Impresii despre Canon 10-18mm F4.5-5.6 IS STM

Postat de: Calin Stan Calin Stan

Pentru fotografii pasionati de peisaje, Canon a lansat recent obiectivul ultra-wide Canon 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM. Destinat exclusiv aparatelor foto cu senzori APS-C, noul obiectiv ofera o distanta focala echivalenta 16-29mm, fiind astfel un zoom grandangular redutabil, mai ales daca luam in considerare si pretul lui.

Vine cu stabilizare de imagine integrata si motor de focalizare de tip STM, ceea ce inseamna ca va face echipa buna cu aparatele precum Canon 70D (review) care pot utiliza la maxim focalizarea continua de tip STM in timpul filmarii. Are o formula optica formata din 14 elemente dispuse in 11 grupe si o diafragma formata din 7 lamele.

Obiectivul cantareste 240 de grame si are 75mm diametru, acceptand filtre pe filet de 67mm. Nu vine cu parasolar in cutie, dar poate fi achizitionat separat parasolarul de tip Canon EW-73 C, proiectat special pentru acest obiectiv.

Cum se descurca, in practica?

Desi in ultima perioada nu prea am mai fost la curent cu obiectivele Canon din gama entry-level, noul 10-18mm mi-a facut o impresie buna, inca de la inceput. Are o constructie solida dar e destul de compact pentru a incape alaturi de un 18-55mm intr-o geanta de umar de dimensiuni medii. Sigur, nu il putem compara cu un “L” din nici un punct de vedere (nici constructiv si nici optic), fiind 100% un obiectiv proiectat pentru a completa gama entry-level a producatorului nipon, incadrandu-se din toate punctele de vedere in liniile trasate de celelalte doua obiective: 18-55mm si 55-200mm STM.

Impreuna, cele trei fac un kit redutabil pentru orice pasionat de fotografie. Cu un buget nu foarte mare, poti avea o distanta focala incredibil de versatila cu doar trei obiective, cel mai nou dintre ele, acesta pe care l-am testat acum, fiind si preferatul meu.

Ca regula de baza, un obiectiv grandangular (wide) este, in general, mai util decat un super-zoom, asadar daca aveti un DSLR Canon cu obiectivul de kit 18-55mm si nu stiti ce sa alegeti, un 10-18mm sau in 55-200, sfatul meu este sa il alegeti pe primul.

Canon 10-18mm STM este util intr-o multime de situatii: de la fotografii in interior pana la fotografii de exterior, arhitectura, portrete de grup etc. Sigur, are distorsiuni specifice focalei wide, vigneteaza la colturi si are, uneori, aberatii cromatice destul de pronuntate, dar trebuie sa tinem cont totusi ca este un obiectiv din gama entry-level!

Asa cum este el, si cu bune si cu rele, Canon 10-18mm mi s-a parut un obiectiv reusit. Si spun asta dupa ce mi-au trecut prin mana peste 20 de grandangulare. E drept, Canon 10-18mm este si cel mai accesibil (ca pret) dintre ele, iar din acest motiv nici nu il pot critica prea tare. Vestea buna este ca imi depaseste asteptarile mai ales in ceea ce priveste calitatea optica. Daca facem abstractie de diafragma nu foarte luminoasa (care va va impedica, de multe ori, sa faceti fotografii de noapte fara trepied cu acest obiectiv), Canon 10-18mm reuseste sa produca imagini bune, de calitate, cu culori vii si contrast puternic, in aproape orice conditii.

Dupa cum am amintit si mai sus: nu e un obiectiv perfect (nici unul nu este, ce-i drept). Vigneteaza, are aberatii cromatice mai ales la diafragma cea mai deschisa si focala cea mai scurta (10mm) si are o luminozitate modesta, data de diafragma maxima f/4.5. Dar, vine cu un pret accesibil si completeaza cu succes kitul format din obiectivul 18-55mm, fiind mai versatil decat acesta, mai ales pentru pasionatii de fotografie de peisaj.