Femeia prin ochii fotografilor romani

Sunt lucruri care pot fi surprinse in fotografii la fiecare pas. Apoi sunt celelalte care nicicand nu vor incapea intr-un cadru. Intre cele doua cazuri este feminitatea, acel ceva al unei femei pe care, de sute de ani, omul s-a chinuit sa-l imortalizeze. Echipa F64 a vrut sa afle de la cativa fotografi din Romania ce reprezinta pentru ei femeile din vietilor lor. Din vorba in vorba, de la o caracterizare la alta, acestia au reusit sa compuna un portret al mamei, iubitei, sotiei sau bunicii.

Femeia, pentru mine, este persoana ce ne-a vegheat primii ani din viata, ne-a ajutat sa depasim bolile copilariei, sa ne dezvoltam emotional, prin urmare sa devenim oameni. Aceasta persoana capabila sa renunte la propria fiinta pentru un viitor individ al societatii, poate fi mama, bunica si partial actuala iubita.
Fotografiile mele subliniaza puritatea sufleteasca a acestor persoane …si momente emotionate  traite in acele clipe 🙂

#2 Andrei Baciu

In ciuda subiectului, care presupune si poarta in el insusi intens-imbatatorul parfum al delicatetii, voi fi frust: nu imi place ziua de 8 martie. Nu imi place nu doar date fiind originile sale istorice, ci, mai ales, din cauza inselatorului fenomen pe care il provoaca. Stim cu totii, se intampla si acum ce se intampla si de alte sarbatori. Ne amintim brusc sa fim mai buni, mai deschisi, mai grijulii si toata aceasta pletora de atribute ce isi sucomba ei insesi prin repetarea pana la tocire. Si, simultan, pana la o rapida uitare, la pret de doar cateva zile distanta, pentru ca totul sa o ia de la capat anul urmator.
Ce este, atunci, de facut? Pai poate, intr-o astfel de situatie, a tacea reprezinta o solutie superioara. Numai poetului ii este dat, pana la urma, a traduce in cuvinte marile taine. A evoca florile, ce, noapte sa fie, ori furtuna, tot lumineaza in jur cu preamirabila lor frumusete. (Cat despre fotograf, ei bine, nimeni nu are cum sa ii interzica sa urmareasca, folosindu-si propriile unelte – ca doar inima are si el –, aceeasi chemare.)
Intr-o zi de 8 martie, asadar, poate bine ne-ar mai sta sa nu scoatem nici un sunet si, in mutenia cea mai bogata, sa contemplam. Sa contemplam si, asa, sa ne minunam.

Femeia? Cel mai mare mister :)) , lasand gluma la o parte (da, stiu, nu e o gluma), pentru mine femeia reprezinta o completare: o completare in viata de zi cu zi, o completare intr-un cadru fotografic, o completare pe ringul de dans si cea mai mare completare atunci cand doua destine se unesc si formeaza unul.
In cadrele mele incerc sa exprim sinceritatea si feminitatea lor: femeile cand vad un aparat de fotografiat se schimba; incearca sa isi ia “fata de poza” care dupa parerea mea este o manipulare a realitatii si nu neaparat in bine. Si de aceea incerc tot timpul sa surprind diverse momente sincere, brute, cand ele nu stiu ca sunt neaparat fotografiate si cel mai adesea aceste cadre sunt cele mai de impact.

Femeia este prieten, partener, povatuitor, potrivnic, piele. Uneori e motivul pentru care ma ridic din pat dimineata, alteori e motivul pentru care nu-nchid un ochi noaptea. In multe feluri, femeia e ce ma mana ba sa grabesc pasul, ba s-o ajung din urma.
Nu-i chiar acelasi lucru la toata lumea sau acelasi moment dintr-o stare, dar tind sa descriu atitudini. Ma leg de ochi pentru ca ochii se leaga de mine. Dar imaginile femeilor mele vorbesc despre putere sau seductie. Nu c-ar fi foarte diferite in esenta. Ba chiar spuneam cuiva, candva, ca un portret cuceritor apare atunci cand ne-ndragostim unul de celalalt macar pentru o fractiune de secunda. Unele portrete ma secatuiesc.

In primul rand femeia reprezinta un izvor de inspiratie, o muza, un motiv de bucurie in viata noastra a barbatilor, un exemplu de putere si aici ma refer la puterea de a alege sa fie mama si nu in ultimul rand o luptatoare.Un exemplu de curaj si foarte multa ambitie.
Cred ca in fotografiile mele mereu caut cel mai mult naturaletea, acea frumusete provenita dintr-un simplu suras, momentul in care isi aduce aminte de ceva frumos petrecut in vata ei. Caut acel moment in care nu este atenta la ce ii spun, in care uita ca este fotografiata, si printre cateva glume imi zambeste sau imi arunca o privire mirata. Mereu imi doresc sa surpind  o imagine in care culorea, decorul, lumina sa fie contopite cu gandurile ei.

