5 cărți despre fotografie care te vor inspira

Astăzi am ales să vă prezint 5 cărți despre fotografie care probabil vă vor inspira mai mult decât manualul tehnic al aparatului foto. Să nu mă înțelegeți greșit. Dacă este prima dată când achiziționați un aparat foto, primul lucru care trebuie făcut este parcurgerea manualului tehnic al aparatului. Acesta va răspunde la întrebarea “Cum să fotografiez?”. Dar nu ramaneți aici, căutați inspirație în orice pentru a vă răspunde și la întrebarea “Ce să fotografiez?”.
Iată câteva cărți care vă pot ajuta în acest caz:

#1 Sebastiao Salgado – Genesis


Salgado este un fotograf brazilian, umanist prin definiție, care a avut o serie de albume sociale foarte bine documentate. Genesis a urmat după un alt album, intitulat „Exodus”.
În „Exodus”, Salgado a documentat retragerea refugiaților din zone de conflict, în special în Ruwanda. A fost o experiență traumatizantă pentru el – povestea că a mers pe un drum mai lung de 100 de km și la fiecare pas erau cadavre ale civililor uciși în acel sângeros război. Își pierduse încrederea în umanitate și aproape a renunțat la fotografie, dar tocmai acesta a fost motivul pentru care a conceput „Genesis” – întoarcerea la origini și a tot ceea ce este frumos pe Pământ.
Pentru o înțelegere mai bună a muncii depuse de Salgado puteți urmări filmul „Salt of the Earth„, un documentar realizat de fiul acestuia În care se prezintă întreaga viață a acestui fotograf.

#2  50 Photos Icons: The story behind the pictures


În această carte sunt prezentate 50 din cele mai influente fotografii realizate vreodată. Conține întreaga poveste a modului în care au fost realizate și contextul lor. Chiar fotografia de copertă este realizată de Alfred Eisenstaedt și se numește VJ Day (Victory over Japan), realizată în 1945.
Zilele acestea, în centrul New York-ului, a fost imitată această imagine de către mii de cupluri de diferite orientări sexuale sărbătorind 70 de ani de la victoria împotriva Japoniei.
Puteți găsi imagini reprezentative ale unor fotografi cum ar fi Martin Parr, Helmuth Newton sau Rene Burri portretizându-l pe “Che” Guevarra.

#3 Cosmin Bumbuț – Bumbata


Este unul dintre cele mai bune proiecte românești de fotografie, care s-a concretizat în realizarea unui album. Cosmin Bumbuț a fotografiat timp de 3 ani, între 2005 și 2008 în penintenciarul Aiud realizând imagini din viața de zi cu zi a deținuților români. „Bumbata” înseamnă pușcărie în argoul deținuților și cu siguranță acest nume nu a fost ales la întâmplare. Mai multe despre amploarea proiectului puteți afla dacă rasfoiți cartea.

#4 Albert Watson de James Crump


Watson este unul dintre cei  mai renumiți fotografi de modă, iar în această carte găsiți o selecție a celor mai bune imagini ale acestuia și povestea lor. Poate cea mai cunoscută este “Golden Boy” dar eu am fost fascinat de modul în care a decis să îl portretizeze pe Mike “Iron” Tyson. Pe parcursul cărții veți găsi multe portrete în care autorul își pune clar amprenta și care vă pot influența într-un mod creativ.

#5 David LaChapelle – Heaven To Hell

 


Atenție! Interzis minorilor! În această carte consider că putem găsi un element care lipsește destul de mult în fotografia românească: curajul. Curajul de a te exprima așa cum dorești, de a-ți pune amprenta pe proiecte care sunt strict comerciale și a te impune în pofida caracterului comercial de care trebuie să dai dovadă. LaChapelle reușește să realizeze imagini memorabile apelând la cultura pop și la kitsch. Dacă doriți să îi vedeți în ipostaze nu tocmai cuminți pe David Beckham, Angelina Jolie, Pamela Anderson sau Tupac aruncați o privire asupra albumului „Haven to Hell” al lui LaChapelle.
Recomandare Bonus:

Image Makers, Image Takers – Anne-Celine Jaeger

Image-Makers--Image-Takers-Anne-Celine-Jaeger-28495
Conține o serie de interviuri atât cu unii dintre cei mai mari fotografi ai momentului cât și cu editorii care îi publică pentru a înțelege cât mai bine punctul de vedere al fiecăruia. Dacă vreți să aflați cât de importantă este tehnica pentru acești fotografi, ce aparate folosesc și de unde își extrag ideile, plus sfaturi pentru tinerii fotografi, această carte o să vă ajute enorm!
 
Voi din ce surse vă inspirați cel mai des?
 
 
 

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *