Ce înseamnă fotograf pro? II

Postat de: F64 F64

Ce înseamnă fotograf pro? A fost întrebarea unui articol publicat acum ceva timp, o întrebare de care orice pasionat de fotografie se lovește des, o întrebare care aduce cu sine un subiect controversat. Dacă ar fi să ne luăm după cărți și reglementări, fotograful profesionist este cel care dobândește peste 50% din câștigurile sale din activități fotografice. Acesta poate fi un angajat la un ziar sau poate stabili contracte pentru fotografierea diverselor evenimente sau pentru a ilustra anumite reclame. În această categorie pot fi introduși și fotografii paparazzi și cei de fine art care fac fotografii, după care le oferă spre vânzare sau publicare.

Cu toate acestea, părerile variază, așa cum și fotografii și genurile fotografice variază. Putem spune că fiecare gen are profesionistul lui sau există genuri foto pe care nu poți fi profesionist? Am lăsat câțiva fotografi să ne lămurească cu privire la acest lucru, în această continuare a articolului precedent.

#1 Alina Botică

pro
(c) Alina Botică

“Cum aș defini eu fotograful profesionist? În primul rând, iau în calcul definiția clasică, cea din dex, a unui profesionist, fie că este fotograf sau are altă meserie, și anume că exercită o profesie pe baza unei pregătiri profesionale și este remunerat pentru aceasta. Este unul din criteriile prin care aș defini un fotograf profesionist. Dar fotograful profesionist cred că merită o definiție un pic mai amplă pe lângă cea din dex. De ce? Pentru că, în timp, înveți că un fotograf profesionist este mai mult decât cel remunerat pentru un serviciu și/sau produs. Din punctul meu de vedere, iau în calcul și altceva pe lângă talentul nativ sau educat în a face fotografii cu o estetică și o compoziție frumoase și a fi remunerat pentru ele. Fotograful profesionist știe să ghideze și să educe clienții, devine un mentor pentru cei care au nevoie de suport astfel încât să-i ajute să devină profesioniști (cu toții am început de undeva și fiecare am avut nevoie de ajutor), știe să creeze și să mențină relații, a învățat să răspundă nevoilor clienților, a învățat să gestioneze, în modul cel mai bun și potrivit pentru client, situațiile limită, situațiile neprevăzute astfel încât, la final, să livreze serviciul și/sau produsul promis. Și-a dezvoltat abilitatea de a ști când să spună ‘da’ și când să spună ‘nu’ unui job. În general, fotograful este ‘one woman/man show’ și sunt multe fațete a ceea ce înseamnă un fotograf profesionist atât din punct de vedere al calității fotografiilor, al calității relațiilor cu clienții, al calității și sustenabilității business-ului creat etc.”

#2 Bogdan Botofei

pro
(c) Bogdan Botofei

“Cred că înseamnă fotograful care e pentru. Dar nu știm pentru ce. Ideal ar fi să fie pentru fotografie. Și, mai departe, dacă vorbim despre ce (mai degrabă cine) e fotograf profesionist, spun același lucru: fotograful profesionist este fotograful care este sincer preocupat de fotografie, cel care simte, vede, știe, își asumă, arată și vinde fotografie.”

#3 Cristina Venedict

pro
(c) Cristina Venedict

“Un fotograf profesionist este acel fotograf care a adus ceva nou sau care are o viziune interesantă. Este un fotograf care vrea să dea mai multă valoare fotografiei nu prin cantitate ci prin calitate. Când mă refer la calitate, mă refer la fotografiile care au trecut testul timpului.”

#4 Cristian Crisbășan

pro
(c) Cristian Crisbășan

“Termenul de fotografie este derivat din limba greacă – fotos (lumină) și graphos (a desena). Deci, în traducere, a desena cu lumină. Dar nu orice desen devine operă de artă.

Termenul de fotograf mi se pare inadecvat aplicat tuturor utilizatorilor se camere foto, pentru că nu orice imagine este fotografie, în sens axiologic (AXIOLOGÍE s. f. Disciplină filozofică având drept obiectiv studiul valorilor estetice Din fr. axiologie.).

Eu cred că fotografie este acea imagine care ne spune mai multe decât ne arată, acea imagine care ne apeleză toate simțurile, ne pune întrebări, ne provoacă, aduce schimbare, ne îmbogățește spiritual, devenind astfel un bun cultural original și memorabil, consacrat în timp ca artă. Din imensul ocean de imagini produse, doar unele au fost și sunt consacrate ca fotografii.

