Vernisajul COPY.EDIT.PASTE cu Alexandra Crisbășan și Ruxandra Petre
Ce mai înseamnă arta într-o lume consumatoare de content? Cine decide când oricine poate crea? Ce mai înseamnă să vezi dincolo de asta? Sunt câteva întrebări pe care Alexandra Crisbășan și Ruxandra Petre le adresează cu noul lor proiect foto COPY.EDIT.PASTE.
Vernisajul va avea loc la Galeria Occidentului (str. Ernest Broșteanu 33A), vineri 13 decembrie 2019 la ora 18:30, iar printurile vor rămâne pe simeze până pe 20 decembrie 2019.
Despre COPY.EDIT.PASTE
Barierele sociale, economice, personale sau chiar spirituale prin ceea ce au stârnit sau au stopat, cu ajutorul tehnologiei și prin intermediul oamenilor pasionați de creație ne-au adus în punctul în care să asculți muzică, orice muzică ține numai de câteva click-uri, să alegi cum și când să vezi un film sau un serial nu necesită deplasarea niciunui metru, iar fotografia nu mai necesită musai un aparat foto.
Numai că toată această accesibilitate a conținutului, artei sau informației, nu a atins încă un apogeu al dezvoltării, al creării și consumului, abia se răspândește. Această accesibilitate a conținutului este un copil în creștere, se detașează de părinți, descoperind lumea, devenind mai mult decât sursa. Descoperind lumea (similar cu atunci când creezi) pui în acest drum al explorării tot ceea ce cunoști pentru a-l parcurge și acumulezi tot ceea ce poți pentru a continua (a te exprima mai bine) și nu-i nimic original în asta, este familiar, natural.
Obiectul conținutului va conta indiferent de cine sau câți se află în spatele lui, atâta vreme cât multiplele versiuni contribuie la exprimarea unei idei proprii care rezonează cu sursa. Originalul este, reacția care te-a făcut să alterezi sursa (știi cum sunt posturile alea idioate care îți spun să înlocuiești un cuvânt din numele unei melodii cu ceva ce nu pot scrie în articol ca să râzi degeaba).
Atunci când oricine poate crea și da mai departe pentru a inspira sau a transmite un mesaj, când poate altera ceva creat de un altul suficient încât să devină o altă fotografie, o pictură, un meme sau o serie de artă digitală SF Fantasy cine decide și cui i se încalcă dreptul de o face în schimb? Mai are importanță? Dacă copiezi fără să vrei, prin ceea ce vezi și te atinge, da, acum și când dai scroll?
Poate are cu atât mai multă importanță acum pentru că este o parte din contribuția socială zilnică și dacă acumulezi destul de multă poți să-ți permiți mai multe ifose (dacă îți place) sau să o lași să-ți devină muză, iar asta este o poveste atât de veche încât ar trebui adaptată de Netflix.
În loc să transformăm creația într-o armă (avem propaganda pentru asta) sau să o ridicăm pe un piedestal al ego-uliu, hai să ne reamintim că își face singură datoria de a influența indiferent de raționamentul din spate, care o pune în conflicte de moralitate, care nu vor schimba ceea ce simte cel care privește sau ascultă, urmărește.
Despre Ruxandra Petre
“Primul lucru pe care îl fac este să observ și să simt, apoi urmează declanșarea, asta fost cu mult înainte să practic fotografia, să îmi asum că rezonează cu mine ca formă de exprimare.
Pentru mine fotografia înseamnă și terapie, una din intențiile mele fiind să scot la suprafață lucrurile nevazute și să le transform în diverse moduri, fie ele în grațiile standardelor de frumusețe sau nu pentru cine nu este prea blocat de sine să privească mai departe de idealuri.
Am început să-mi urmez această pasiune odată cu înscrierea la cursurile de fotografie Imago. Din martie 2019 fac parte din comunitatea internațională de fotografi BULB și mi-a făcut o deosebită plăcere să fotografiez Sectorul 5 pentru Website-ul Merg.in în colaborare cu Primăria Sectorului 5.
Despre Alexandra Crisbășan
“Am fost o perioadă pe aici, în ultimul an mă apropii (în sfârșit) de finalizarea unui volum de poezii, am scris Growing up transgender in Romania și fotografiat pentru TRUTHDIG, am lăsat puțin pensula deoparte pentru mașina de tatuat, mi-am vândut apartul foto și am trecut pe Huawei P20 PRO și n-am nevoie de altceva pentru niciun proiect foto pe care-l prind, fie că e doar de amorul artei sau pentru colaboratori faini.
Printurile foto sunt Powered by F64, iar dacă înainte mereu am fost încântată de calitatea lor, de profesionalismul și atitudinea băieților, acum vin și cu o platformă dedicată (fără să uităm de servciile de developare și scanare) care îți permite să îți personalizezi un calendar, să îți creezi fotocărți cu fotografiile preferate, să printezi fotomagneți, fotografii mici și de mari dimensiuni pe hârtie foto sau foam la un preț foarte accesibil.
Acestea fiind spuse, vă așteptăm cu drag la vernisaj, pe 13 decembrie, 18:30 la Galeria Occidentului, o să avem și muzică faină, dar despre asta aflați voi mai târziu.