În cadrul funcției Live View Composite, camera declanșează obturatorul la anumite intervale de timp de expunere și sintetizează zonele cu luminozitate crescută pentru a produce o singură imagine. În timp ce luminozitatea totală a fiecărei imagini consecutive este acumulată în modul de fotografiere bulb, modul de vizualizare live afișează numai o sinteză a zonelor de luminozitate crescută ușor de remarcat de utilizator.. Acest mod este util la fotografierea artificiilor sau a stelelor pe cer, când nu mai este necesară amplificarea fundalului.

Performanță excepțională a înregistrării video pentru creație de film la calitate cinema

Fiind un pionier al camerelor foto video mirrorless hibride gama LUMIX conține cel mai mare număr de camere care înregistrează fișiere video 4k la 10 biți*1. Cel mai nou model al gamei, LUMIX S5 poate să înregistreze intern la 4K 60p/50p 4:2:0 10-biți și 4K 30p/25p 4:2:2 10-biți. De asemenea livrează pe ieșirea HDMI imagini 4K 60p/50p 4:2:2 10-biți. La înregistrarea internă în format 4K 30p/25p 4:2:0 8-biți nu există limită de timp. Va fi compatibil video RAW cu ATOMOS NINJA V prin ieșirea HDMI cât și cu înregistrare video C4K cu viitoarele actualizări de firmware (detalitate la paragraful 6)

Gama dinamică (dynamic range) măsoară zona de luminanță pe care o poate capta o cameră digitală. LUMIX S5 beneficiază de un Interval Dinamic de 14+ stopuri, aproape identic cu cel al camerelor de cinema Panasonic, pentru a reproduce precis întregul spectru dintre zonele întunecate și luminoase. Abilitatea de a capta culori precise și tonuri complete ale pielii sunt obligatorii pentru orice creator de film. LUMIX S5 importă renumita colorimetrie a seriei de camere de cinema VariCam. LUMIX S5 conține modurile V-Log/ V-Gamut pentru a oferi un dynamic range ridicat și game extinse de culori. V-Log randează o imagine foarte plată menținând toată informația de culoare a imaginii. Asta înseamnă că imaginile sunt redate mai bine atunci când sunt post procesate. Senzorul CMOS de pe LUMIX S5 obține o gamă mai mare de culori cunoscută ca și V-Gamut, care reprezintă spațiul de culoare optim al lui S5, mult mai larg decât BT.2020. V-log are curbe caracteristici care amintesc cumva de filmul negativ și V-Gamut oferă un spațiu de culoare chiar mai larg decât cel al peliculei. 35 de moduri LUT de conversie pentru camere VariCam de cinema pot fi descărcate fără costuri și utilizate la LUMIX S5. Este mai ușor să se potrivească tonurile de culoare cu secvențele înregistrate în mod V-Log cu S1H/S1 și V-Log L cu GH5/GH5S. Unelte practice ca Waveform Monitor și V-Log View Assist sunt de asemenea disponibile.

Cu modul Slow & Quick, sunt disponibile filmări impresionante cu încetinitorul sau accelerate în 4K(1-60fps, 30x quick până la 2.5x slow) sau în FHD (1-180fps, 60x quick până la 7.5x slow)*2 Se poate utiliza autofocalizarea AF*3 pentru a capta subiecte focalizate precis și în acest mod. Poate fi accesat direct utilizând rotița de mod.

Înregistrarea video HDR la 4K este de asemenea posibilă, ceea ce permite reproducerea atât a zonelor luminoase dar și întunecate ale imaginii, făcând-o să arate așa cum o vede ochiul uman. Camera înregistrează video pe o curbă gama specifică pentru compatibilitatea cu ITU-R BT.2100 și utilizatorul poate acum alege Hybrid Log Gamma (HLG) într-unul din stilurile foto (Photo Style). Modul de fotografiere HLG*3 oferă o dinamică mai largă pentru a reproduce luminile și umbrele cu un contrast mai apropiat de cel natural. Fotografiile obținute în mod HLG pot fi înregistrate în formatul de fișier HSP *4 cu semnalele de luminozitate înaltă comprimate la rezoluție completă (5,888 x 3,312, raport 16:9) în plus față de fișierele JPEG/RAW. Utilizatorul poate vizualiza aceste imagini vibrante pe cele mai noi modele de televizoare Panasonic 4K care oferă modul HLG prin conexiunea cu cablul HDMI sau cu alte dispozitive compatibile HLG.

Pentru rafale mai lungi de fotografii, modul 6K PHOTO*5 face posibilă capturarea momentelor de neratat la 30 de imagini pe secundă (30 fps) extrăgând cadrul cu cea mai bună sincronizare dintr-un fișier 6K (cu aspect 4:3 sau 3:2) pentru a salva o fotografie de rezoluție înaltă echivalentă cu 18 megapixeli.

Autofocalizare de înaltă precizie și viteză susținută de tehnologie de detecție în timp real

LUMIX S5 oferă autofocalizare de înaltă precizie și viteză atât la fotografiere cât și la filmare. Combinând autofocalizarea cu tehnologie contrast (Contrast AF) cu tehnologia DFD (Depth From Defocus), LUMIX S5 focalizează pe subiect în aproximativ 0.08 sec*1. Pentru că excelează la utilizarea în lumină redusă, LUMIX S5 oferă performanță de detectare a luminanței de -6EV*2 cu autofocalizare la lumină redusă (Low Light AF) datorită sensibilității crescute a senzorului și a calibrării precise a acestuia. Permițând rate de comunicare de maxim 480 fps între senzor și lentile, utilizatorii pot profita de această focalizare de viteză rapidă și precizie sporită când sunt utilizate obiective din gama LUMIX S.

