Review Canon 24-105mm F4 L IS USM II, cu Cristian Bulugea

Postat de: F64 F64

Apărut la sfârșitul anului 2016, Canon 24-105mm F4 L IS USM II a preluat tot ceea ce era mai bun de la predecesorul său care și-a făcut datoria cu brio timp de 10 ani pe toate piețele din lume. Mai mult de atât, a adus îmbunătățiri semnificative astfel încat, cei care au folosit prima variantă, cred că au fost suficient de multumiți încât să aștepte cu nerăbdare modelul nou, pentru a vedea dacă întradevăr se poate mai bine. L-am avut și eu la îndemână pe Canon 24-105mm pentru câteva zile, iar senzatia conferită de acest obiectiv, chiar și după un scurt timp, a fost că este un partener în fotografie care se remarcă prin: stabilitate, precizie, viteză în execuție.

Este destinat și construit pentru un uz de cursă lungă. Nu este genul de obiectiv care să se remarce prin distanțe focale neobișnuite și diafragme maxim deschise atipice, care să îți genereze imagini spectaculoase prin utilizarea lor, ci mai degrabă este un soldat de încredere montat pe aparatul tău. Acest soldat te va ajuta să realizezi acele imagini spectaculoase prin mesajul lor, compoziție și acuratețea execuției.

canon 24-105mm
(c) Cristian Bulugea

Specificații tehnice Canon 24-105mm:

 • Obiectiv standard zoom cu disțanțe focale cuprinse între 24mm și 105mm
 • Focalizare automată care permite override în focusul manul fără interschimbare AF/MF
 • Cu stabilizator de imagine
 • Diafragma maximă constantă pe toată plaja focală f.4
 • Diafragma minimă f22
 • Construcție – 17 elemente în 12 grupuri
 • Unghiuri de cuprindere – 84°00′ – 23°20′
 • Raport mărire 0.24×
 • Filet filtru 77mm
 • Diafragma cu 10 lamele rotunjite
 • Distanța minimă de focus 45cm
 • Compatibil Full Frame și APS-C
 • Parasolar detașabil
 • Greutate 795g

Trecând la partea de testare propriu-zisă, fiind obișnuit cu un Canon EOS 6D, ca prezență fizică în mâinile mele, trebuie să spun că Canon EF 24-105mm este un obiectiv cu care trebuie să te obișnuiești. Îți va aduce aminte prin greutatea sa că este acolo în fiecare minut, oră de uz. Eu îl consider un obiectiv greu. Împreună cu aparatul și un grip echipat cu două baterii se ajunge foarte aproape de două kilograme. Dar se potrivește de minune și este echilibrat foarte bine. Aceeasi senzație este prezentă și montat pe un Canon EOS 7D. Sunt convins că pe un Canon EOS 100D sau EOS 1200D echilibrul s-ar pierde și utilizarea ar deveni anevoioasă.

Construcție Canon 24-105mm:

Mergând pe partea de construcție fizică și intrând în detaliu pe suprafețele de control și lucru ale obiectivului, primele aspecte notabile sunt chiar noutățile introduse. Chiar dacă este alcătuit la exterior în mare parte din plastic, rămâne un obiectiv de top și se simte la fel la atingere. Nu a părut nici măcar o clipă un obiectiv firav. Noul buton pentru zoom-lock și-a găsit locul la fix pe carcasa obiectivului, nu poate fi confundat cu cele pentru AF/MF sau IS On/Off și nici nu poate fi apăsat din greșeală. Prezența lui mi se pare absolut benefică și o garanție pentru creșterea duratei de viață a obiectivului și evitarea instalării fenomenului de “zoom-creep” după utilizarea obiectivului în timp. Inelele de focus și zoom au fost redimensionate și modificate! Inelul de focus mi se pare ideal, cu o suprafață mărita, o cursă lină și plăcută. Nu pare că fuge prea repede sau că se opune direcției imprimate de utilizator și se completează minunat cu posibilitatea de a manevra oricând în manual focus fără a apăsa butonul de pe carcasă.