Cadre prin Brașov cu Nikon Z50

Fotografia de călătorie este noua disciplină despre care sunt interesată să învăț și nu refuz nici o oportunitate de a îmi testa pasiunea și viziunea fotografică pe drum. Călătoriile se plănuiesc o vreme ori sunt decizii spontane – în cazul unui proiect  fotografic ambele situații necesită o minte deschisă către necunoscut și un echipament potrivit.

Acum câteva weekenduri am primit șansa de a testa noul kit Nikon Z50. De această dată am ales întâi echipamentul apoi destinația. Cum dorința mea de a simți spiritul iernii era încă puternică am ales și biletul de tren spre munți, Brașov mai exact.

Dar haide să vedem toate specificațiile tehnice importante ale lui Nikon Z50:

Potrivit pentru călătorii:

Intr-o călătorie bagajul este important iar în cazul meu acest factor viza și echipamentu foto. Primul lucru pe care il obervi la Nikon Z50 este ușurința cu care poate fi manevrat. Pentru cineva care este obișnuit să folosească un Nikon DSLR, greutatea redusă este un plus.

Partener în această călătorie mi-a fost Nikon Z50 alături de adaptorul FTZ și obiectivele 16-50 mm și 50-250mm.

Obiective folosite – cadre largi și detalii fine

Cele două obiective sunt după părerea mea îmbinarea perfectă pentru a captura cadre memorabile în spații mixte.

În plimbarea mea prin Brașov  am descoperit maiestuoasa biserică Neagră. Construită în anul 1477, cu o înălțime de 65m și decorată cu statui impresionante în stil gotic, merită admirată din toate unghiurile și detaliile.

Am folosit obiectivul de 50-250 mm pentru cadre largi prin care am putut să redau statura impunătoare a acestei construcții iar obiectivul de 16-50mm pentru cadre  apropiate cu statuile suspendate foarte sus pe pereții exteriori.

Acest oraș are o arhitectură impresionantă, clădiri vechi încărcate cu statui și basoreliefuri. Partea frumoasă în a deține un obiectiv cu focus mare pe aparat este nu doar imaginea impresionantă pe care o poți crea dar și posibilitatea a de a vedea totul mai de aproape, mai în detaliu.

Ecran tactil cu înclinare

O altă încercare la care sunt supuși toți cei care vor să facă o poză perfectă este unghiul dificil de fotografiat. Un alt avantaj pe care Nikon Z50 îl are este ecranul rabatabil, care s-a dovedit extrem de folositor în locuri aglomerate facând posibilă fotografierea și filmarea în locuri strâmte sau în situațiile în care a fost nevoie să ridic aparatul deasupra capului pentru a putea prinde un cadru bun iar ecranul înclinat spre mine mi-a oferit o vedere clară și sigură a ceea ce filmam sau capturam.

Aceasta funție este foarte convenabilă și în situațiile în care dorițifotografiați un subiect de la nivelul solului – exemplu o pisica cumințică care arată mult mai bine fotografiată de la nivelul ei pe trotuar.

Potrivit în natură

La plecarea din Brașov am vizitat pentru scurt timp și peisajele din Sinaia. În aceasta situație mulțumirea mea constă în stabilizarea focusului în momente de mișcare. O fotografie cu muntele din mers, o pasăre vioaie surprinsă rapid printre ramuri, plante uscate unduindu-se artistic în vânt și o turmă de oi fotografiată prin geamul mașinii – toate s-au putut datorită sistemului AF hibrid (focalizare automatăautomata), a funcției de tilt, a focusului pe extremele imaginii și modul de captură silențios.

Lumini și umbre 

Din weekendul meu nu puteau să lipsească și câteva fotografii în stradă, cu forfota străzilor, luminile de seară și curiozități descoperite în centrul orașului. Fotografia de stradă cere mai mult decât curaj și spontaneitate, necesită și o adaptabilitate în culori, contraste și lumini – artificiale și naturale. Nikon Z50 capturează în culori bogate în lumină scăzută – dispune de funcție AF în Low Light și sensibilitate la lumină de un interval ISO 100-51200.

Concluzie

Din experiența mea kit-ul Nikon Z50 pot spune că este util pentru fotografia în natură, în orașe și documentarea călătoriilor.

Monitorul cu LCD cu funcție tactilă (în stil smartphone) și un meniu simplu în stil DSLR îi conferă un plus de utilitate modernă. Poate fi înclinat înainte, ceea ce este excelent pentru a realiza selfie-uri și pentru a înregistra vlog-uri pe cameră.

Nikon Z50 este contruit împotriva intemperiilor moderate, asta înseamnă că este rezistent pe timp de ploaie sau pe timpul iernii când temperatura este scăzută.

Articol și fotografii de Marilena Gabriela Gîrbaci

produse menționate în articol:

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.