Blitzkrieg în Montreal – din culisele unei ședințe foto

Era o dimineață mohorâtă de duminică, dupa ce plouase toată noaptea. Oboseala acumulată timp de o săptămână își făcea simțită prezența, iar primul gând a fost să-mi anulez ședința foto pregătită pentru ziua cu pricina, existând șanse de ploaie.
Pe la ora 3 după-amiaza, am început să-mi pregătesc echipamentul pentru ședința de la ora 4 și tot mă uitam pe geam în speranța că o să înceapă ploaia. Deja începusem să mă cert singur că-mi doream mai mult să nu fac ședinta foto decât să fac poze.
Am decis să câștig războiul pe care îl am cu mintea mea și să mă duc la ședința foto pentru a realiza cele mai bune fotografii pe care le-am făcut până atunci. Acesta este scopul pe care îl am la fiecare ședință foto, să fiu mai bun decât la ultimul shooting.
Era o ședinta foto pe care o mai reprogramasem, din diverse motive, și era ultima ocazie de care puteam profita pentru a lucra alături de Lou, întrucât acesta avea să plece în două zile într-un tur European pentru minim 3 luni.
M-am întâlnit cu Lou în locul stabilit, amândoi ne-am uitat la cerul înnorat și ne-am decis să facem tot ce putem într-un timp cât mai scurt. Am discutat rapid și am făcut planul de bătaie, am ales primul loc pentru fotografiat și am pornit rapid în această expediție.
Voiam să păstrez totul cât mai simplu, iar pentru a realiza acest lucru aveam o singură regulă – să ne plimbăm prin oraș și unde găsesc un fundal atrăgător să ne oprim și să facem o serie de fotografii. Mă interesa foarte mult cum cade lumina pe subiect în acel loc și felul în care acestea relaționau cu fundalul.
Prima locație a fost o stradă pe care o vânam de mai mult timp și pe care voiam să o folosesc pentru o ședință foto. Îmi place stilul eclectic, cum se îmbină arhitectura nouă de sticlă cu cea veche. Am făcut câteva teste pe mijlocul străzii și totul arăta bine așa că ne-am decis să facem prima serie de fotografii. Lou s-a schimbat repede și în câteva minute am început ședința. Amândoi ne mișcam foarte repede, parcă era o competiție. În 5 minute am obținut peste 200 de fotografii, buffer-ul aparatului abia făcea față, fiindcă trebuia să-i las un răgaz să aibă timp să scrie informațiile. Da, știu, fac foarte multe poze, e stilul care îmi place atunci când fac lifestyle.
Puteți vedea mai jos fotografiile realizate în această locație.


Am analizat imaginile făcute, eram mulțumit pentru că aveam cel puțin 5 imagini foarte bune. Tot timpul urmăresc să am câteva poze bune: close-up, trei sferturi și full body.
Am strâns repede echipamentul, hainele, și am plecat la locația numărul doi. Totul se întâmpla în viteză, de parcă am fi fost la Formula 1.
În a doua locație voiam să folosim niște scări pe care le văzusem cu Lou cu două săptămâni înainte. S-a schimbat rapid după o clădire și am început din nou cursa. Aceeași rețetă: rapid, cât mai multe unghiuri și expresii diferite. După 5-6 minute eram mulțumiți și cu rezultatul de aici, așa că am plecat rapid să căutăm următoarea locație.

Mi-a atras atenția o alee necirculată, dar care avea o arhitectură diferită pe ambele părți. Îmi place să folosesc cât mai multe elemente într-un spațiu cât mai mic și să nu trebuiască să mă deplasez mult pentru a schimba fundalul. Aceeași rețetă, nu aveam decât viteza a cincea, totul mergea bine până când a început să plouă.
Am mai făcut câteva poze, iar între timp a început să ploua tare, moment în care am scos umbrela și am fugit la metrou.

Cel mai mare inamic al meu, mintea, deja făcea planuri, pe ce stradă ajung cel mai repede acasă. Odată ajuns la intrarea de metrou ploaia s-a mai domolit. Am decis să învingem inamicul natural și să mai facem câteva cadre. Probabil mai aveam încă o fereastră de 10-15 minute pe care o puteam folosi pentru a mai explora o locație.
Îmi place foarte mult să fotografiez pe stradă, așa că am ales să folosim una cu o arhitectură foarte frumoasă, din apropierea stației de metrou. Am ajuns rapid în acel loc și a început noua cursă, parcă eram în ultima tură, totul era într-un ritm foarte alert și singurul lucru la care eram atenți erau mașinile de pe stradă, la urma urmei nu voiam să pățim ceva.
Marcel Cristocea-12 Marcel Cristocea-13
Determinați să facem cât mai multe fotografii să încercăm încă o alee. Deja vremea ne amenința și simțeam că ne încercăm prea mult norocul.

După ce am terminat ședința Blitzkrieg, care a durat cel mult 45-50 de minute, am plecat spre metrou. Eram foarte mulțumit că nu m-am oprit prima dată și că am continuat să obținem ceea ce ne-am dorit.
Când am ieșit de la metrou să merg spre casă deja ploua torențial și mă simțeam norocos că aveam un set de fotografii și nu ne-a plouat decât foarte puțin în timpul ședinței, moment în care mi-am adus aminte că Lou era cu bicicleta :). Sper că a ajuns cu bine acasă.
Sfaturi:
1) alege fundaluri simple ( clădiri, ziduri)
2) poți să folosești anumite suprafețe care reflectă lumina pentru a ilumina subiectul
3) plasează subiectul în așa fel încât fundalul să fie mai întunecat și să scoată în evidență modelul
4) dacă ești pe o alee între două clădiri foarte înalte, lumina o să vină de sus, iar acest tip de iluminare e indicat pentru a evidenția musculatura; trebuie însă multă atenție la lumina de pe față și poate ajuta dacă modelul privește puțin în sus și în lateral
5) încearcă la fiecare locație să faci poze close up, trei sferturi și full body
6) dacă faci poze în oraș, poți să setezi tipul de fotografie alb negru pentru a vedea mai bine cum vine lumina pe subiect. Dacă tragi raw când deschizi pozele pe calculator vor fi color.
7) keep it simple, folosește doar 1 obiectiv, te stimulează să gândești mai mult. Pentru acest set am folosit un obiectiv de 85mm f 1.8
8) legătura dintre model și fotograf este foarte importantă pentru că formează o echipă și se observă în munca pe care o fac
9) mintea noastră este cel mai mare inamic pe care îl avem, pentru că de cele mai multe ori alege calea cea mai simplă; cred că totul este o luptă continuă cu noi înșine și e bine să încercăm de fiecare dată să mergem puțin mai departe, să mai depășim o limită.
Model: Lou (Maven Models)
Un articol și fotografii de Marcel Cristocea.

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • Nu intoadeauna "graba strica treaba" Felicitari ! Sunt superbe (Y)

  • Mersi frumos Merlin

  • Superbe cadre! Felicitari!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.