5 sfaturi pentru fotografii pe timp de ploaie

Ar fi ideal ca atunci când ieșim la fotografiat să avem parte doar de vreme bună, însă din păcate acest lucru nu este posibil într-un număr destul de mare de zile, fie că suntem acasă și doar ne doream să ne mai exersăm hobby-ul preferat sau chiar în concediu sau o excursie planificată cu ceva timp în urmă.

Pe de altă parte, vremea mai rea nu înseamnă că gata, am lăsat de-o parte aparatul de fotografiat și nu mai facem nimic. Dimpotrivă, poți găsi o abordare creativă pentru a profita din plin de condițiile meteo și poți găsi ocazii de a crea fotografii excelente, în ciuda ploii.

De fapt, dacă vei compara o zi mohorâtă cu una în care ai parte de ploi abundente, s-ar putea să descoperi că ploaia are mult mai multe de oferit, apărând tot felul de situații și ocazii într-un astfel de context.

Așa că hai să vedem cam cum e cu fotografia pe timp de ploaie:

#1 Ai grijă de echipamentul tău

Înainte de toate, nu uita să îți protejezi echipamentul. Mai ales dacă stai câteva ore bune la fotografiat pe afară, pe timp de ploaie, sunt șanse mari ca doar ferirea aparatului cu ajutorul unei geci sau cămăși/bluze de pe tine să nu fie suficientă.

Poți investi într-o husă de ploaie, lucru recomandat de altfel sau, poți încerca să îți confecționezi tu una improvizată, folosindu-te de folie sau diverse pungi.

O atenție sporită va trebui să o acorzi obiectivelor cu zoom, întrucât la schimbarea focalelor apa se poate infiltra mai ușor, fără să bagi de seamă.

Poate ești norocos și atât obiectivele cât și camera ta sunt rezistente la intemperii și praf, caz în care nu vei mai avea atâtea griji.

Umbrela poate fi și ea de folos. De asemenea, nu uita să ai și tu încălțăminte/îmbrăcăminte impermeabilă, confortul personal fiind extrem de important atunci când ieșim la fotografiat.

ploaie

#2 Profită de reflexii

Zilele ploioase aduc cu ele mari șanse de a captura reflexii interesante, chiar la doi pași de tine, pe stradă. Poți merge pe imagini mai suprarealiste sau poți încerca cadre mai clasice. Întreaga stradă se poate transforma în locul tău de joacă iar rezultatele pot fi unele ”uau”.

#3 Profită de umbrele

Într-o zi ploioasă, oriunde în jurul tău, oamenii vor purta umbrele. Nimic neobișnuit până aici, însă poți avea parte de surprize plăcute: juxtapuneri interesante, momente decisive cu umbrele întoarse de vânt, cadre mai dramatice cu umbrele rupte, abandonate pe stradă, ori imagini la granița dintre vis și realitate, din nou cu tentă suprarealistă.

 

Te poți folosi chiar și de propria umbrelă pentru a izola un subiect sau pentru a ascunde elemente nedorite din cadru. Depinde doar de capacitatea ta de observație și de genul de imagini pe care le preferi, însă cu siguranță vei găsi ceva pe gustul tău.

#4 Picăturile de ploaie – un subiect la îndemână

Poate nu ești mare fan al cadrelor urbane sau de stradă, astfel că s-ar putea să te atragă mai tare fotografia macro pe timp de ploaie. Un obiectiv macro dedicat îți va fi extrem de util și poți experimenta fie pe diverse plante din parc etc. sau, poți merge pe cadre de tip close-up, profitând de picăturile de ploaie sau dârele de apă lăsate pe geamul de la fereastră.

Dacă totuși te hotărăști să ieși din casă, poți profita și de stropii de apă care lovesc asfaltul sau bălțile. Încearcă să experimentezi cu timpii de expunere și vezi ce rezultate obții. Improvizează o bărcuță de hârtie sau o serie de elemente origami și poți crea povești de la zero.

ploaie

foto ploaie

#5 Norii și poveștile lor

În zilele ploioase, fie înainte, după sau chiar în timp ce plouă, poți avea parte de nori spectaculoși, ce merită imortalizați. Va fi mai greu să faci asta din mijlocul orașului, dar nu e imposibil.

Sperăm că ți-au fost utile aceste sfaturi și idei, așa că suntem curioși: ce alte situații sau ocazii de fotografiat pe timp de ploaie ai întâlnit? Lasă-ne un comentariu mai jos!

S-ar putea să îți placă și:

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *