Canon 85mm f/1.8 – opinia utilizatorului, cu Marcel Cristocea
- F64
- 8minutes read
Îmi aduc aminte că am cumparat în aceeași perioadă două obiective Canon: 50mm f/1.4, respectiv Canon 85mm f/1.8. După ce le-am testat câteva zile, am ajuns la concluzia că-mi place foarte mult să fotografiez folosind focala de 85mm, indiferent de aplicabilitatea foto, fie ea portret sau full body. Cred că majoritatea fotografilor rezonează cu o anumită focală, pe care o aleg de cele mai multe ori, iar pentru mine aceasta este cea de 85mm. Pot să spun că cel mai folosit obiectiv în cazul meu a fost Canon 85mm f/1.8.
Obiectivul Canon 85mm f/1.8 USM dispune de următoarele caracteristici:
- Distanța focală: 85mm
- Diafragma: f1.8 – f22
- Nr. lamele diafragma: 8 (rotunjite)
- Construcție: 9 elemente în 7 grupuri
- Dimensiune filtru: 58mm
- Greutate: 425g
- Compatibil Full Frame
Părerile legate de ce focală trebuie să folosești în fotografia de portret sunt împărțite, dar eu sunt de părere că fiecare trebuie să foloseasca focala cu care lucrează cel mai bine, cu care se simte în largul lui și îi aduce rezultatele dorite. Am folosit și 100mm sau 70-200mm, dar cel mai bine m-am împăcat cu 85mm.
La început mi-a plăcut faptul că este un obiectiv destul de compact, cu o greutate mică, astfel că am început să-l folosesc la portrete, mai ales în studio.
Așa cum am spus și mai sus, am folosit acest obiectiv atât pentru portret, cât și pentru fotografiile de tip full body. În continuare puteți vedea câteva fotografii full body realizate în studio.
Din testele pe care le-am făcut, acest obiectiv este cel mai sharp în zona f/4-f/8, iar din ce observ în Lightroom diafragma cea mai des folosită este f/5.6.
Sistemul de autofocus este foarte rapid și își face bine treaba, chiar și în situații de iluminare scăzută.
De multe ori faceam mai multe ședințe una dupa alta în studio, iar faptul că are o greutate redusă mă ajută să nu obosesc și să mă concentrez asupra compoziției.
Chiar și atunci când ajungeam într-o locație, primul obiectiv pe care îl atașam pe camera era acesta. Obiectivul oferă imagini cu o cromatică plăcută și un bokeh excelent.
Nu mi-a plăcut faptul că, în situația unei fotografii full body, la f/2 am observat că face back focus.
Eu l-am folosit foarte mult cu un Canon 6D, dar nu am testat și pe un Canon 5D Mark III, care are mai multe puncte de focus în cruce.
Deși eram sceptic la început, am zis să folosesc un buton pentru declanșator de la Custom SLR și spre surprinderea mea, chiar a avut un efect major. După ce am început să folosesc acest mic buton, am observat că sunt mai multe fotografii în focus atunci când foloseam o diafragmă deschisă, de exemplu f/2, și realizam o fotografie full body. Am fost foarte încântat de acest produs și acum îl folosesc pe toate body-urile pe care le am.
Folosit la diafragmă maximă, obiectivul este soft, dar daca închizi puțin diafragma și-l folosești la f/2.8 este foarte sharp.
Ce mi-a plăcut la acest obiectiv:
- Este un obiectiv usor și destul de compact (față de modelele competitoare)
- Are diafragma maximă f/1.8 și deși este puțin soft la această valoare, se pot obține imagini ok
- Cromatica
- Autofocusul
- Prețul
Ce nu mi-a plăcut:
- Trebuie să ai grija de el să nu intre praf
- Pachetul nu conține parasolar; este achiziționabil separat
În concluzie, este un obiectiv care are un raport calitate-preț excelent și consider că nu ar trebui să lipsească din trusa unui fotograf, chiar dacă ești un împătimit al grandangularelor.
La final, vă invit să vizionați o ședintă foto realizată în locație folosind acest obiectiv, în tandem cu un sistem de iluminare de la Elinchrom.
Alte fotografii realizate cu Canon 85mm f/1.8 USM:
Doriți și alte review-uri despre obiective sau aparate foto, tips & tricks sau how-to? Nu ezitați să completați sugestiile voastre în comentarii, mai jos.
Alte articole de Marcel Cristocea care te-a putea interesa:
- Studio foto în oraș
- Ședință foto cu Elinchrom Quadra – sfaturi și rezultate
- Warriors – un proiect de Marcel Cristocea