Femeia reprezinta acel echilibru dat de un prieten care te intelege si te sustine. Femeile au intelepciunea si sensibilitatea de a ne completa vietile. Ele aduc frumosul si detaliile mai aproape de ochii barbatilor. Ele ne fac lumea mai suportabila. Dincolo de ceea ce cred ca este femeia pentru noi toti, viata mea este plina datorita celor patru prietene minunate: sotia mea, mama, mama sotiei si fetita mea dulce de 8 ani.
Urasc vulgaritatea cu care lumea de astazi prezinta femeia. Incerc sa surprind eleganta naturala a femeii, blandetea si senzualitatea, fara a aluneca inspre sexual. Frumusetea unei femei  trebuie cautata dincolo de aspectul fizic. Atunci cand fotografia se departeaza de spectaculos si se apropie de firesc, cele mai banale gesturi (cum sunt incaltatul pantofilor si privirea aruncata sotului din imaginile alaturate) sunt incarcate de frumos. Ma straduiesc sa fiu receptiv la ceea ce se intampla in mod natural si, atunci cand reusesc, rezultatele reprezinta cu adevarat femeia din fotografiile mele.

Cum zicea Cartarescu, femeia e un “fluture cu aripile lipite somnoros”. Si eu mereu incerc sa arat in fotografiile mele fragilitatea, eleganta si puterea in naturalul gestului.

Femeia este deopotriva muza, cat si sprijin moral de cele mai multe ori. Ea inspira, transmite frumusete, da siguranta, ofera cele mai intelepte sfaturi dar si dragoste neconditionata.
Mama si sotie, femeia are un instinct ancestral si aproape divin. Femeia este o minune pe Pamant.
Incerc mereu sa surprind in fotografiile mele frumusete, senzualitate, bunatate, Bucurie, fericire, seninatate.

Femeia reprezinta pentru mine: sotia Alina, fetita Mara si mama! Cele 3 femei ale vietii mele. De vreo doua luni familia mea s-a intregit, pentru prima oara in viata 🙂
Mara este cea mai mare minune din viata mea! Si sa nu o uit pe bunica, Mamatina, care de 3 luni ne pazeste de sus, din cer!

Imi place sa cred ca in esenta noastra nu avem un sex definit, insa intram in existenta fie intr-un corp guvernat de principiul Feminin, fie Masculin.
Una dintre incercarile existentei este tocmai balansarea celor doua principii pentru a atinge echilibru si linistea interioara. Calatoria incepe prin a cauta raspunsul prin cautarea unui partener de viata, dar la nivel mai profund fiecare trebuie sa isi cunoasca si sa isi accepte latura opusa corpului pe care il imbraca.
Fotografia este esentialmente Feminina. Nu intamplator cuvinetele “fotografie”, “camera”, “diafragma” sunt cuvinte de gen feminin. Actiunea de fotografiere este guvernata in totalitate de principiu Feminin. Chiar daca uneori poate parea masculina prin actiunea de cautare, de “vanare” a momentului perfect, fotografiatul se bazeaza pe sensibilitate si deschidere. Este nevoie de sensibilitatea peliculei (din nou feminin) si deschiderea diafragmei pentru a putea inregistra ceva. De aceea consider ca principiul Feminin este celebrat prin fotografie, indiferent de forma acesteia si ramane unul dintre domeniile unde ratiunea se va retrage mereu umilita din fata intuitiei si a simtului estetic.
Niciodata in realizarea unei fotografii in general si mai ales in cazul portretelor, nu am incercat sa imi impun propria agenda. Nu caut ceva ci doar inregistrez ce gasesc acolo. Eu doar facilitez tehnic transpunerea imaginii subiectului pe suportul sensibil, insa ce se inregistreaza depinde intru-totul de subiect. Este adevarat ca exista tehnici de relaxare a subiectului prin conversatie, dar in final fotografiezi ce vrea subiectul sa arate. Prin folosirea tehnicii ambrotipiei si a expunerilor lungi, suntem avantajati in relevarea unei imagini reale si sincere a subiectului pentru ca e greu sa mentii o masca timp de 15 secunde si in final imaginea este o medie a multor micro-expresii care compun o imagine neutra.
Revenind la principiul Feminin, consider ca exista doua tipuri de fotografi: cei care vor sa transmita ceva si se folosesc de fotografie pentru asta si cei ce se lasa folositi de Fotografie si nu au nimic special de transmis decat bucuria de a fotografia. Unul este Masculin, bazat pe ratiune si pe “paradigma rezolvarii problemei, salvarii printesei” iar celalalt Feminin, bazat pe deschidere, empatie, intuitie si simt estetic.

Femeia reprezinta pentru mine acea jumatate fara de care imi este foarte greu sa traiesc. Ea este completarea mea. Impreuna cu ea ma pot ridica si pot atinge noi culmi. Liniile ei, pielea, parul, oasele…totul in constructia ei este atragator si sexy. Ea reprezinta frumosul in lumea asta din punctul meu de vedere.
In fotografiile de mai jos am incercat sa surprind naturaletea, farmecul, miscarea parului, spontaneitatea si liniile perfecte ale corpului, atat de caracteristice femeii.

Daca ar fi sa citez dintr-o piesa a Bucurestiului interbelic, as zice „femeia, eterna poveste” si cred ca asta e cea mai buna si scurta descriere care poate exista.
In fotografiile mele incerc mereu sa surprind povesti, emotii… fericire, tristete, mirare, ingandurare, orice. Sunt un simplu observator.

De 8 martie, intreaga echipa F64 doreste o primavara frumoasa si fotogenica tuturor mamelor, fiicelor, iubitelor, sotiilor, prietenelor, surorilor si femeilor din viata noasta!

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.