(c) Vlad Ionescu

Review Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD

Tamron 17-28mm f 2.8 Di III RXD este al doilea obiectiv zoom lansat de producătorul japonez pentru Sony FE. Primul a fost Tamron 28-75mm f 2.8 RXD III care s-a bucurat de un succes enorm. Pentru a acoperi toate plajele focale uzuale, Tamron a anunțat și un obiectiv tele 70-180mm f 2.8 care va fi lansat în 2020. Astfel, utilizatorii monturii Sony FE vor putea avea o trusă foto completă cu trei zoom-uri rapide cu focala constantă f 2.8.

La prima vedere sunt surprinzătoare plajele focale: 17-28; 28-75; 70-180, ca fotografi suntem obișnuiți cu 16-35; 24-70 și 70-200. După ce m-am documentat puțin și am înțeles care este logica, mi s-a parut genială ideea celor de la Tamron.

(c) Vlad Ionescu

Pentru a reduce costurile de producție, dar și dimensiunile, fără a sacrifica performanțele optice, japonezii au micșorat plaja focală, cu care au jonglat până le-a ieșit un echilibru perfect păstrând o apertură maximă de 2.8. Desigur au fost ajutați și de fizica monturilor mirorless care permit construirea unor obiective care nu puteau fi realizate fizic pe monturile DSLR.

Specificații

  • Construcția optică: 13 elemente în 11 grupuri
  • Distanța focală: 17-28 mm
  • Diafargmă maximă: f/2.8
  • Număr lamele diafragmă: 9 rotunjite
  • Distanța minimă de focus: 19 cm la focala 17 mm
  • Dimensiuni: 73 x 99 mm
  • Greutate: 420 g
(c) Vlad Ionescu

Construcția

Designul obiectivului este minimalist, un parasolar mic, inel de zoom, inel de focus și atât!

Corpul obiectivului este din plastic de bună calitate care nu dă impresia de obiectiv ieftin. Inelul de zoom se mișcă cursiv, cu o cursă destul mică de aproximativ 90°. Elementul frontal se mișcă în spatele filtrului, cum e la Canon 17-40mm L de exemplu, deci cu un filtru de protecție montat se comportă ca un zoom intern. Inelul de focus se mișcă lin, nu are o conexiune mecanică directă, sistemul fiind de tipul focus by wire. E poziționat cam aproape de inelul de zoom, și de multe ori l-am rotit accidental, dar fiind un focus electronic acesta nu e activ tot timpul.

(c) Vlad Ionescu

Puncte tari:

  • Montura obiectivului este metalică și protejată împotriva umezelii cu o garnitură de cauciuc.
  • Obiectivul este weather sealed, ceea ce e un mare plus.
  • Un alt avantaj este că folosește filtre de 67mm.
  • Cu doar 420 g este foarte bine echilibrat pe un body cum ar fi Sony a7 III.

Calitatea imaginilor

Sharpness

Este un obiectiv foarte sharp  încă de la f/2.8. La f/4 se observă o îmbunătățire în colțuri. Poate sta cu mândrie lângă fratele său mai mare Tamron 28-75mm.

(c) Vlad Ionescu

Culorile

Culorile și contrastul sunt excelente, se aseamănă cu culorile vibrante ale obiectivelor Canon din seria L.

(c) Vlad Ionescu

Distorsiuni

Distorsionează destul de tare la 17mm. Undeva între 19-21mm distorsiunile dispar, reapărând spre capătul tele, dar nu pronunțat.

Fiind un obiectiv nou nu există încă profil de corecție pentru Lightroom. În mod ciudat, un profil de corecție este aplicat în cameră, dar doar pentru fișierele jpeg, nu și raw. Lightroom-ul vede un profil incorporat în fișierele raw, dar nu îl aplică. Desigur aceste probleme vor fi rezolvate în viitorul apropiat.