LUMIX S5 încorporează de asemenea o tehnologie de deep learning care detectează subiecte specifice – oameni și animale care se mișcă rapid, precum câini, pisici și păsări. Special pentru oameni, în plus față de detectarea ochilor, a feței și a corpului, capul este recunoscut separat de tehnologiile de detectare în timp real pentru o focalizare mult mai precisă. Camera urmărește subiectul chiar dacă acesta se mișcă rapid, întoarce sau înclină capul sau se îndepărtează de cameră. Pe de altă parte, îmbunătățirea tehnologiei DFD a crescut capacitatea de autofocalizare AFC, ceea ce permite urmărirea subiectelor mici sau în mișcare și capturarea lor cu o focalizare perfectă oricând se apasă declanșatorul.

Performanță de bază și extindere pentru libertatea de creație

LUMIX S5 oferă o mobilitate crescută atât în utilizarea de bază cât și extinsă. Pentru a rezista la utilizarea intensivă, LUMIX S5 deține un corp din aliaj de magneziu anodizat care este rezistent la stropi și praf. *1. Cu o amplasare optimă a componentelor de dispersie a căldurii, aceasta este transferată eficient în exterior, ceea ce permite înregistrări video continue în timp îndelungat.

LUMIX S5 deține un vizor mare cu o rație de magnificare de aproximativ 0.74x. Afișajul de înaltă precizie și viteză OLED are o rezoluție de 2360 de mii de puncte. Folosirea tehnologiei OLED pentru vizor aduce un răspuns rapid cu întârzieri minime mai mici de 0,005 secunde. Cu o distanță de aproximativ 20 mm până la ochi, oferă o vizibilitate crescută și confort pentru utilizatorii de ochelari.

Displayul de 3 inch aspect 3:2 fără limitare a unghiului de vizualizare este fabricat în tehnologie LCD cu rezoluție de 1840000 pixeli, ce permite și control tactil. Compunerea cadrului în timpul înregistrării în diferite tipuri de aspect, cum ar fi  16:9, 4:3, 1:1, 4:5, 5:4 și 9:16 poate fi verificată cu funcția Frame Marker. Indicatorul REC Frame atenționează dacă în acel moment camera înregistrează sau nu.

LUMIX S5 deține un slot dublu pentru carduri de memorie SD – unul este compatibil UHS-I și celălalt cu protocolul de înaltă viteză și capacitate UHS-II (Clasă video 90).

Bateria camerei poate fi încărcată fie de la încărcător, fie prin USB, în funcție de alegerea utilizatorului.

Compatibilitatea cu Bluetooth 4.2 (denumit și BLE: Bluetooth Low Energy) permite conexiuni constante cu un telefon sau cu o tabletă, consumând minimum de energie. Setările camerei LUMIX S5 pot fi de asemenea copiate și transmise wireless către alte camere S5, atunci când se folosesc multiple camere la un proiect. Camera deține capabilități Wi-Fi 5-GHz  în plus față de 2.4-GHz . Aceasta permite conexiuni sigure și stabile pentru comanda la distanță și pentru transfer de date de mare viteză.

Accesorii opționale și aplicații software

O varietate largă de accesorii pot fi utilizate cu LUMIX S5 pentru a crește ergonomia și confortul. Adaptorul de microfon (DMW-XLR1) este un conector pentru microfon XLR  care permite înregistrarea sunetului stereo de înaltă fidelitate. Este ideal pentru sincronizarea vocilor. Deține butoane dedicate pentru comutarea surselor MIC, LINE și CONDENSER MICROPHONES. Gripul (DMW-BGS5) extinde autonomia camerei până la 940 imagini (folosind ocularul LVF) / 3000 imagini (în modul Power Save al ocularului LVF) atunci când este instalată în el o baterie suplimentară. Sunt disponibile mai multe accesorii cum ar fi telecomanda DMW-RS2, alimentatorul DMW-DCC17 și mânerul trepied DMW-SHGR1.

Aplicația software LUMIX Tether permite fotografierea telecomandată prin USB. Utilizatorii pot controla camera conectând-o la un PC prin USB. Aplicația permite vizualizarea imaginii pe un monitor PC mare în timpul fotografierii. Pentru streaming se poate utiliza în LIVE VIEW aplicația LUMIX Tether for Streaming (Beta).  
Aplicația LUMIX Sync pentru dispozitive iOS*2/Android*3 permite transmiterea imaginilor către un telefon sau tabletă printr-o simplă conexiune wireless. Permite de asemenea controlul camerei de pe telefon sau tabletă.

Actualizări viitoare de firmware

Pentru o viitoare îmbunătățire a performanței, o actualizare a firmware-ului este programată pentru LUMIX S5 până la sfârșitul anului 2020. În plus față de înregistrarea video C4K, va suporta format video RAW prin ieșirea HDMI pentru ATOMOS NINJA V la o rezoluție 5.9K (5888×3312) 29.97p/25p, 4K(4128×2176) 59.94p/50p și anamorfic 3.5K (3536×2656)/50p. O varietate de funcții de asistare a înregistrării cum ar fi Vector Scope Display, Master Pedestal Adjustment și  SS/Gain Operation(SEC/ISO, ANGLE/ISO, SEC/dB) vor fi disponibile. Modurile L.MonochromeS și L.ClassicNeo vor fi adăugate ca opțiuni la stilurile foto (Photo Style).

Urmărește-ne în continuare pentru a afla noutăți din lumea foto-video.

PRODUSE MENȚIONATE ÎN ARTICOL

Panasonic Lumix S5
Panasonic Lumix S5 Kit cu Obiectiv 20-60mm F3.5-5.6
Panasonic Lumix S5

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.