19 august – Ziua Mondiala a Fotografiei

În fiecare an, pe 19 august este aniversată Ziua Mondială a Fotografiei, în 2015 sărbătorindu-se 176 de ani de la obținerea primului brevet pentru realizarea fotografiei (primul procedeu fotografic), în 1839.
Ziua marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787—1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a unui procedeu de realizare a fotografiei, denumit „daghereotipie”.
Cea mai veche fotografie care a supraviețuit zilelor noastre datează din 1826: „View from the window at Le Gras”, realizată de către francezul Joseph Nicéphore Niépce. Povestea acesteia o poți citi mai pe larg aici.

Niépce a încercat să perfecționeze procedeul și a început și o colaborare cu Louis Jacques Mandé Daguerre, din păcate însă se stinge din viață în iulie 1833, nereușind să ducă la capăt ce și-a propus.  După decesul lui Niépce, Daguerre a continuat să experimenteze, reușind să pună la punct un procedeu care reducea timpul imens de expunere de 8 ore la numai 10-20 de minute. Procedeul se preta însă pentru imagini statice, timpul de 10-20 de minute fiind mult prea lung chiar și așa pentru realizarea de portrete.  Cu toate acestea, prima fotografie a unui om a fost realizată tot de către Daguerre în 1838 și reprezenta un lustragiu care curăța pantofii unui client, aceștia stând aproape nemișcați preț de zece minute. Invenția a fost prezentată Academiei Franceze de Științe la 19 august 1839 și Louis Daguerre a obținut brevetul.

În următorii ani, noul proces a avut un succes extraordinar în întreaga Europă, fiind promovat în aproape toate ziarele din acea vreme. Daguerre a fost făcut ofițer în Legiunea de Onoare și a călătorit mult pentru a-și promova descoperirea. Este considerat părintele fotografiei.
Deși „daghereotipia” nu a fost primul proces fotografic, succesul său s-a datorat viabilității sale comerciale. Toate procesele anterioare necesitau timpi de expunere de ordinul orelor, comparativ cu 15-20 minute cerute de noul proces, în condiții de iluminare puternică, având și o calitate mult superioară.
După aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York a fost folosit procedeul „daghereotipiei”. Aceasta a marcat începutul erei moderne în fotografie.
De-a lungul anilor, tot mai mulți oameni au sprijinit și au încurajat organizarea unei manifestări având în prim-plan fotografia. Astfel în 2009, australianul Korske Ara, un tânăr pasionat de fotografie, a lansat Proiectul Zilei Mondiale a Fotografiei.
La 19 august 2010, de Ziua Mondială a Fotografiei, a fost organizată prima galerie la nivel mondial, găzduită on-line, unde au fost expuse 270 de fotografii, site-ul înregistrând vizitatorii din peste 100 de țări.
Ziua Mondiala a Fotografiei continuă să fie sărbătorită în fiecare an de tot mai multe comunități.

Anul acesta, pentru a ne reaminti împreună de istorie, ți-am pregătit și un scurt infografic, pe care îl poți downloada la rezoluția nativă de aici: https://goo.gl/HJqlDT

Ziua Mondiala a Fotografiei

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.