19 august – Ziua Mondiala a Fotografiei

În fiecare an, pe 19 august este aniversată Ziua Mondială a Fotografiei, în 2015 sărbătorindu-se 176 de ani de la obținerea primului brevet pentru realizarea fotografiei (primul procedeu fotografic), în 1839.
Ziua marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787—1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a unui procedeu de realizare a fotografiei, denumit „daghereotipie”.
Cea mai veche fotografie care a supraviețuit zilelor noastre datează din 1826: „View from the window at Le Gras”, realizată de către francezul Joseph Nicéphore Niépce. Povestea acesteia o poți citi mai pe larg aici.
Ziua Mondiala a Fotografiei
Niépce a încercat să perfecționeze procedeul și a început și o colaborare cu Louis Jacques Mandé Daguerre, din păcate însă se stinge din viață în iulie 1833, nereușind să ducă la capăt ce și-a propus.  După decesul lui Niépce, Daguerre a continuat să experimenteze, reușind să pună la punct un procedeu care reducea timpul imens de expunere de 8 ore la numai 10-20 de minute. Procedeul se preta însă pentru imagini statice, timpul de 10-20 de minute fiind mult prea lung chiar și așa pentru realizarea de portrete.  Cu toate acestea, prima fotografie a unui om a fost realizată tot de către Daguerre în 1838 și reprezenta un lustragiu care curăța pantofii unui client, aceștia stând aproape nemișcați preț de zece minute. Invenția a fost prezentată Academiei Franceze de Științe la 19 august 1839 și Louis Daguerre a obținut brevetul.
Ziua Mondiala a Fotografiei
În următorii ani, noul proces a avut un succes extraordinar în întreaga Europă, fiind promovat în aproape toate ziarele din acea vreme. Daguerre a fost făcut ofițer în Legiunea de Onoare și a călătorit mult pentru a-și promova descoperirea. Este considerat părintele fotografiei.
Deși „daghereotipia” nu a fost primul proces fotografic, succesul său s-a datorat viabilității sale comerciale. Toate procesele anterioare necesitau timpi de expunere de ordinul orelor, comparativ cu 15-20 minute cerute de noul proces, în condiții de iluminare puternică, având și o calitate mult superioară.
După aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York a fost folosit procedeul „daghereotipiei”. Aceasta a marcat începutul erei moderne în fotografie.
De-a lungul anilor, tot mai mulți oameni au sprijinit și au încurajat organizarea unei manifestări având în prim-plan fotografia. Astfel în 2009, australianul Korske Ara, un tânăr pasionat de fotografie, a lansat Proiectul Zilei Mondiale a Fotografiei.
La 19 august 2010, de Ziua Mondială a Fotografiei, a fost organizată prima galerie la nivel mondial, găzduită on-line, unde au fost expuse 270 de fotografii, site-ul înregistrând vizitatorii din peste 100 de țări.
Ziua Mondiala a Fotografiei continuă să fie sărbătorită în fiecare an de tot mai multe comunități.

Anul acesta, pentru a ne reaminti împreună de istorie, ți-am pregătit și un scurt infografic, pe care îl poți downloada la rezoluția nativă de aici: https://goo.gl/HJqlDT

Ziua Mondiala a Fotografiei
 
 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *