(c) Manuel Dobrincu

Canon EOS R în fotografia de botez

După câteva săptămâni de izolare forțată, amânări de evenimente și învățarea de a purta corect masca, viața își urmează cursul ei firesc. În toată această perioadă am avut mai mult timp să citesc, să învăț și să mă documentez pentru noua achiziție pe care vreau să o fac și anume un aparat foto mirrorless Canon EOS R. După multe review-uri, video-uri pe YouTube și citind specificațiile camerei am hotărât ca inainte de-a cumpăra efectiv camera foto trebuie să testez în lumea reală a fotografilor și anume la un eveniment foto.

Mi-am luat inima în dinți și i-am contactat pe cei de la F64, iar în urma unor discuții au avut bunăvoința să-mi dea în testare o trusă foto compusă dintr-un Canon R cu inel adaptor, un obiectiv RF 28-70 f2.0 și obiectivul RF 35 f1.8.

(c) Manuel Dobrincu
(c) Manuel Dobrincu

Uite asa s-au aliniat planetele  și la sfârșitul lunii iunie am fost invitat să fotografiez încreștinarea micuței Natalia, prilej numai bun de-a testa noul aparat foto în lumina slabă din biserică dar și puțină acțiune din timpul botezului.

Am primit aparatura vineri dupa ora 14 și am avut doar câteva ore de butonat și de învățat/adaptat cu noul aparat. Ziua a trecut repede, vremea nu era așa bună dar am decis să ies în pădurea de la IC Brătianu, unde la începutul anului am avut o ședință foto Save the Date, pentru “joaca” in natura cu noul Canon R.

(c) Manuel Dobrincu

Mi-am pregătit aparatura (din impuls am luat și aparatul meu foto si lentilele), luminile, stativele, baterii, carduri și bineînțeles masca (să fiu în ton cu noul trend al anului 2020).

(c) Manuel Dobrincu

Botezul s-a desfășurat sâmbătă la biserica Trei Ierarhi din Galati, iar evenimentul a inceput la ora 12. Am ajuns mai repede la biserică și mi-am pregătit luminiile, una în spatele și una în față la unghi de 45 față de cristelniță, așa cum le setez de obicei.

Pe toate perioadă evenimentului din biserică am folosit numai obiectivul Canon RF 28-70 f2.8, alegând sa fotografiez la diafragma f2.

(c) Manuel Dobrincu
(c) Manuel Dobrincu
(c) Manuel Dobrincu
(c) Manuel Dobrincu

La jumătatea evenimentul m-am hotărât să opresc blițurile și să fotografiez numai cu lumina ambientală, am urcat iso la 1200, f2.0 si 1/200. Am fost surprins să vad cum calitatea imaginilor este oarecum identică (în afară de foarte puțin noise care se scoate oricum in procesare) iar aparatul împreună cu obiectivul se descurcă la fel de bine, focusul find sigur și rapid.

(c) Manuel Dobrincu

Obiectivul este foarte sharp chiar de la f2, focalizează instant, silențios și te poți baza pe el, singurul inconvenient este greutatea lui, după o oră și ceva de la începerea evenimentului deja îmi țineam antebrațul si brațul ca după o ședință de fitness intensă. Am avut de ales între RF 24-70 f2.8 IS si acesta, dar totusi l-am ales pe acesta din urmă, pentru că am câștigat cele 4 stopuri de lumină în plus.

(c) Manuel Dobrincu

În aceeași zi, dupa biserică, am fost să fotografiez băița și petrecerea restransă din familie. Pentru baiță am hotărât sa folosesc și obiectivul RF 35 f1.8 cu stabilizare primit în teste iar ca sursă de iluminare am ales o singură sursă (un blit) pus pe aparat.

(c) Manuel Dobrincu

Dupa 4 zile în care am avut acest sistem în teste pot spune că DA eu sigur îmi iau un aparat foto mirrorless Canon EOS R împreună cu RF 35 f1.8. Imaginiile sunt excelent focalizate și fără întârziere (și datorită sistemului Dual Pixel dar și procesorului). Obiectivul 28-70 f2.0 este o bestie, la propiu (imagini clare începând de la f2.0), și cum am mai spus un mic/mare dezavantaj este greutatea lui, dar punând în balanță ca este mai luminos cu 4 stopuri de lumină (dar nu ai stabilizare) față de 24-70 f2.8 IS, eu dacă aș dispune de bani l-aș primi cu drag în geanta mea foto.

Multumiri pentru promtitudinea, oportunitatea și disponibilitatea celor de la F64 de a-mi trimite această trusă foto în teste.

Articol și fotografii de Manuel Dobrincu

produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.