Ilie-Micuț Istrate, consultantul F64 îndragostit de fotoreportaj

Postat de: F64 F64

Ne-am propus prin proiectul „Fotografia – pasiune și meserie“ să prezentăm poveștile consultanților noștri. Proiectul, din care aflăm cum s-a transformat pasiunea pentru imagine într-o meserie care aduce multe împliniri, continuă cu povestea Ilie-Micuț Istrate,  responsabil de zona de produse Audio-Video in magazinul F64. Pentru el, totul a început din dorința de a surprinde anumite momente.

Ilie-Micuț Istrate

De la o pasiune la activitatea care acum îi definește viața,  a experimentat cu toate mediile de-a lungul timpului. Își amintește cu drag de primele aparate cu care a început să experimenteze în tehnica fotografică: o cameră compactă Samsung S630 de la care a trecut la un bridge Fujifilm S1500. A descoperit însă că este mai atras de fotografia pe film, de granulația pe care o are acesta și de menționarea în format fizic a unui cadru. Mai mult, el a vrut să stăpânească și producția de film. Astfel, s-a specializat în cinematografie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, secția imagine de film și TV. A lucrat ca DOP (director de imagine – trad.) la „Un joc periculos“, înscris în festivalul de film DaKINO, și la „Despre Bernard“, nominalizat la categoria „Ficțiune“ la festivalul Cinemaiubit. O mostră cinematografică a proiectelor lui Ilie-Micuț Istrate poate fi vizionată aici.

Ca orice pasiune, la început te distrezi, faci pozele pe care vrei să le faci fără să îți pese neapărat cum ies, ci doar să surprinzi ceea ce ai urmărit. Abia apoi vine partea de educare, în care înveți tehnică și ce elemente ajută mai mult o imagine. De aceea, eu văd fotografia ca pe o carte pe care o poți citi în toate modurile: de la stânga la dreapta, de la dreapta la stânga, pe diagonală, sunt nenumărate moduri. Strict compozițional, o imagine nu poate fi citită doar pe o anumită direcție, există mai multe repere decât treimile devenite standard în tehnica foto. Tocmai aceasta e magia atât când surprinzi o imagine, cât și când te uiți la una“, declară Ilie-Micuț Istrate despre pasiunea sa pentru arta fotografică.