Olympus PEN-F cu Alex Negoiță

Postat de: F64 F64

Pot să spun că nu am mai folosit un aparat mirrorless până acum şi mereu le-am privit cu suspiciune. Încă de la apariţia lor am fost sceptic în privinţa utilităţii lor şi a calităţii imaginilor. Nu prea le găseam sensul, fiind înfipt în sistemul DSLR. Însă, atunci când mirrorless-urile sunt din ce în ce mai populare şi devin o alternativă viabilă în rândul multor fotografi ce le laudă performanţele şi utilitatea, stai şi te gândeşti dacă nu cumva merită să încerci acest sistem.

Îmi place să călătoresc cât mai eficient, cât mai uşor şi să am la mine strictul necesar, acesta fiind şi principalul argument în ceea ce priveşte alegerea unui apart mirrorless. Sunt dese momentele când nu iau un aparat foto cu mine pentru că nu vreau să îl car. Chiar dacă am DSLR-ul cu mine este foarte posibil să nu îl folosesc pentru că mi se pare deranjul prea mare. Poate că sunt comod, dar când am mai multe lucruri de cărat încerc să am la mine strictul necesar. Pentru că apa, mâncarea, hainele (şi alte lucruri) sunt cumva mai importante decât fotografia deoarece îţi asigură confortul şi uneori supravieţuirea, de aceea în anumite cazuri tind să pun aparatul foto pe o poziţie inferioară.

În acest articol o să expun şi câteva impresii legate de experienţa cu sistemul mirrorless, pe lângă cea legată de Olympus PEN-F. Deoarece urma o călătorie în Budapesta, am decis că vreau să am un bagaj cât mai mic, aşa că am vrut să testez Olympus PEN-F. Acesta este compact şi nu e nici cel mai ieftin aparat, lucru care mi-a dat speranţă că nu voi face rabat de la calitatea imaginii. Mă gândeam că un senzor mai mic nu are cum să îmi ofere aceeaşi calitate a imaginii, aceasta fiind principala teamă, însă nu voiam să mă car nici cu DSLR-ul pentru că ar fi ocupat un spaţiu mult mai mare.

La acest capitol Olympus a fost minunat, deoarece l-am luat împreună cu 3 obiective: Olympus 12 mm f/2, Olympus 17 mm f/1.8 şi Olympus 45 mm f/1.8 şi toate acestea au ocupat foarte puţin spaţiu.

Toate cele trei obiective sunt foarte bine făcute, sunt sharp încă de la deschiderea maximă a diafragmei şi sunt o reală plăcere când le foloseşti. Olympus 17 mm prezintă o distanţă focală clasică de 35mm în format full frame, ce poate fi folosită în majoritatea cazurilor şi în fotografia de stradă.

Olympus 12 mm este un obiectiv premium, oferă o deschidere mai mare, foarte utilă în fotografia de peisaj, de arhitectură, interior, etc. Deşi nu am folosit foarte mult obiectivul de 45mm, acesta şi-a arătat din plin valoarea în fotografia de portret şi este obiectivul care m-a impresionat cel mai mult. Este un obiectiv cu un Auto Focus rapid şi este foarte sharp încă de la 1.8, însă focalizarea trebuie să fie mai precisă.