Nikon P900 : Un superzoom surprinzător

Acum când majoritatea celor care fac poze folosesc telefonul sau tableta, pe principiul incontestabil că cel mai bun aparat foto este cel  pe care-l ai cu tine la momentul potrivit, iar în magazinele nespecializate doar pe foto standurile cu aparate de fotografiat sunt tot mai reduse, dacă nu chiar desființate, categoria superzoom-urilor continuă să suscite interes.
Superzoom-urile sunt compromisuri între distanța de focalizare și mărimea senzorului, un ciudat “all in one”, nici chiar un aparat profesional, dar nici unul de pus în poșetă, mereu pe AUTO și mereu cu blițul activat. Termenul folosit: bridge. Ca orice compromis, el a împărțit mulțimea pasionaților în două: cei care preferă un senzor mai mare (și, prezumabil, o calitate a imaginii superioară) și cei care doresc o distanță de focalizare cât mai mare, necesitând, pe lângă un obiectiv de calitate superioară, și o stabilizare optică a imaginii deosebită, pentru ca aparatul să poată fi folosit la zoom maxim fără trepied.
În această ultimă categorie se încadreaza în prezent aparate între 50X și 65X. În context, de mai bine de un an au circulat zvonuri de înregistrări de patente pentru 90X sau chiar 100X, dar ele au rămas simple zvonuri până în această primăvară, când Nikon a produs o adevărată comoție în lumea superzoom.
Imediat după apariția lui P610, o versiune îmbunătățită a lui P600, mai ales în privința AF, Nikon lansează P900, cu un interval de focalizare 4.3-357mm (24-2000mm echivalent 135), adică un incredibil 83X zoom optic, la o diafragmă de 2.8-6.5!
Se pare că însăși firma producătoare n-a avut mare încredere în succesul acestui aparat, ceea ce ar explica cererea  extraordinară de acum, care nu poate fi satisfăcută. Cert este că Nikon P900 dispune de două calități incontestabile: un obiectiv (16 lentile în 14 grupuri) de excepție și o stabilizare de imagine incredibilă. Pe de altă parte, este sensibil mai mare ca restul confraților și aproape de două ori mai greu (cu parasolar, curea, etc. ajunge la 1 kilogram).
În plus, nu fotografiază RAW. Singura explicație logică este că distorsiunile produse sunt așa de mari, încât proiectanții n-au vrut să pună în pericol succesul vânzării pentru necunoscători și au preferat un JPEG de foarte bună calitate.
Întrucât acest material nu-și propune să fie o analiză obiectivă, două observații personale: una pozitivă, este folosirea BSS la modurile P,S,A,M, fără bliț și la o viteză de declanșare mai mare de 1/30s; alta negativă, referindu-se la modul greoi și ineficient de revizuire a imaginilor fotografiate.
Închei cu prezentarea câtorva imagini, care sper că-mi vor susține părerea despre acest aparat deosebit.
Portret de vrabie:
P900
Avion de linie A380, zburând la 12000m cu 850km/h:
Nikon superzoom
Libelulă:
Nikon P900
Macro, o insectă de circa 6mm:
superzoom
Panorama aeriană a orasului Koeln, Germania:
panorama
Obs. Toate imaginile sunt făcute cu aparatul ținut în mână, primele două la zoom maxim.
Un material și fotografii de Augustin Man – pasionat de superzoom-uri.
[products ids=125017591]

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • Buna ziua, ce parasolar e compatibil cu P900? Multumiri anticipate!

  • Sunt impresionat de aceste poze, sper ca este un aparat foto bun, nu unul care sa-l arunci peste putin timp. Imi este frica de cei 16 Megapixeli pentru claritatea pozelor chiar la zum mare.
    Cochetam sa-mi cumpar un P900 dar acum doresc acest obiect si sper sa nu o dau in bara.

  • eu ma declar surprinsa si placut impresionata de detaliile de pe vrabie si insecte, mai ales libelula!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.