Sony A6300 opinia utilizatorului, cu Viorel Tomuța

Sony A6300 arată la fel ca predecesorul său A6000. Doar că, aparențele înșală. Am folosit acest mirrorless timp de două săptămâni și pot spune că m-am îndragostit de el.  Este robust, elegant și ușor. Micuțul A6300 ce costă 4.299 lei (doar body) este un aparat de tip mirrorless cu senzor APS-C de 24mpx și o sensibilitatemaxima ISO de 5100 cu ajutorul căruia poți realiza fotografii excepționale în orice condiții.

Este aparatul perfect pentru fotografii amatori sau chiar profesioniștii ce nu vor să care după ei echipamente grele. Deși arată exact ca Sony A6000, ascunde în interior multe îmbunătățiri.

Avantaje Sony A6300:

  • Construcție foarte solidă
  • Sistemul de autofocus al aparatului este și punctul lui forte, fiind unul dintre cele mai rapide din lume. Cei de la Sony au „îndesat” în micul senzor APS-C nu mai puțin de 425 puncte de focus, fiind împărțite în 256 puncte pentru detecția de fază și restul 169 pentru detecția de contrast. P.S: Am reușit să focalizez pe un stix 🙂
  • Poți să te conectezi ușor la telefon și să îți transferi astfel rapid fotografiile făcute. În plus, prin conectivitatea Wi-Fi poți controla aparatul de la distanță.
  • Sensibilitatea ISO este foarte bună. Lucru ce deja nu mă mai surprinde la Sony, fiind obișnuit cu valorile aproape „astronomice” ale ISO, fără să am de ce să mă plâng de zgomotul de imagine.
  • Pentru amatorii de sport… Da, aparatul pe cât de compact este, poate să realizeze fotografii cu până la 11 cadre pe secundă.
  • Aparatul face imagini în format RAW cu o calitate de 14 biți, iar în modul silențios scade la 12 biți, fără să se piardă din calitate!
  • Se poate încărca direct de la incărcătorul unui telefon, acest lucru facând aparatul mult mai portabil, deoarece nu trebuie să mai cari după tine și încărcătorul dedicat.
  • Pentru videografie, A6300 este perfect. Acesta poate înregistra videoclipuri in 4K la 30 sau 24 cadre pe secundă și Full-HD la (120, 60, 60i, 30 și 24 cadre pe secundă), în formatul MP4, AVCHD și XAVC S. În plus, cu ajutorul sistemului de autofocus 4D foarte rapid, poți urmări subiectul aflat în mișcare. În timpul filmării 4K, senzorul foloseste doar 20 mpx și supra-eșantionează imaginea în timp real, pentru a avea o claritate sporită. Desigur, se poate conecta și un ecran sau recorder extern, deoarece are ieșire HDMI necomprimată.

Vezi acest videoclip filmat cu Sony A6300 + Carl Zeiss Vario-Tessar T* E 16-70mm f/4 ZA OSS și cu un DJI Mavic Pro:

Dezavantaje Sony A6300:

  • Chiar dacă ecranul este rabatabil la 45 grade în jos și 90 în sus, acesta nu poate fi întors pentru a putea vedea ce filmaezi din față. Aspectul acesta face ca aparatul să incomodeze la capitolul vlogging.
  • Durata de viață a bateriei este una destul de scurtă, dar cu ajutorul unui încărcător cu mufă micro-USB îl poți pune aproape oriunde la încărcat.

Specificații Sony A6300:

  • Rezoluție efectivă de 24mpx
  • Seznor APS-C (23.5 x 15.6 mm)
  • Rezoluție înregistrată 6000×4000
  • Înregistrare video 4K  (3840 x 2160 @ 30p/24p), 1920 x 1080 (120p, 60p, 60i, 30p, 24p), 1280 x 720 (24p)
  • Focalizare automată cu detecție de contrast și fază
  • Sensibilitate ISO de la 100 la 25600 și expandabilă până la 51200
  • Obturator electronic cu o viteză de la 30sec la – 1/4000 sec
  • Bliț întegrat cu o rază de 6m și patină pentru bliț extern
  • Display LCD TFT de 3″, 921,600 puncte
  • Greutate de 404g

Concluzie

Folosind acest aparat, mi-am seama că nu ai nevoie de un DSLR după tine mereu. Este ușor, compact, și dacă ești comod, îl poți ascunde în buzunarul de la geacă. Iar dacă esti amator de sporturi extreme, e bine să știi că aparatul este si rezistent la apă si praf. Personal, aș face oricând trecerea de la un DSLR la un mirrorless, deoarece este mult mai confortabil și are absolut aceleași funcții ca mult prea cunoscutele DSLR-uri. Îi apreciez pe cei de la Sony pentru că au reușit sa aducă atâta tehnologie într-un body mic. Dacă nu ai bugetul necesar să îți cumperi tot felul de obiective pentru el, îi poti atașa un adaptor și ai rezolvat problema. Așa am facut și eu, atașând cunoscutul Helios M44-2. Am primit acest A6300 alături de un Carl Zeiss Vario-Tessar T* 16-70mm f/4, care este un obiectiv absolut genial, fără aberații cromatice sau vignetare, poți realiza fotografii super sharp și cu culori naturale. Pe partea video, Sony A6300 m-a impresionat plăcut, fiind un aparat pentru videografii amatori sau chiar pentru cei cu pretenții, acesta reușind să surprindă orice utilizator prin calitate.

Recomand cu căldură acest mirrorless oricărui fotograf sau videograf ce nu vrea să mai care după el multe kilograme de echipament și își dorește tot ce se poate pune mai bun într-un aparat foto bine construit.

Articol și fotografii de Viorel Tomuța.
[products ids=125024872,125011120]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.