Review Panasonic Lumix S1 Full Frame Mirrorless Camera
Noul mirrorless full frame de la Panasonic – Lumix S1 – este ușor de utilizat și produce imagini clare, cu o excelentă reproducere a culorilor. Panasonic Lumix S1 este opțiunea mai accesibilă din rândul aparatelor mirrorless pe care Panasonic le-a dezvăluit la începutul acestui an și este un aparat care vizează în general fotografii profesioniști. Cu toate acestea, design-ul intuitiv al camerei, atât pentru comenzile externe, cât și pentru meniul intern, îl fac o opțiune ușor de utilizat pentru oricine.
Caracteristicile de bază ale aparatului Panasonic Lumix S1
- Senzor MOS format Full Frame (35 mm), 24.2 megapixeli
- compatibil cu obiective montură Panasonic L (L-Mount)
- Stabilizare de imagine: Dual IS pe 5 axe, până la 5.5 trepte
- Valori ISO 100 – 51.200 (în gamă extinsă de 50-204.800)
- Mod fotografiere HLG (Hybrid Log Gamma)
- Moduri video cu opțiuni multiple de înregistrare:
4K 50/60p, 4:2:0 8-bit, cropped APS-C (intern, până la 30 min);
4K 24/25/30p Full Frame, 4:2:0 8-bit (nelimitat) și
diverse moduri/opțiuni format Full HD recording mod
La fel ca majoritatea aparatelor moderne, Panasonic Lumix S1 are un sistem de stabilizare a imaginii integrat în corpul aparatului, stabilizarea făcându-se pe 5 axe. Acest sistem poate atenua mișcările sau vibrațiile la fotografierea sau filmarea din mână cu până la 5.5 stop-uri (trepte), dovedindu-se unul dintre cele mai eficiente sisteme de stabilizare din cameră, pe care am avut ocazia să le testez. O caracteristică specială a aparatelor Lumix S este opțiunea de a trage cadre folosind modul Hybrid Log Gamma, acestea fiind stocate ca fișiere HSP, care utilizează rezoluții comprimate de 8K – nivelul de detalii este impresionant, la fel și dinamica în zonele de shadows/highlights, păstrând foaete bine consistența culorilor chiar și la valori ISO ridicate.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=DBqH-DJY6IU[/embedyt]
Avantajale Panasonic Lumix S1
- Cel mai bun LFV (Live View Finder) din clasă (din ce am testat până acum, inclusiv modele de top de la Sony, Canon și Fujifilm);
Rezoluție 5,760k-puncte cu magnificare 0.78x (poate fi schimbată la 0.7x sau 0.74x prin acționarea unui buton aflat pe aparat) - Stabilizare excepțională a imaginii (am cărat cu mine degeaba trepiedul la munte, efectiv nu l-am folosit)
- Modul HLG (Hybrid Log Gamma)
- Autofocalizarea urmăririi subiecților (sistemul de tracking și AF)
- Sistem și butoane de comandă ușor de utilizat, intuitiv
- ecran LCD rabatabil cu funcție touch și cu o rezoluție extraordinară
- Construcție solidă, materiale calitative și finisare impecabilă.
Dezavantajele Panasonic Lumix S1
- Comutatorul de pornire/oprire este poziționat puțin ciudat pentru mine sau pur și simplu e o chestiune de obișnuință, la fel cum am pățit și cu schimbarea obiectivelor (fiind “pe dos” față de sistemul pe care îl folosesc de ani buni de zile);
- Aparatul este mai mare și mai greu decât alte aparate asemănătoare; l-am găsit mai degrabă similar cu un corp DSLR, obiectivele folosite (Panasonic Lumix S 24-105mm/4 și Lumix s Pro 70-200mm/4, ambele cu stabilizare optică de imagine fiind comparabile cu zoom-urile echivalente de pe DSLR), deci avantajul “greutății”, pe care mulți dinte fotografi îl caută la un sistem mirrorless nu prea se aplică în cazul de față.
Corpul aparatului
- Corp din aliaj de magneziu
- Cel mai bun EFV pe piață
- Ecran LCD touchscreen cu balama dublă
- Butoane iluminate
- Slot dual pentru carduri de memorie (SD și xQD)
Panasonic a proiectat Lumix S1 pentru a rezista testului celor mai dure medii. Corpul din aliaj de magneziu este rezistent la praf, ploaie și zăpadă. Poate rezista la un interval de temperature de -10 grade până la 40 grade Celsius. La momentul testării, la Bâlea Lac (2034m), la chiar mai puțin de -10 grade C, aparatul a funcționat fără nicio problemă, pe vânt puternic, ninsoare, bateria rezistând peste așteptările mele (am tras aprox. 800 de imagini și 1.5h video cu 2 baterii pline).
Utilizarea aparatului
Ce mi-a plăcut la Panasonic Lumix S1:
- Sistem de meniu revizuit față de modelele/gamele anterioare
- Posibilități multiple de personalizare și salvare a setărilor
Lumix S1 poate fi caracterizat printr-o configurație perfect ergonomică, însoțită de un meniu actualizat și ușor de navigat, deși pentru fotografii mai tradiționaliști poate părea foarte “stufos” și încărcat, parcă e mai bine să ai acolo toate opțiunile pentru momentul în care vei dori să explorezi în amănunt posibilitățile aparatului. Există mai multe moduri prin care poți naviga prin opțiunile de meniu, poți utiliza fie ecranul tactil, fie direct butoanele de pe aparat.
Meniurile/submeniurile principale reprezintă o reluare a celor de pe modelele din seria Lumix GH recente. Tab-urile individuale au fost împărțite în secțiuni ușor de înțeles, care sunt indicate de pictograme intuitive, spre deosebire de paginile de index, eliminând astfel un întreg nivel de interfață și accelerând navigarea.
AF (focalizarea automată) și performanță
La fel ca Lumix G9, S1 are de asemenea o mare varietate de moduri de focalizare automată, toate fiind accesibile de la comutatorul/joystick-ul camerei sau prin intermediul ecranul tactil. Deși în majoritatea cazurilor, fiind “de modă veche”, fotografiez folosind doar punctul central (sau încă 2 puncte laterale), am avut ocazia să testez fiecare mod de AF (în mod AF-C sau în mod Tracking). Pentru situația în care mă aflam – încercam să fotografiez un amic care se dădea cu snowboardul – aceste moduri mi-au prins foarte bine. La viteza pe care o avea la coborâre (60-80min dura urcarea pe creastă pentru o coborâre de 5-6 minute maxim), în modul “clasic” AF-S (cu focus și reîncadrare nu aș fi apucat să îi iau la fel de multe cadre. Există și un mod “pinpoint”, pe care îl găsesc extrem de util în fotografia de produs, având un control extrem de precis al focalizării în orice punct din cadru.
Panasonic Lumix S1 este de asemenea capabil să recunoască fețele animalelor, prin intermediul tehnologiei AI. N-am avut ocazia acum la munte :), dar puteți verifica daca aveți acasa animale de companie. Imaginile clare cu pufoșii voștri vor fi mai uzor de captat chiar și de către fotografi super-amatori. AF-ul, eventual și în mod tracking, va face totul extrem de simplu.
Calitatea imaginii
În condiții de lumină scăzută, camera are performanțe de zgomot excelente chiar și valori ISO de peste 10000. Comparabil cu absolut orice cameră mirroless scumpă dintre cele folosite până acum (Sony A7III/A9, Nikon Z6, Canon R). Nu am stat să fac teste extreme, pentru că mă limitez mereu strict la ce am nevoie pentru situația dată, și sincer ISO 6400 a fost cam maximul de care am avut nevoie).
Un alt aspect important este faptul că aparatele din seria Lumix S pot transforma direct fișierele RAW în JPEG-uri.
În concluzie,
pot spune că Panasonic a lansat un aparat care are potențialul de a deveni unul dintre cele mai interesante și mai bune aparate mirrorless de pe piață. Sunt curios să îl testez pe viitor și împreună cu obiectivele promise de Sigma pentru această montură (poți afla mai multe AICI), momentan având la dispozție doar 2 zoom-uri produse de Panasonic, foarte solid construite și excelente din punct de vedre optic, respectiv:
- Panasonic LUMIX S 24-105mm F4 L-Mount OIS
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=7laLAalol5w[/embedyt]
- Panasonic LUMIX S PRO 70-200mm F4 L-Mount Telephoto Lens, LEICA Certified
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=GUjkFGEKGfo[/embedyt]
Iată și câteva imagini realizate cu acest setup (Lumix S1, Lumix S 24-105mm/4, Lumis S Pro 70-200mm/4):
Articol și imagini de Iulian Chiculiță