Fotografia dentara si dentistry vlogging-ul, incotro?

Putin despre foto, inainte..

DSLR-urile au intrat in cabinetul de medicina dentara inca de la inceput. Intr-o lume care devine din ce in ce mai digitala, fotografia dentara are un impact major asupra rezultatului final din clinica.
Nevoia de documentare mai buna a cazurilor si evolutia in timp a tratamentului au adus tot mai mult echipament langa medic. Prin macrofotografie, de exemplu, putem analiza culoarea, forma si textura fiecarui dinte. Mai mult decat atat, fotografierea dentara il invata pe practician doua lucruri importante:

Il invata sa vada. Nu doar in limitele marginale impuse de o manopera punctuala, ci in intreg sistemul oro-dental. Îi arata, de exemplu, tartul de langa o cavitate, pe care nu l-a vazut pentru ca era prea concentrat pe cavitatea in sine. Il invata sa fie atent la semnele unor afectiuni ce pot fi despistate usor: abcese, cancere bucale, boli sistemice, etc..

Ii arata micile defecte (ale manoperei). Inainte de a exporta pozele in Lightroom. Medicul ajunge astfel in pozitia observatorului.

Dar uneori se apasa si pe „record”.

fotografia dentara

Exista nisa “Dentistry”?

Da, exista! Cel mai mult in Statele Unite si este inca extrem de limitata. Cel mai cunoscut canal de YouYoube este Dental Town, , dar ei se bazeaza mult pe interviuri si continut extrem de targetat catre lumea medicala.

Foarte multi studenti imi spun la stagii ca urmaresc cel putin o data materiale video in sesiune. De la animatii 3D si pana la proceduri inregistrate in clinica; majoritatea filmate tot in US. Ei sunt “The Millennials”, au crescut cu YouTube. Atunci m-am gandit ca as putea filma stagiile.

Dar cum isi poate “deschide” aceasta nisa „diafragma” si deveni atractiva catre publicul care nu este de specialitate sau catre pacienti?

#1 In primul rand, printr-o constientizare de catre medici a importantei mediului online, pe langa traditionalul Facebook. De exemplu, grupul de varsta 16-24 ani urmareste mai mult de o ora de continut video online pe zi (conform surselor). E ok sa fii doctorul „cool” de pe youtube, mai ales cand adolescenta este o perioada decisiva in profilaxie si preventie.

#2 Apoi, daca trecem de tracul din fata camerei, ramane sa ne familiarizam cu un aparat foto – video si depasirea cliseelor: „este greu”, „nu ma descurc”. Canon 90D este unul dintre cele mai intuitive si usor de folosit aparate pe care le-am folosit. Este putin mai greu in Craiova, dar in Bucresti, cu o simpla vizita la F64 poti testa aparatele si primi consultanta de la operatori. Nu trebuie sa stii multe despre autofocus sau ISO inainte de folosi 90D-ul, desi ei te pot invata.

#3 Iar in final, crearea unui continut de calitate. Cel mai accesibil este cel din categoria „tips & tricks”,  explicarea tratamentelor sau travel (congrese etc). Apoi ar fi partea mai artistica.
Cel putin o data la doua saptamani imi apare in timeline un video din nisa de „food” share-uit de una dintre prietenele mele. Este incredibil ce revolutie au reusit filmarile macro si cum au facut atractiva aceasta nisa. Uitati-va de exemplu la Tasty by Buzzfeed. De ce nu putem crea ceva asemanator si in stomatologie? Este o arta inca putin descoperita.

Sa nu mai vorbim de Casey Neistat.  Nu pot decat sa-mi imaginez cum ar arata un timelapse cu rezultatul final in urma unui tratament cu fatete dentare…

Primul Vlog

La inceputul lunii aprilie am fost la Megagen Days, unul dintre congresele importante din Romania. L-am luat cu mine pe junior (pasionat de foto-video), si de data asta, un Canon 7D cu doua obiective: Canon EF-S 18-135 STM si Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX-DC HSM + Rode Videomic Pro.

fotografia dentara

Sincer, nu stiu mare lucru despre ele, doar ca unul filmeaza mai de aproape, iar celalalt mai „larg”. Pe cel wide l-am folosit, de exemplu, in filmarea interviului cu Dr. Giesenhagen si la cadrele selfie, pentru a capta cat mai mult din ce era in jur. Iar obiectivul  de 18-135 STM din kit-ul 7D-ului, la cadrele cu zoom si in a doua zi, la congres.

Juniorul mi-a spus ca aparatul Canon 7D i s-a parut mai greu de folosit pe video decat 90D-ul testat in cabinet. Desi nu a avut ecran deplasabil, obiectivul wide l-a ajutat sa nu incadrez „pe langa”. Totodata, tine minte ca avea un buton de autofocus in dreapta sus, care se desurca binisor, doar ca facea cam mult zgomot, iar microfonul l-a captat imediat, ceea ce este de evitat daca nu ai muzica pe fundal. Iar el nu se descurca inca asa bine cu manual focus.

Per total, experienta noastra a fost super. Ma simt din ce in ce mai bine in fata camerei, sper sa nu ma plictisesc prea curand si sa producem content din ce in ce mai calitativ.

Un articol de Melania si Rares Cojocaru.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.