Scurt review Panasonic Lumix LX15

Noua Panasonic Lumix LX15 (sau Lumix LX10, in anumite zone de pe glob) este o compacta premium de care am ramas destul de placut impresionati, dupa ce am avut ocazia sa o testam timp de 3 zile.

Am realizat cu ea in special fotografii de strada, iar faptul ca este extrem de compacta ajuta foarte mult fotograful in a intra pe modul „invizibil”.

Pe scurt, Panasonic Lumix LX15 incorporeaza un senzor MOS de 1 inch, 20.1 de MP, stabilizare pe 5 axe, zoom optic 3x, un obiectiv Leica foarte luminos (f/1.4-f/2.8, in functie de focala aleasa), un ecran rabatail, functiile 4k si post focus, controale intuitive si multe alte lucruri despre care povestim in randurile ce urmeaza.

Constructie si control

In ciuda dimensiunilor mici, aparatul are o greutate care iti da senzatia de solid si durabil. Exteriorul nu este texturat in vreun fel si poate fi destul de alunecos in anumite situatii, asa ca noi am recomanda utilizarea unui strap sau a altor accesorii de prindere.

Ecranul este luminos si clar, si este foarte receptiv ca touchscreen. Aveti posibilitatea de a seta punctul de focalizare automata, precum si sa navigati prin meniuri sau sa-l utilizati in timpul redarii pentru a face trecerea intre fotografii.

Intrucat aparatul dispune de doua inele de control, unul dintre ele pentru diafragma, este foarte usor sa schimbi diafragma rapid, adaptandu-ti campul de profunzime dupa subiect si situatiile care se de desfasoara in spatiul urban.

Majoritatea butoanelor si rotitelor de control sunt dispuse pe partea dreapta a aparatului, fiind foarte usor de manevrat pentru orice setare dorim sa schimbam, chiar si cu o singura mana. E ceva mai greu daca esti stangaci probabil, la noi nu a fost cazul.

Celuilalt inel de control ii pot fi atribuite diverse functii, noi l-am folosit pentru a modifica/controla zoom-ul.

Situatii de fotografiere

Intrucat in cele 3 zile vremea nu a tinut deloc cu noi, toate imaginile sunt realizate in conditii meteo de cer mohorat, cum e de altfel perioada de trecere dinspre toamna spre iarna.

Culorile sunt insa pline, placute, asa ca e sigur ca intr-o zi cu soare lucruri ar arata si mai bine de atat.

Spinning

Fiind un aparat usor, Panasonic Lumix Lx 15 iti da ocazia sa iti pui in evidenta creativitatea. Pentru realizarea acestei imagini, am rotit aparatul (spinning) pentru a da imaginii un plus de dinamica. Diafragma a fost setata la f/11, iar timpul de expunere la 1/15.

panasonic

Post Focus si 4k

V-ati imaginat vreodata ca puteti seta o focalizare clara pe subiectul vostru chiar si după ce ati realizat imaginile?
Noi da, insa tot am ramas surprinsi. Stiam de aceasta tehnologie de la Panasonic, disponibila de altfel si pe modele precum GX8, G7, GH4, FZ300, TZ800 si altele, dar cand vezi “miracolul” producandu-se in fata ta, nu poti sa nu spui “uau”.

Probabil ca nu va abuza nimeni de aceasta functie, insa e o experienta cu totul noua, care iti ofera multa libertate. Te poti concentra in voie pe ce vrei tu, scapand de grija de a nu uita de o setare sau de a gresi la focalizare.

Puteti afla mai multe despre cum functioneaza aici.

Modul 4K Photo va permite sa extrageti rapid si usor o fotografie dintr-un video 4k, existand trei metode diferite de a face acest lucru. In plus, aveti posibilitatea sa salvati imaginea pe care o doriti direct in aparatul de fotografiat.

Lumix LX15 poate de asemenea converti si fisierele RAW direct din camera, dar nu va veti dori neaparat asta, daca preferati sa faceti singuri anumite ajustari in post-procesare. In schimb, atunci cand suntem pe fuga sau nu avem la dispozitie anumite soft-uri de editare, functia se poate dovedi utila.

Dispune de conectivitate Wi-Fi, foarte usor de configurat folosind un QR code, iar aplicatia Panasonic Image App permite fotografierea in mod remote (de la distanta), precum si transferarea imaginilor pe telefon sau tableta.

Pentru test, am fotografiat  si la interior, in special in statiile de metrou, unde conditiile de iluminare sunt vitrege.

De asemenea, ne-am plimbat in cele doua zile pe strazile din Bucuresti si prin parcuri.

Ce ne-a placut la Panasonic Lumix LX15:

  • obiectiv foarte luminos f/ 1.4
  • functia post focus care iti permite sa alegi punctul de focus dupa declansare
  • inelul pentru schimbarea diafragmei, care face aparatul extrem de usor de manevrat
  • carcasa compacta si usoara
  • calitatea imaginii la iso pana la 800 inclusiv
  • este excelent pentru fotografia de strada datorita dimensiunii (in plus are si silent mode)
  • culorile foarte placute, naturale
  • autofocus rapid

 Ce nu ne-a placut la Panasonic Lumix LX15:

  •  nu are viewfinder
  • de la iso 800 in sus, in conditii de slaba iluminare, calitatea imaginii incepe sa aiba de suferit
  • bateria tine destul de putin (aproiximativ 250 de cadre), lucru care se poate rezolva daca ai inca 1-2 acumulatori de rezerva

Concluzii

Per total, Lumix LX15 este un aparat foto excelent, dincolo de categoria din care face parte, extrem de versatil si care iti incape usor in buzunarul de la geaca. Pentru calatorii, dar si pentru a fotografia pe strada, se poate transforma chiar in companionul ideal. Pretul nu este mic, dar calitatea este cuvantul cheie, iar functiile de care dispune fac diferenta si va pot face cu siguranta viata mai usoara.

Veti avea totusi nevoie de mai multi acumulatori, bateria consumandu-se destul de repede, lucru care pe strada poate fi un inconvenient uneori. Noi am mai luat cate o pauza de cafea si am reincarcat si bateriile cu aceasta ocazie, insa se pot ivi situatii in care epuizarea rapida a bateriei sa fie o problema. Pe de alta parte, in cazul fotografiei de strada ai nevoie de acumulatori de rezerva indiferent de aparatul cu care fotografiezi, pentru a putea lua imagini in permanenta sau cel putin cat te tine rabdarea 🙂

Lipsa vizorului incorporat a fost putin dificila la inceput, dar faptul ca ecranul este rabatabil a mai compensat. Tine si de obisnuinta, normal, si clar nu este un impediment.

De recomandat il recomandam, mai ales daca sunteti genul de pasionati de foto care prefera sa calatoreasca si sa se plimbe “light”, fara a avea in spate un rucsac intreg cu obiective, accesorii si altele asemenea. In plus, va va ajuta sa nu iesiti prea tare in evidenta, realizandu-va nestingheriti imaginile.

Alte fotografii realizate cu Panasonic Lumix Lx15:

Un material si fotografii de Cosmin Garlesteanu si Iulian Nita.

[products ids=125030157]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Suna bine pentru o compacta atat de mica. Mai ca imi vine sa o aleg in locul unui mirrorless pe care pusesem ochii 😀

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.