Panasonic TZ100 – Travel Zoom 100

Senzor mare, zoom mare si calitate buna a imaginii, la dimensiuni “de buzunar”.
Cand vorbim de camere compacte vorbim de 3 mari caracteristici :

  • Zoom mare
  • Calitatea imaginii (dimenisunea senzorului)
  • Dimensiuni reduse
  • De regula doar 2 din aceste caracteristici incap in aceeasi camera dar TZ100 este o exceptie de la aceasta regula

DESIGN


Proiectat pentru utilizarea in calatorie, fotografia street sau de familie, pastreaza portabilitatea si dimensiunile de buzunar al camerelor compacte, oferind un zoom mare si o calitate a imaginii superioara pentru categoria camerelor compacte Premium, din care face parte, incapand usor in geanta, poseta, ghiozdan, sau in buzunar.
Compact, usor si delicat, designul Panasonic TZ100 ascunde un senzor BSI MOS, 20.1 Mp de 1” – o suprafata de 5 ori mai mare decat majoritatea senzorilor de 1/2.3” cu care sunt dotate camerele compacte conventionale, factor caruia i se datoreaza vizibil calitatea imbunatatita a imaginilor, mai ales in conditii de luminozitate scazuta, in combinatie cu noul procesor Venus Engine si obiectivul LEICA DC VARIO-ELMARIT care ne ofera un zoom de 10x la o plaja focala de 25-250mm cu difragma de f/2.8 la focala wide, si 5.9 la focala tele-foto.

Designul minimalist al TZ100 permite accesul usor la o multitudine de functii :
-buton ajustare zoom
-inel control focus/diafragma pe obiectiv
-scroll control shutterspeed
-butoane personalizabile
-blit pop-up
-touchscreen fix de 3” cu 1,040,000 de puncte
-viewfinder electronic de 0.2” cu 1,160,000 de puncte – dispune de senzor pentru activarea EVF, si scroll ajustare de dioptrie
Viewfinderul are 2 caracteristici care pot fi motivul unor mici dificultati in utilizare – rotita care controleaza dioptria se misca destul de usor ceea ce o face sa fie usor de dereglat. De asemeni pozitia si profilul scazut al viewfinder-ului in comparatie cu suprafata display-ului tactil, poate creea dificultati pentru utilizatorii care prefera folosirea ochiului stang, datorita posibilitatii atingerii ecranului cu nasul, care poate modifica punctul de focus al imaginii prin functia de touch-focus.
tz 100 panasonic
IMAGINI si VIDEO
Desi camera este dotata cu multe functii si filtre creative, si posibilitati de post procesare a imaginilor fara a mai necesita conectarea la un computer, caracteristicile care ies de departe in evidenta sunt filmarea + fotografierea 4K, filmarea SLOW MOTION si functia POST FOCUS.
Calitatea imaginilor va multumi si cei mai exigenti utilizatori, insa, ca la toate camerele fie compacte, bridge, mirrorless sau DSLR, pe masura ce calitatea si cantitatea luminii scad, sau ne apropiem de limita maxima focala, si scaderea diafragmei cauzeaza necesitatea maririi ISO-ului, vom observa pierderea detaliilor din imagini. In cazul TZ100, acest efect incepe a fi vizibil in conditii de lumina foarte slaba, de la ISO 800 in sus.
In lumina slaba, in zonele care nu se afla in focus, marirea fotografiilor la dimensiunea de 100% ne va aduce in atentie pierderea detaliilor si uneori aparitia artefactelor in aceleasi zone intunecate. Acest sacrficiu este prezent la majoritatea obiectivelor cu zoom mare, mai ales celor dedicate camerelor compacte, datorita dimensiunilor reduse, trebuie totusi tinut cont ca vorbim de un senzor de 1” si nu putem compara senzorul cu unul de la un aparat Mirrorless sau DSLR.
In majoritatea cazurilor, imaginile sunt placute si destul de detaliate pentru a multumi orice utilizator. In functie de setarile si preseturile alese avem la dispozitie filtrele creative, alb-negru, portret, sepia, etc, setari care ne vor usura munca, si vor aduce un plus de intensitate imaginilor pe care le imortalizam.

Camera focalizeaza destul de rapid in conditii de lumina suficienta – ziua – 0.1 secunde, dar aceasta viteza scade odata cu scaderea cantitatii luminii – noaptea – pana la 0.6 secunde. Camera nu este dotata cu patina pentru montarea unui blit extern, cu toate ca in cazul undei camere compacte nu este o necesitate, si ar fi un element in plus care sa mareasca dimensiunile totale.
Vom vorbi doar de cateva din functiile mai impresionante de care ne putem bucura la TZ100.
POST FOCUS
O functie inedita si foarte utila mai ales cand fotografiem subiecte in miscare… Cum functioneaza? Simplu: camera captureaza imaginea sub forma unei filmari scurte, utilizind toate planurile de focus disponibile in situatia data, din care ulterior in camera selectam ce imagine salvam, putand selecta punctul de focus care ne intereseaza.
Acest mod este util si placut de utilizat in cazurile in care timpul in care trebuie sa fotografiem este scurt, nu suntem siguri daca putem prinde in focus, sau ne grabim, si putem selecta ulterior imaginea dorita in functie de planul/ punctul de focus dorit.
Trebuie tinut minte ca vizualizarea capturii pe computer ne va afisa o filmare scurta.
FOTO 4K
Un concept putin diferit, fotografierea 4K reprezinta filmarea unui numar limitat de secunde si pe care o vizualizam in camera sub forma unei “rafale” de x cadre – in functie de calitatea aleasa si de numarul de secunde in care s-a facut captura, din care ulterior, vizualizand “imaginea” capturata in camera, vom putea selecta unul sau mai multe cadre pe care le salvam in format .JPG pe card. Vizualizand salvarea pe computer, aceasta va aparea ca un film.
Functia foto 4K este asemanatoare cu optiunea POST FOCUS, care functioneaza asemanator in sensul ca fotografierea are loc tot in rafala, dar cu rezultate si scopuri diferite.
FILMARE 4K
Utilizand o portiune crop de 8 MP din senzorul de 20.1 MP ai camerei, ni se pune la dispozitie filmarea 4K, mod care se comporta laudabil in majoritatea situatiilor.
Pentru ca nimic nu este perfect, si TZ100 are un punct mai slab – dificultatea pe care am intalnit-o in conditii de luminozitate foarte scazuta, filmand subiecte in miscare in paralel cu axul de focus, inspre sau dinspre camera in anumite cazuri, a fost mai exact focus-hunting-ul sau pur si simplu esecul focalizarii la zoom maxim, cu autofocus pornit.
Desigur, aceasta intamplare ce a avut loc noaptea, vizand autoturisme care se deplasau spre locul din care filmam, pe o strada slab iluminata la zoom maxim, nu este un test pe care il trec mereu fara probleme cu brio nici DSLR-uri sau Mirrorless-uri din gamele pro, asa ca nu putem sa punem la suflet aceasta patanie, dar trebuie sa fim constienti si de limitarile pe care le avem.
Utilizand o sursa de lumina simpla, putem filma fara probleme, daca dorim sa imortalizam animalul de companie, copii la joaca, sau dorim sa inregistram ce solo de chitara am mai invatat, cel mai nou episod de review-uri pentru filmele pe care le-am vazut saptamana asta pentru video blogul-ul sau canalul nostru de pe YouTube, TZ 100 ne va sluji cu credinta si fidelitate, si nu ne va dezamagi niciodata.

Impresii si concluzii


Ca in toate cazurile cand alegem sa utilizam o gama de camere digitale, avem avantaje si dezavantaje dupa caz… tinand cont ca aici vorbim despre o camera compacta de mici dimensiuni care este inzestrata cu multe optiuni si caracteristici impresionante, superioare fata de majoritatea modelelor de camere compacte, vom mentiona doua care ne pot afecta mai mult sau mai putin si anume:

  • viata bateriei este scazuta, ca pentru o camera compacta, de cca. 300 fotografii
  • dezavantajul unui zoom nu atat de mare ca la alte modele la care poate ajunge pana la 30x – neluand in calcul camerele Bridge la care zoom-ul ajunge pana la impresionantul 80x.

TZ100 este clar un model de performanta si comfort, un produs PREMIUM intr-un pachet mic si foarte manevrabil. Portabilitatea unei camere ce ne ofera atat de mult, este cel putin admirabila.
Fie ca suntem fotografi, videografi, amatori, entuziasti sau cunoscatori avansati TZ100 este o camera care nu ne va dezamagi, fiind un atu in aproape toate conditiile.
Cu siguranta un accesoriu indispensabil in calatorii, vacante, petreceri si acasa.
Un articol si fotografii de Catalin Tutunaru.
[products ids=125024247,125026189]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Ce imagini frumoase.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.