Lansare de carte foto “Horia Petrașcu looking at stuff”

Un fotograf se ia de realitatea vizuală doar cu o privire. Horia Petrașcu, un fotograf din Brașov, a strâns o colecție de fotografii cu sine însuși în ipostaze care amintesc de imaginile cu Kim Jong-un și Nicolae Ceaușescu surprinși în timp ce inspectau diferite locuri sau obiecte. El a inclus aceste fotografii  în cartea „Horia Petrașcu looking at stuff” care va fi prezentată sâmbătă, 22 aprilie 2017, ora 18.00, la Centru.

Cartea foto “Horia Petrașcu looking at stuff” este un pseudo-documentar personal, ironic și auto-ironic, care propune, prin intermediul fotografiilor cu Horia ca subiect, o poziție critică la propriu și la figurat a artistului față de estetica timpului nostru, de găsit atât în spațiu public, cât și în cel privat.

Elementul comun în toate fotografiile este artistul, surprins gânditor, privind spre un anumit obiect sau spre o scenă. El încearcă să capteze aparent sensurile estetice care derivă din cadre cotidiene sau medii culturale, străbătute uneori de kitsch și de contradicții. Camere de hotel, tablouri kitsch sau scene de pe stradă, se regăsesc în carte ca medii perfecte în care artistul se erijează iconic.

   “Vreau să prezint uimirea care mă străbate de fiecare dată când găsesc un astfel de cadru. E ca și cum aș da publicului aparatul foto. Nu contează cum iese cadrul din punct de vedere compozițional, conținutul este cel care mă interesează.. Fotografia ar trebui să îmi permită să examinez universul în care trăiesc, să mă ajute să înțeleg unele lucruri. Totuși, de cele mai multe ori, adâncește prăpastia în care am senzația că mă aflu.” (Horia Petrașcu)

Evenimentul de sâmbătă va fi un performance, acompaniat sonor de membrii grupului „Oedip Piaf”, al căror demers artistic este în cheia cărții, amalgamat și strident.

 Horia Petrașcu este fotograf, dar este și cel care pune aparatul foto în mâna oamenilor, prin intermediul cursurilor de fotografie pe care le ține. El este și fondatorul platformei “APPARATUS” pe care o folosește pentru promovarea fotografilor români și a fotografiei alternative, atât ca formă cât și ca exprimare. Horia Petrașcu a colaborat, printre alții cu: Vice Romania, Casa Jurnalistului, AMURAL Festival Vizual, Brasov Jazz&Blues festival, Teatrul Sică Alexandrescu, UBER Romania, Clubul Rotary Brasov, Castelul Bran și Hospice Casa Speranței. O parte din fotografiile sale pot fi găsite pe site-ul personal.

Lansare carte foto “Horia Petrașcu looking at stuff”
Sâmbătă, 22 aprilie, ora 18.00
Centru (Calea Victoriei 48-50, Pasajul Victoria, București)
Participarea liberă
 Parteneri: Centru, Oedip Piaf

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *