4 idei de fotografii pentru 1 Decembrie

Postat de: F64 F64

Pregătirile pentru Ziua Națională și sărbătorile de iarnă sunt în plină desfăşurare, în întreaga țară. Pe mai toate bulevardele mari din orașe, se lucrează la montarea luminiţelor de Crăciun iar in diverse piețe iau formă ușor, ușor, târgurile, brazii și alte spații dedicate activităților de Crăciun.

Înainte de sărbători însă, orașele vor fi împânzite de tricolor, căci 1 decembrie bate la ușă. Ziua Națională este întotdeauna un motiv de bucurie, nu doar pentru că marea majoritate avem o zi liberă, ci și datorită numeroaselor evenimente care au loc.

Cu acest prilej, ne-am gândit la o serie de sugestii și idei pentru fotografii faine, în care să surprinzi spiritul patriotic, național, dar și pregătirile pentru sărbătorile de iarnă.

1 Decembrie: scurt istoric

Istoricul zilei, deși puțin controversat (Legea 10 din 1990 nu precizează semnificația sau motivul alegerii datei de 1 decembrie), face trimitere la Proclamația de la Alba-Iulia din 1918 (Marea Unire).

Până în 1947, Ziua Națională a României se sărbătorea pe data de 10 mai, dată instaurată încă de la venirea pe tronul țării a Regelui Carol I.

Primul 1 Decembrie ca zi națională a fost marcat la Alba-Iulia, în anul 1990.

Ce fotografiem de 1 Decembrie?

#1 Parada militară, tradiție an de an

1 decembrie

Pregătirile pentru defilarea din acest an sunt în toi conform diverselor surse mass media, iar spectatorii vor putea vedea și fotografia tancuri, transportatoare blindate, elicoptere și avioane militare și, mai ales, elita armatei române.

În București, anul acesta, parada de Ziua Națională se pare că se va desfășura din nou la Arcul de Triumf, întrucât lucrările de consolidare se vor încheia. Anul trecut peste 10.000 de români au umplut Piața Constituției, iar autoritățile se așteaptă la o participare masivă și în 2016.

Poți fotografia:

  • tehnica miltitară și militarii prezenți la paradă
  • mulțimea participantă: expresii, gesturi, ce fac oamenii cu această ocazie

Consultă site-urile locale și află când și unde se desfășoară parada în orașul tău. Ar fi bine să știi din timp care e traseul si să ajungi acolo mai devreme, pentru a te orienta și a găsi punctul de stație potrivit.

Pentru expresii din mulțime, indicat ar fi să nu rămâi într-un punct fix, pentru a avea în fotografii cât mai multe personaje diverse, fundaluri și gesturi diferite etc.

#2 Târgul de Crăciun

targul de craciun

În ultima vreme, târgurile de Crăciun au devenit o tradiție și în România, multe orașe din țară organizând astfel de evenimente.

La Sibiu are loc chiar a 10-a ediție,  reunind peste 80 de expozanți din țară și străinătate, cel mai mare număr de până acum, dar și atracții numeroase pentru copii. Pe lângă toate acestea, conceptul de iluminat este unul deosebit la Sibiu – o proiecție grandioasă pe toate clădirile din Piața Mare, lucru care va face ca centrul Sibiului să fie probabil cel mai luminos din țară.

Poți fotografia:

  • decorațiunile suspendate
  • atmosfera de la târg
  • bunătățile puse la vânzare și alte detalii interesante

Piețele festive sunt o adevărată explozie de culoare, iar această atmosferă magică merită imortalizată în fotografii. Din păcate aglomerația este un impediment, astfel că poate fi o idee să mergi să fotografiezi mai aproape de ora închiderii sau, de ce nu, pentru a reda iureșul de la târg, să iei cu tine un trepied și să folosești un timp lung de expunere sau chiar să încerci un timelapse.