Tips&Tricks pentru fotografii de Paste acasa

Pastele, ca si Craciunul, este o sarbatoare duala, avand pe de-o parte semnificatii profund religioase si pe de alta fiind prilej de mare entuziasm si bucurie pentru copii, care abia asteapta sa vada ce le-a adus Iepurasul.

E si momentul in care poti profita din plin pentru o sesiune foto de familie, fiind atatea si atatea lucruri faine de care te poti lega pentru a obtine acele imagini pe care le vei pastra apoi in albume si le veti rasfoi cu drag peste cativa ani.

Pentru asta, ti-am pregatit cateva tips&tricks pe care sa le aplici, daca ti se par binevenite:

#1 Cauta modele repetitive

Sarbatoarea de Paste vine si ea cu propriile decoratiuni si accesorii, incepand desigur cu ouale de Paste si continuand cu iepurasii de ciocolata, cozonacii, fursecurile in forma de iepuras, accesoriile de agatat pe crengute si lista poate continua.

Conditia de baza pentru a recunoaste modelele de acest tip este repetitia formelor, culorilor, structurilor, elementelor  etc. Doua sau trei elemente similare nu alcatuiesc insa un model repetitiv, ci doar o grupare.

Modelele repetitive devin si mai puternice din punct de vedere compozitional atunci cand se extind si in afara cadrului, facandu-ne sa credem ca se continua. Mintea noastra creeaza aceasta extensie, oferind tiparului respectiv si mai multa forta.

#2 Surprinde instantanee

Pastele, ca si Craciunul, presupune o anumita perioada/zile de pregatire, timp in care au loc tot felul de activitati interesante de fotografiat, chiar si in preajma casei sau in casa. Vopsitul oualor este una dintre activitati si ii poti surprinde pe ai tai in toiul pregatirilor, decorand, vopsind, pictand. Pentru a nu le atrage prea tare atentia, ai putea opta pentru un telezoom sau, daca sunt obisnuiti sa le faci fotografii si nu ii intimideaza deloc aparatul din fata lor, poti utiliza cu succes si un obiectiv de 50mm.

#3 Atentie la expresii

Ca o continuare a sfatului de mai devreme, putem spune ca o expresie poate face singura intreaga fotografie, sau, la fel de bine, o poate desfiinta, daca nu am surprins ce trebuia.

Cu ocazia activitatilor de sarbatori copiii trec prin felurite emotii, asa ca ai putea avea ocazia de a captura tot felul de momente haioase, expresii si o mimica aparte. De aceasta data s-ar putea sa te impaci mai bine cu un zoom, ca sa ii lasi sa se simta cu adevarat in largul lor, fara “intrusi” in imediata apropiere. In plus, atunci cand subiectii sunt in alerta, sansa de a obtine imagini candide e mult mai mica.

#4 Atentie la fundal!

Tocmai pentru ca majoritatea imaginilor de acest fel se realizeaza in mod normal acasa, nu uita sa ai grija mare la ce se afla pe fundal. Desigur, recomandarea ar fi sa utilizezi un obiectiv care iti permite sa deschizi mult diafragma, astfel incat orice artefacte sau elemente nedorite sa apara blurate, pierdute in bokeh. Totusi, in cazul in care nu detii astfel de echipamente, ai grija sa “cureti” cumva zona de lucru, pana la urma o masa se poate muta din loc, daca ne deranjeaza fundalul. Nu de alta, dar s-ar putea ca la final, cand avem imaginile in fata, sa observam ca ne concentram sau ne atrag atentia tot felul de alte maruntisuri, in loc de frumosul portret al copiilor care incondeiaza sau ciocnesc oua de Paste.

Pentru situatiile fericite in care dispunem de o curte, fie ea cat de mica, am putea sugera celor de acasa sa desfasoare o parte din activitatile de pregatire afara, mai ales daca vreme o permite, astfel ca am putea beneficia de un fundal natural, mai curat, poate chiar verde.

#5 Daca tot ne innoim, sa pastram si o amintire

Ne innoim de Paste, obiceiul s-a pastrat. Profita de ocazie sa pastrezi si o amintire, pentru atunci cand copiii vor fi ceva mai mari. Fie ca sunt detalii vestimentare sau chiar portrete in plan general cu vestimentatia lor de sarbatori, e o ocazie in plus de a avea cateva imagini frumoase pentru albumul de familie. Isi va aminti cu placere de pantofiorii rosii, scosi parca din povestea cu Dorothy si Vrajitorul din Oz, nu crezi?

#6 Nu uita nici de fotografiile de grup

De sarbatori, familia se aduna. Un alt prilej foto, de ce nu? Pana la urma, aceste imagini de grup sunt cele care merita pastrate pentru a reveni la ele peste ani si ani. Ai grija cum pozitionezi membrii familiei, e important sa fie destul de apropiati si interconectati, ca si in realitate. Cadrul sa nu fie nici prea aglomerat, dar nici realizat de la mare distanta, cu spatiu negativ de jur imprejur. Pana la urma in acest caz cel mai mult conteaza familia, nu decorul. Nu uita nici de membrul de familie patruped, daca acesta exista. Iar la final,e musai sa printezi, pentru ca fotografiile sa nu se rataceasca in arhiva din calculator, la care rareori mai revenim ulterior.

Unde poti printa? Tot la F64.

Simplu de utilizat, serviciul Printing F64 (disponibil atat online, cat si in magazin) vine in sprijinul tau si te ajuta sa dai viata oricand fotografiilor prin intermediul ultimelor tehnologii de printare. Ai posibilitatea sa printezi fotografii de la 10×15 cm pana la 100×150 cm, pe hartie fotografica sau pe canvas. Fotografiile pot fi ulterior caserate pe mousse si/sau inramate special pentru printurile de dimensiuni mari, iar livrarea este asigurata la nivel national.

Poti printa si magneti foto, sau poti realiza propria fotocarte, daca preferi aceasta varianta in locul albumelor clasice.

Cu speranta ca sfaturile de mai sus ti-au fost utile, iti dorim Sarbatori Fericite si te mai asteptam pe la noi!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.