Canon 80D în teste la Gumball

De fiecare dată când se anunță un nou DSLR Canon, involuntar îmi crește adrenalina, deoarece abia aștept să pun mâna pe el, să îl iau la testat.
Despre Canon 80D am auzit foarte multe lucruri bune, cum că ar revoluționa categoria DSLR mid-range a companiei japoneze. Ca să îmi satisfac pofta de noutăți, am primit de la F64 în teste pe noul Canon 80D alături de obiectivul Canon 18-135mm, cu diafragma f/3.5-5.6 IS și tehnologia Nano USM, care permite focalizarea extrem de rapidă a subiectului, chiar și aflat în mișcare.
Pe scurt, această combinație este excelentă pentru fotografia de sport, de acțiune și nu numai.
Canon 80D este un DSLR excelent din foarte multe puncte de vedere. Ce m-a impresionat pe mine în primă fază, a fost design-ul bine definit, care îți oferă siguranța unui DSLR solid. Întorcându-l pe toate părțile, am reușit să descopăr numeroasele îmbunătățiri față de fratele lui mai mic, 70D.
Specificațiile cele mai importante pentru noul Canon 80D sunt următoarele:

  • Senzor CMOS  APS-C, rezoluție de 24 megapixeli, cu Dual Pixel AF
  • Sistem autofocus cu 45 de puncte, toate tip “Cruce”
  • Ecran tactil LCD 3” cu 1,040,000 puncte
  • Filmare Full HD 1080p/60fps
  • Declanșare în rafală cu până la 7fps
  • Body rezistent la umezeală și praf
  • Wi-Fi și NFC

Senzor mai mare, dynamic range mult mai bun
Canon 80D vine echipat cu un senzor CMOS APS-C mare, de 24 megapixeli, oferind un dynamic range mai bun decât 70D și 7D Mark II. În plus, funcția Dual Pixel AF permite focalizarea continuă folosind Live View atât în timpul filmării, cât și a fotografierii. Sensibilitatea ISO se întinde între 100-16000, cu extindere până la 25600. Din punct de vedere al calității imaginii, Canon 80D suportă foarte bine un ISO ridicat chiar până la 6400, zgomotul de imagine la aceasta valoare fiind destul de plăcut , conferind o notă artistică fotografiilor. Deci, indiferent de condițiile de fotografiere, veți avea parte de noise redus.

Sistemul de autofocus este unul complex, cu 45 de puncte așezate în “cruce” și sistem de detecție a feței, special conceput pentru a surprinde imagini clare în rafală, urmărind subiecte aflate în mișcare. Alături de obiectivul Canon 18-135mm cu tehnologia Nano USM, cu acest sistem de autofocus este foarte puțin probabil să ratezi focusul. Ce este și mai impresionant este silențiozitatea și fluența tranzițiilor focusului între planuri, lucru care se vede excelent pe video. Calitatea imaginii este excepțională datorită unui procesor de imagine DIGIC VI, care pune acest DSLR în topul celor mai bune mid-range-uri de pe piață la momentul actual.


Ușor de manevrat, setat și fotografiat
Ce mi-a plăcut mult la Canon 80D este modul de dispunere al comenzilor pe body. Mâna dreaptă este suficientă pentru a seta, fotografia și vizualiza rezultatul pe LCD-ul rabatabil. Design-ul de pe spatele body-ului este aproximativ la fel ca cel al lui Canon 6D, diferența fiind făcută de display-ul manevrabil, care poate fi întors astfel încât să îți poți face chiar și selfie. De asemenea, spre deosebire de Canon 6D, noul 80D are și blitz încorporat.
Carcasa este făcută dintr-un aliaj de magneziu, ceea ce oferă fotografului siguranța că Canon 80D este o cameră solidă, rezistentă în situații dificile de fotografiere.
Testarea noului DSLR Canon 80D s-a sincronizat cu Festivalul Gumball 3000, cea mai exclusivistă cursă de mașini din lume, pentru care taxa de participare este de 40.000 de lire sterline și include participarea unui automobil cu doi pasageri. Anul acesta, Gumball 3000 a avut traseu, pentru prima dată de la înființarea acesteia (1999), prin București, penultimul punct de oprire al participanților, urmând apoi să ajungă la Istanbul.
Gumball 3000 este o cursă de mașini anuală, de 4800 kilometri, la care participă unii dintre cei mai bogați oameni din lume, alături de cele mai scumpe și exotice mașini. Cursa a fost înființată de Maximillion Cooper pentru a combina mașinile, muzica, fashion-ul și divertismentul.
Mașinile au ajuns în București pe 6 mai, iar eu le-am fotografiat pe 7 mai, în Piața Constituției, cu Canon 80D și obiectivul 18-135mm. Scopul a fost fotografierea evenimentului în ansamblu și în detaliu, astfel folosind întreaga distanță focală a obiectivului. Începând de la 18mm până la 135mm, camera s-a comportat excelent. Având în vedere faptul că noul DSLR de la Canon este de tip crop, la distanța focală de 100-135mm, obiectivul devine un veritabil tele, ceea ce oferă fotografului posibilitatea de a fotografia de la distanță mai mare. Totodată, obiectivul de kit Canon 18-135mm f/3.5-5.6 IS are și funcție macro. Pentru mine, acest lucru este foarte important, fiind pasionat de acest tip de fotografie.

În concluzie, cu Canon 80D și obiectivul Canon 18-135mm poți fotografia aproape orice: peisaje, portrete, arhitectură, macro și, ce este cel mai important, acțiune. Canon 80D este un DSLR veritabil pentru fotografia de acțiune, având un sistem de autofocus extrem de performant și rafală de până la 7 fps. Pentru pasionații de video, Canon 80D oferă o calitate excelentă Full HD, având încorporată și funcția Dual Pixel AF, care ajută la fluidizarea tranzițiilor focusului între planuri.
De menționat faptul că RAW-urile noului DSLR Canon 80D vor putea fi încărcate doar în versiuni noi de Lightroom, începând cu versiunea 2015.5 (conform Adobe).
Așadar, vă invit pe toți să experimentați noul DSLR Canon 80D, care vă va surprinde cu fiecare cadru pe care îl veți declanșa.

Un articol și fotografii de Silviu Pal.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • La gama dinamica 80D ar trebui sa bata pe 7D2. Insa pozele de mai sus tind sa infirme treaba asta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.