Cred că utilizatorii de camere foto pot fi numiți creatori/producători de imagini. Și numai cei care produc/creează imagini cu statut de fotografie pot fi numiți fotografi.

Dar pentru că semantica și limbajul au impus ca loc comun denumirea generică de fotograf, aș spune așa: un ‘fotograf profesionist’ (în sens strict legal, pragmatic, tehnic) este acea persoană care își asigură traiul exclusiv din producerea si comercializarea de imagini realizate cu ajutorul unui aparat numit cameră foto.

De aceea, a fi ‘fotograf profesionist’, în sensul de mai sus, nu înseamnă neapărat – dar nici nu exclude – a fi un un autor valoros de fotografii. Și invers: un fotograf autentic poate să nu fie ‘profesionist’. Un înalt nivel de cunoștințe de tehnică fotografică susținut de: camere, obiective, echipamente și studio fotografic, accesorii, programe de editare, computere performante etc. nu conduc neapărat la crearea de fotografii. Dar pot conduce la realizarea de imagini utile în diverse scopuri a căror comercializare să asigure profit.

Astfel, nu trebuie confundat sub nici o formă statutul de fotografie al unei imagini cu statutul de ‘fotograf profesionist’.

Pe de altă parte – așa cum ne-o demonstrează istoria artei – au existat și există creatori de fotografie autentici și valoroși care nu trăiesc din comercializarea creațiilor lor. Fie pentru că practică acest mijloc de exprimare ca hobby (ei având o altă meserie), fie că nu-i interesează acest aspect din alte motive sau pur și simplu pentru că, deși creațiile lor sunt valoroase din punct de vedere axiologic (al criticii de specialitate și al unei nișe de public specializat), acestea nu sunt populare, adică nu prind la publicul larg care le-ar putea consuma generând un profit pentru autor. Avem destule exemple de creații cu succes la critica de specialitate (dar nu și la public), altele cu succes la public, dar blamate de specialiști și, în fine avem și acea specie rară de creații care au succes la toate categoriile de public, de-a lungul timpului, fiind consacrate de istorie ca artă.

Una e sa produci și să vinzi 10 mii de imagini pe lună cu 1 euro bucata diverșilor clienți și alta e să creezi 10 mii de imagini pe lună, dar să vinzi din ele o singură fotografie cu 10 de mii de euro printr-o galerie, unui colecționar.”

#5 Andreea Retinschi

pro
(c) Andreea Retinschi

“Un fotograf profesionist este un fotograf care livrează clientului fotografiile dorite încercând să atingă atât dorințele celui pentru care lucrează, cât și etica și așteptările personale de la produsul final. Totul e bine când toată lumea este fericită. “

#6 Marcel Cristocea

pro
(c) Marcel Cristocea

“Să fii fotograf profesionist pentru mine înseamnă să știi cum să obții un rezultat bun aproape în orice situație și să trăiești din banii pe care îi câștigi din fotografie. “

#7 Marian Cristea

pro
(c) Marian Cristea

“Pentru mine a fi profesionist în domeniul fotografiei de nuntă, înseamnă foarte mult.  Nu cred că are rost să mai amintesc latura financiară. Este cel mai puțin important lucru dacă ar fi să mă autodescriu că profesionist.  Pentru mine a fi profesionist înseamnă mai întâi de toate să fii om. Înseamnă să empatizezi cu cei pentru care lucrezi. Acesta este poate, cel mai important lucru pentru mine. De ce? Pentru că lucrez doar alături de cei pe care îi îndrăgesc ca oameni. Știu că este un non sens pentru mulți.

A fi profesionist în ceea ce fac eu înseamnă să pleci dimineață de la eveniment ‘în genunchi’, știind că ai dat totul pentru acei oameni pe care îi ‘servești’. Atunci când editez fotografiile surprinse la evenimentul unui cuplu, le editez ca și când le-aș face pentru mine.

Nu există grabă, nu există ‘lasă că merge și așa’. A fi profesionist înseamnă să fii capabil să te transpui în locul celui pentru care lucrezi.  A fi profesionist înseamnă să pun o parte din mine în ceea ce ‘livrez’ omului pentru care lucrez. Cam așa aș defini această noțiune.”

Pentru tine ce înseamnă noțiunea de fotograf PRO? Lasă-ne un comentariu!

 

 

 
test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
  • Dată
  • Raspunsuri
  • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top