Astrofoto 2015 – câștigătorii și alte povești

Manifestare unică în peisajul românesc și european de gen, ASTROFOTO, Concursul Național de Astrofotografie pentru Tineret reunește la fiecare doi ani la Târgoviște cele mai bune lucrări realizate de iubitorii cerului din România, grupate în patru secțiuni: fotografie tehnică, fotografie artistică, fotografie atmosferică și fotografie montaj. De asemenea, întrucât în ultima perioada zona video a cunoscut un avânt serios, concurenții au putut înscrie și filme sau time-lapse-uri scurte pentru secțiunea film astronomic.
Regulamentul complet și alte detalii ce țin de concurs, pot fi regăsite aici.
În 2015,  concursul a ajuns la ediția a 8-a și se desfășoară anul acesta sub egida Anului Internațional al Luminii 2015.
Originile concursului se regăsesc între anii 1997-1999, când în cadrul evenimentului cultural astronomic anual „Perseide” (fondat de Societatea Astronomică Română de Meteori/SARM în 1993), au fost organizate trei ediții ale Salonului Internațional de Arte, Fotografii și Publicații Astronomice, cu exponate de gen din 30 de țări de pe toate continentele.
Prima ediție a concursului Astrofoto avea însă să aibă loc în primăvara anului 2000, la Bârlad, în organizareaFilialei SARM Vaslui. Fiind o ediție promoțională, s-au acordat numeroase distincții.
Începând cu ediția a II-a, evenimentul a fost organizat la Târgoviște. Calitatea lucrărilor a crescut de la an la an, odată cu formarea primilor astrofotografi în cadrul atelierelor de lucru Astrofoto și consacrarea acestui gen fotografic pe plan național, cunoscând o adevărata explozie după trecerea la era digitală.
De-a lungul timpului, printre laureații Astrofoto s-au numărat iubitori ai cerului care, într-un fel sau altul, au marcat astronomia românească de amatori ai ultimilor ani (Alexandru Conu, Maximilian Teodorescu, Cristina Ţintă, Radu Gherase, Gabriel Ivănescu, Alexandru Tudorică etc.), unii dintre ei ajungând apoi să câștige premii la concursuri internaționale de top sau să publice imagini chiar pe celebrele site-uri americane Sky and Telescope, NASA-Astronomy Picture Of the Day și Space Weather .


Lucrările calificate în concurs fac parte din expoziția Salonul Național de Astrofotografie ASTROFOTO 2015, al concurenților concursului și pot fi vizionate la Muzeul de Istorie Dâmbovița. Participanții au primit certificate de finalist sau diplome pentru premiile câștigate,  înmânate în cadrul Galei Laureaților de ieri, 15 octombrie, de la Târgoviște.
La Categoria Tineret, premiile au mers către:

Secțiunea Fotografie Tehnică


Locul I – Emil Pera și Radu Gherase
Locul II – Pal Varadi Nagy
Locul III – Andrei Nica
Mențiuni – Mihai Vlăduț, Ruxandra Toma, Mihai Barbu

Secțiunea Fotografie Artistică – peisaj

astrofoto
Iulian Popa

Locul I – nu s-a acordat
Locul II – Iulian Popa și Bogdan Comănescu
Locul III – Adrian Bugariu
Mențiune – Răzvan Iliescu

Secțiunea Fotografie Artistică – poluare luminoasă

poluare luminoasa
Raul Craioveanu

Locul I – Raul Craioveanu
Locul II – Mihai Vlăduț
Locul III – Adrian Bugariu

Secțiunea Fotografie Atmosferică

 


Locul I – Ruxandra Toma
Locul II – Mihai Vlăduț
Locul III – Andrei Nica
Mențiune – Cătălin Ionescu

Secțiunea Fotografie Montaj

Locul I – Iulian Popa
Locul II – Ruxandra Toma
Locul III – Raul Craioveanu
Mențiune – Andrei Nica

 La Categoria Seniori, premiile au mers către:

Premiul Național pentru Astrofotografie artistică de peisaj – Attila Munzlinger
Premiul Național pentru Astrofotografie solară – Gabriel Corban
Premiul Național pentru Astrofotografie lunară – Gabriel Corban
Premiul Național pentru Astrofotografie planetară – Constantin Sprianu
Premiul Național pentru Astrofotografie Deepsky (primar) – Marian Lucian Achim și Cristian Dănescu
Premiul Național pentru Astrofografie Deepsky (secundar) – Sabin Fota și Iosif Bodnariu

La categoria Film Astronomic:

Locul I – nu s-a acordat
Locul II – Iulian Popa


Locul III – nu s-a acordat
Mențiune – Radu Gherase
Trebuie menționat, de asemenea, că este prima ediție la care se acordă Trofeul Astrofoto, premiu destinat fotografului care dă dovadă de o activitate susținută și de fotografii astronomice din categorii diferite, care se remarca prin tehnică, compoziție, montaj șamd, în funcție de specificul fiecărei subcategorii.

Trofeul Astrofoto 2015 a mers la seniorul Attila Munzlinger, juriul considerându-l cel mai complex astrofotograf din edițiile de până acum.


 
Manifestarea ASTROFOTO 2015 este finanțată de Primăria Municipiului Târgoviște, având ca parteneri Complexul Muzeal Curtea Domnească Târgoviște și Columna TV.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.