Povești cu Panasonic 15mm f/1.7 LUMIX G Leica DG Summilux ASPH

Acesta nu o să fie un review în adevăratul sens al cuvântului, cu teste și tabele șiințifice sau măsurători optice de precizie. O să fie un review scurt, despre un obiectiv remarcabil.

Călcâiul lui Achile pentru sistemul micro 4/3 rămâne lipsa unui obiectiv foarte bun de 35mm (echivalent).  Avem mai multe  alternative, dar parcă niciuna dintre ele nu „strălucește”.  Singurul care m-a convins până acum a fost Panasonic 20mm f/1.7. Știu,  e destul de lent și zgomotos în timpul focalizării automate, dar recompensează prin ceva „magic” în imaginea rezultată. Iar focala de 40mm echivalent e foarte confortabilă pentru nevoile mele fotografice.  Sunt zvonuri despre un Olympus 17mm f/1.2, dar nu prea cred că va fi din categoria pancake, ci mai degrabă „borcan pentru pancake-uri” 🙂
Am tot căutat un tovarăș ceva mai wide pentru 20-ul meu ,un obiectiv rapid și sharp. Așa am ajuns la un Panasonic 15mm f/1.7, cu label de Leica pe el. Obiectivul arată superb , construcția este excelentă, se simte destul de solid și rezistent. Din păcate nu este rezistent și la ploaie dar na…, nu poți să le ai pe toate. Vine în cutie cu un parasolar din metal,  lucru de care ne-am cam dezobișnuit noi, utilizatorii de Olympus.

review panasonic
În ceea ce privește utilizarea este foarte silențios, pe un corp de Olympus Pen-F (cum îl folosesc eu) autofocusul e aproape instant, precis și produce niște imagini perfect sharp de la f/1.7. Culorile parcă sunt ceva mai reci și mai puțin saturate. Bokehul este plăcut ochiului, dar la asta te aștepți, având în vedere că e făcut după o rețetă Leica.  În zonele de trecere înspre lumină puternică poate apărea acel halou mov  ( purple fringing ), dar nu e foarte pronunțat și se poate înlătura extrem de ușor în Lightroom.

Panasonic 15mmCe îmi place la acest obiectiv:
  • E mic
  • Focalizarea automată este foarte rapidă și precisă
  • Sharp de la f /1.7
  • Focala de 30mm echivalent este foarte maleabilă, permitând multă flexibilitate pentru fotografia de stradă
Ce nu îmi place:
  • Pe corpurile Olympus nu funcționează rotița de diafragmă. Mare păcat.

Câteva fotografii pe care le-am realizat cu acest obiectiv:

Un articol și fotografii de Hajdu Tamás.
Născut în 1978, Hajdu Tamás este medic veterinar în Laboratorul Sanitar Veterinar Maramureș (Baia Mare), specialist în diagnosticul encefalopatiilor spongiforme transmisibile. Se consideră fotograf amator și spune că fotografiază în mod conștient din anul 2005. Este atras de situațiile banale din mediul urban, cu un pic de umor absurd. Nu iese niciodată din casă fără aparatul foto. Imaginile sale au fost prezentate de extrem de multe publicații din țară sau din străinătate, iar în 2017 a fost votat pe lista celor mai influenți 20 fotografi de stradă, în topul alcătuit de streethunters.net.

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Frumoasa poveste, si da, cu asa obiectiv poti scrie povest. Povesti de langa noi, stau si ma intreb: oare de cate ori am trecut pe langa un cadru genial? 🙂

  • Foarte buna recenzie, felicitări. Dar 17 1.8 de la Olympus ce are? Păreri împărțite exista mereu, mi-ar fi plăcut un comparativ. Panasonic-ul o fi bun, dar e prea scump si nu e un 35. In plus, imaginile postate, foarte reușite altfel, ieșeau la fel si cu 19 Art-ul de la Sigma.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.