Povești din Dolomiți cu Sony A6000

Postat de: F64 F64

Alpii Dolomiți sunt o frumusețe a naturii care a și fost declarată în 2009 Monument Natural UNESCO. Monument UNESCO pentru că gruparea de 18 vârfuri de peste 3000 de metri, cu văi adânci păzite de pereți verticali înalți, cu relief carstic și glaciar, prezintă o frumusețe spectaculoasă, demnă e a fi protejată de acțiunile omului. Dolomiții sunt considerați unul dintre cele mai frumoase peisaje montane din lume

Cumva mi se pare o eroare să mergi într-un loc ce se anunță atât de frumos doar cu un aparat foto compact mediu, nu mai zic cu un telefon. Peisajele sunt încântătoare și un senzor de telefon/compact nu știe să prindă diferența de planuri atât de bine, norișorii pufoși sau vârfurile înzăpezite îndepărtate.

Din acest motiv, pentru traseele în care nu mergeam la cățărat (unde aveam prietenul fidel Sony RX 100), am luat cu mine un aparat mirrorless, Sony A6000 cu obiectiv foto 16-50mm.

Cred că ar trebui să menționez din start că nu sunt un fotograf diligent, nu stau să îmi setez aparatul în modul Manual și rareori mă opresc să încerc mai multe cadre pentru același peisaj. Este și o deformație de hobby, la alpinism nu poți investi mult timp în fotografie, te presează prea tare timpul ca să termini traseul. Prin urmare, pozele pe care le-am făcut cu Sony A6000 sunt majoritar în modul Automat și pe fugă.

Când am ajuns în Cortina dAmpezzo, orașul stațiune de la baza Dolomiților, era fix după o ploaie serioasă și vârfurile stâncoase fumegau de la apa care se evapora. Se anunța o vacanță cu supradoză de peisaje frumoase.
În oraș, Sony N6000 este o plăcere de avut la îndemână. Cu lentila pe care o aveam beneficiam de o deschidere destul de wide pentru cochetele piațete italiene, străzile stâmte și luminate fad, castele pe stânci sau panorame de oraș.

La munte, fiind doar o idee mai mare decât un compact, nu îl simțeam ca pe o povară. Luat la plimbare, nici nu l-am simțit pe mine. Aparatul este ușor și destul de micuț. Cum nu îmi place să car mult atunci când trebuie să acopăr mulți kilometri, ăsta a fost un mare avanataj, în orașele de la baza muntelui sau pe el.

Mi-am făcut griji de două lucruri, cum se comportă la temperaturi mari și cum îl ține acumulatorul. Dacă a stat în soare și nu a avut probleme de funcționare, treaba cu bateria este mai complicată. Deși acumulatorul rezistă pentru o tură de o zi-două pe munte, la volumul meu de a face fotografii, am simțit nevoia de a avea ca soluție de urgență, un acumulator de rezervă. Nu aveam, dar din fericire A6000 s-a încărcat repede la încărcătorul USB al mașinii sau dintr-un acumulator portabil.

Un lucru de care trebuie să ții cont este că un aparat foto cu lentile interschimbabile nu știe să le facă pe toate cu o singură lentilă, să prindă peisaje și să fotografieze floricele mici și colorate. Prin urmare, în cazul meu, am sacrificat floricelele pentru peisaje, asta pentru că nu m-aș complica să aduc două lentile cu mine și să dedic timp schimbărilor de aparatură.