(c) Vlad Ionescu

Vignetare

Obiectivul vignetează destul de puternic la f 2.8, la f 4  e mai bine, iar la f 5.6 problema dispare și avem parte de iluminare constantă pe întreg cadrul.

Flare și aberații cromatice

La capitolul aberații cromatice obiectivul stă foarte bine.

Flare-ul este extrem de bine controlat, spre deosebire de alte obiective wide, elementul frontal este mic și plat, în combinație cu tratamentele de calitate ale lentilelor rezultă performanțele foarte bune.

La diafragme închise, obiectivul produce 18 raze în jurul surselor de lumină.

(c) Vlad Ionescu

Bokeh

Nu mă așteptam la prea mult la această plajă focală. Fundalul blurat poate fi obținut destul de ușor însă, dar acesta este destul de aglomerat. Mi se pare că seamănă destul de mult cu bokeh-ul fratelui mai mare, Tamron 28-75mm/2.8 RXD.

Desigur este un element care ține de gust.

Am ales un fundal aglomerat în aceste teste. Am tras la 28mm și 17 mm, iar imaginile nu sunt procesate pentru a nu denatura rezultatul.

(c) Vlad Ionescu

Focus

Aici apar problemele…

Când focalizarea funcționează corect focusul este extrem de rapid și total silențios. Tamron 17-28mm f 2.8 Di III RXD este echipat cu un motor eXtra silent stepping drive, același sistem folosit și pe Tamron 28-75mm.

L-am testat destul de intensiv deorece pentru mine este important în fotografia de sport. Se bucură de toate modurile de focus exact ca un obiectiv nativ Sony. Rata de succes e undeva la 90% cadre reușite la subiecte în mișcare.

Pe body-ul meu, Sony A7 III cu ultima variantă de firmware, câteodată obiectivul nu mai focalizează bine când camera iese din standby. Nimic nu e în focus deoarece obiectivul focalizeaza după infinit. Problema dispare dacă repornesc aparatul și remontez obiectivul. Am trimis obiectivul în service și am primit o altă copie în schimb. Din păcate și aceasta suferă de același comportament.

Pe forumuri sunt și alți utilizatori care descriu același comportament.

Sunt mulți alții care folosesc obiectivul și nu au această problemă, inclusiv A7 III.

Sper că se va rezolva cu un nou firmware, așa cum s-a întâmplat și la Tamron 28-75, dar cei de la Tamron nu au raportat oficial că ar fi vreo problemă cu focusul la 17-28.

Puncte forte

  • Raport preț/calitate excelent
  • Imagini de calitate foarte bună
  • Dimensiuni reduse, se echilibrează foarte bine pe body
  • Construcția weather sealed
  • Foloseste filtre cu diametrul de 67 mm

Puncte slabe

  • Evident, problemele cu sistemul de focus
  • Plaja focală mică
  • Nu are stabilizare
(c) Vlad Ionescu

Îl recomand pentru…

Astrofotografie, peisaje, călătorii și vacanțe, fotografie de concert, sport, arhitectură, fotoreportaj.

Alternative

Alte variante ar fi: obiectivele native Sony 16-35mm f 2.8 GM și 16-35mm f 4 OSS, pe lângă acestea ar mai fi Sigma 14-24mm f2.8. Toate excelente, dar pentru bugete și posibilități diferite.

În concluzie:

Mă bucur să văd că producătorii de obiective third party au realizat cât de importantă este noua piață mirrorless și vin cu formule optice noi.

Este un obiectiv excelent, și îl recomand în ciuda problemei cu sistemul de focalizare. Verificați-l totuși înainte să-l cumpărați.

Personal aștept cu nerăbdare o reacție oficială de la Tamron.


Articol și fotografii de Vlad Ionescu

 

 

 

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • UPDATE!

    Tamron a lansat un nou firmware pentru acest obiectiv.

    Noul soft ver.2 ar trebui sa repare problemele descrise mai sus in review.

    Voi reveni cu mai multe informatii dupa ce o testez.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.