(c) Félicia Sisco

3 obiective Canon cu 3 focale diferite

Focala unui obiectiv influențează direct felul în care vor arăta fotografiile tale. Printre cele mai folosite obiective se numără cele de tip wide, mediu și tele. Fotograful Cristi Kerekes ne dezvăluie cu exemple concrete diferența dintre 3 obiective Canon cu focale diferite, pentru nevoi dar și bugete diferite. Pentru început, vă prezentăm cele trei obiective Canon:

 

Canon EF-S 10-18mm Obiectiv Foto DSLR F/4.5-5.6 IS STM
Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM Obiectiv mirrorless pentru Canon EOS R
Canon EF 70-300mm f/4-5.6 II IS Nano USM

Canon EF 10-18mm

Acest obiectiv este unul de tip wide. Obiectivele wide sunt folosite în general pentru fotografia de peisaj, de stradă, în timpul concertelor și chiar și pentru portrete. În cazul portretelor, obiectivele wide alungesc imaginea cu cât plasăm subiectul mai spre extremitățile cadrului.

În general folosim un obiectiv wide atunci când vrem să surprindem cât mai mult din împrejurimi, dar bineînțeles putem folosi acest obiectiv și în moduri mai creative. În cazul fotografierii clădirilor, este indicat să păstrăm linii perpendiculare față de nivelul solului.

Canon RF 35mm

Acest obiectiv permite obținerea unui fundal mai blurat. Focala de 35mm nu este atât de wide, dar nici prea zoomată, astfel încât un astfel de obiectiv este preferat de mulți fotografi în fotografia de stradă.

La ce trebuie să fim atenți când folosim acest obiectiv atunci când pozăm oameni? Cristi Kerekes ne dezvăluie: să îi menținem mai spre centrul cadrului, pentru a evita deformarea capului sau corpului.

Cu un obiectiv de 35mm se pot face fotografii de călătorie, de lifestyle, fotografii macro.

Canon EF 70-300mm

În cazul unui obiectiv tele, este foarte importantă stabilizarea imaginii direct din obiectiv. O astfel de opțiune ne scutește de un trepied. Având în vedere că dispune de un zoom considerabil, se poate obține un fundal blurat fără probleme când pozăm chiar și de la 20-30 de metri distanță. În natură, se pot obține cadre cu adevărat speciale, pentru că zoom-ul de 300mm permite chiar și apropierea de animale fără să le speriem.

Comparația între focale

Atunci când pozăm wide, obiectele și planurile par mult mai distanțate între ele și apar mici deformări, iar pe măsură ce ne apropiem de 300mm, planurile se compresează și par foarte apropiate unele față de altele. Portretele nu mai sunt deformate începând cu focala de 70mm, deci ne putem plasa subiectele cam oriunde în cadru, respectând bineînțeles și regulile de compoziție.
Cristi Kerekes
Fotograf

În acest videoclip, poți vedea exemplele concrete ale modului în care focalele diferite influențează aspectul fotografiilor:

Trebuie să avem în vedere mereu că obiectivul pe care îl alegem pentru o anumită ședință foto va influența direct aspectul acelor fotografii. Este recomandat să experimentați cu cât mai multe obiective, cu cât mai multe focale. Asta vă va ajuta pe viitor să vă hotărâți mult mai ușor în ce obiectiv vreți să investiți.

Tu folosești mai multe obiective în funcție de ședințele foto? Lasă-ne un comentariu!

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *