GSmart Guru GX – basm versus realitate

Omul e făcut din povești. Cel puțin așa se spune în popor. Așadar, iată povestea testului unui dispozitiv foarte… intrigant.
Gygabyte GSmart Guru GX e numele complet al personajului din basmul de astăzi. Prezentarea, după cum ați observat, este una demnă de povești. Telefonul vine într-o cutie sub formă de carte, cu toate accesoriile necesare: cablu USB, încărcător, căști, cheiță pentru sloturile SIM și microSD, folie de protecție a ecranului și manual de utilizare.
Iată cu ce se laudă Guru GX:

  • Ecran IPS FHD de 5 inch
  • Corning Gorilla Glass 3
  • Procesor octa core 1.7 GHz Cortex-A53
  • GPU Adreno 405
  • RAM 2 GB
  • Memorie internă 32 GB și slot microSD
  • Dual SIM sau single sim + microSD
  • Cameră principală de 13 MP cu senzor Sony Exmor RS
  • Cameră secundară de 5 MP
  • Wi-Fi 2.4GHz b/g/n + hotspot
  • Bluetooth 4.0
  • GPS cu A-GPS si GLONASS
  • Senzor de lumină și de proximitate/mișcare
  • Baterie Li-Ion 2300 mAh fără posibilitate de schimbare.

Un Făt-Frumos de toată frumusețea… aproape. Ca să vă pot explica reticența mea, hai să începem review-ul.
Design
Guru GX are un design minimalist, cu linii trepte și finisaje metalice. Grosimea este de doar 7mm. Telefonul este negru, cu marginile laterale stânga/dreapta din aluminiu galvanizat. Butonul de blocare/putere, aflat pe partea dreaptă a telefonului, are marginea vopsită în portocaliu. O pată de culoare care induce design-ului sobru un aer tineresc. Butonul de volum este monobloc și se află pe marginea stângă. Partea de sus și de jos a telefonului este ușor rotunjită.
Fața este dominată de ecranul IPS FHD (1920×1080), în partea de sus fiind difuzorul, camera frontală de 5 MP și senzorii de lumină și proximitate/mișcare, iar în partea de jos se află senzorii pentru butoanele meniu-home-back. Butoanele nu sunt retro-iluminate, așadar, pe întuneric îți va fi cam greu să te joci prin funcții dacă nu ești familiarizat cu interfața.
Un alt minus îl reprezintă faptul că lateralele metalice sunt ușor înălțate în dreptul ecranului, așadar poți avea un ușor disconfort când dai cu degetul pe margine. Totuși, nu-l voi depuncta, pentru că în pachet există acea folie de protecție care, odată pusă, va „aduce” ecranul la nivel. În plus, acea margine va proteja ceva mai bine ecranul Gorilla Glass 3, în cazul unui impact frontal de tipul: ups, mi-a căzut din mână!
Ecranul este unul foarte bun, având vizibilitate excelentă din toate unghiurile. Schimbarea tonurilor de culoare este aproape insesizabilă, însă fiind LCD, negrul nu este absolut, ci un gri foarte închis.
Spatele este din plastic iar în partea de sus, stânga, este camera și blitz-ul LED. În partea de jos-dreapta se află difuzorul. Din cauza designului drept, dacă pui telefonul pe spate, difuzorul va fi acoperit și sunetul va fi redus destul de mult (și nu mă refer doar la volum).
Per total, telefonul este foarte plăcut estetic, dar dacă suntem atenți la detalii vedem că, deși prezintă un telefon mid-range cu finisaje premium, cei de la Gygabyte au făcut rabat la unele detalii de design.


Performanțe
Primul lucru: procesorul nu este un octa-core adevărat, ci un dual-quad-core. V-am zăpăcit? Explicația este destul de simplă.
Procesorul este împărțit în două nivele: o parte pentru aplicații care nu au nevoie de procesare mare, cu 4 nuclee tactate la 1 GHz (așadar consumă mai puțină energie) și o parte pentru aplicațiile care necesită putere mare de procesare (foto/video/jocuri), unde intră în funcțiune cele 4 nuclee tactate la 1.7 GHz. Așadar, este un dual-quad-core.
Procesorul se descurcă destul de bine, iar în testele AnTuTu a luat un scor de 25302 puncte, undeva foarte aproape de HTC One. În jocuri se descurca foarte bine, a sacadat foarte rar, aproape deloc. Deși nu e mare, RAM-ul de 2 GB ajută foarte mult.
Problemele, însă, apar la celelalte funcții.
Senzorul de lumină dă erori destul de enervante:
1. Dacă am telefonul în lumina puternică, îl blochez și apoi îl deblochez iar, ecranul se mută pe luminozitate minimă și nu revine la luminozitatea necesară.
2. Dacă sunt lângă o sursă de lumină (chiar și la 3-4 metri distanță), ecranul își schimbă luminozitatea când mișc telefonul în unghi spre acea sursă. Schimbarea este destul bruscă și enervantă pentru că senzorul reacționează la schimbările foarte fine de unghi.
3. Dacă mut ecranul pe luminozitate minimă, acesta își schimbă foarte rapid și fin intensitatea luminozității (efectul de flicker). Frecvența nu este constantă, așadar nu este o problema cu LED-urile de iluminare sau panoul IPS, ci cu controller-ul de iluminare.
Senzorul de proximitate nu funcționează corect:
1. După terminarea apelului, ecranul nu pornește la loc, ci rămâne blocat. Uneori funcția de proximitate este atât de agresivă încât nu pot bloca sau debloca telefonul decât după câteva încercări.
2. Funcția de air-gesture are momente când nu preia gesturile, deși sunt cu mâna foarte aproape de ecran. Erorile au fost însă destul de rare și inconsistente.
Un alt aspect negativ este faptul că deși telefonul este dual-SIM, al doilea locaș este unul comun pentru SIM-ul 2 sau cardul microSD. Are, totuși, o memorie internă de 32 GB, așadar nevoia pentru încă 64 GB este una discutabilă și poți folosi și a doua cartelă.
SIM-ul 2 nu funcționează decât în 2G, așadar țineți cartela cu abonamentul de date în primul slot.
Bateria de 2300 mAh nu este interschimbabilă, dar ține aproape două zile dacă folosim telefonul pentru browsing, muzică, două trei apeluri și câteva fotografii. Dacă adăugăm navigare, video și a doua cartelă, atunci autonomia scade sub 24 de ore.
Multimedia
Camera de 13 MP este bună, însă nu excelează. Saturația este destul de mare, noise-ul este cam pronunțat și vizibil chiar și la ISO mic iar funcția de stabilizare nu face decât să oblige camera să tragă la un timp de expunere mai scurt. Asta înseamnă și mai mult noise în fotografii, iar fotografiile pot fi neclare, la mișcări ample.
Funcția HDR este binevenită, dar nu se ridică chiar la nivelul așteptărilor: zonele foarte luminate rămân arse iar umbrele prezintă destul de mult noise. Calitatea fotografiilor trase cu GuruGX o depășește marginal pe cea a imaginilor trase cu alte telefoane aflate în aceeași zonă de preț.
Autofocalizarea este foarte rapidă, iar fotografiile sunt clare și precise, chiar dacă uneori dă rateu.
Camera secundară este ușor mai slabă decât cea principală, dar este foarte bună pentru cei pasionați de selfie-uri. Nu are autofocalizare și fotografiile sunt un strop mai neclare.
Funcția video împrumută aproape tot ceea ce este și pe foto (cu bune și cu rele), dar claritatea este ceva mai bună. Focalizarea este foarte rapidă, dar saturația mare deranjează.
Chiar dacă descarci programe care oferă un așa zis control manual, camera face tot ceea ce consideră ea că e mai bine. În plus, lipsește funcția de a trage RAW (DNG).
Din punct de vedere audio, Guru GX este un dispozitiv mediocru. Basul este pronunțat, dar înaltele sunt mult prea puternice. Acest defect este cu atât mai deranjant cu cât mediile sunt inconsistente: în unele zone sunt mult prea puternice (spre înalte), iar în alte zone sunt foarte slabe. Sunetul poate fi readus pe linia de plutire din egalizator, însă cu greu.
Volumul este foarte puternic, ba chiar bate foarte multe telefoane, dar distorsionează foarte tare sunetele chiar și pe căștile de calitate, cu impedanță mare (peste 30 ohmi). Așadar, ascultatul la nivel maxim devine nu doar insuportabil, ci chiar ne-inteligibil, indiferent de căști.
Difuzorul extern este foarte slab, nu are bas, iar mediile parcă se chinuie să iasă de sub fusta înaltelor. Volumul este bun, dar revine problema distorsionării sunetelor.
Comunicațiile sunt punctele forte ale lui GuruGX. Dispune de antena LTE pe SIM-ul 1, așadar aveți viteză 4G de conectare. Testat pe un abonament Vodafone, viteza medie de download a fost 53 Mbps, cu un upload mediu de 15 Mbps. Ping-ul a fost în medie de 45 ms.
În mod ciudat, pe wireless viteza a fost mai mică: 31Mbps download, 30Mbps upload cu ping 11 ms. Testul a fost făcut pe 2.4GHz, pe un router TP-Link 4300, pe un abonament RCS-RDS 500Mb/s. Telefonul nu are posibilitatea de conectare în rețea wireless 5GHz.
CONCLUZII
Cred că cea mai bună concluzie ar fi următoarea: Dacă atunci când deschizi pentru prima dată cutia lui Gsmart GuruGX te aștepți ca din interior să iasă Alice, iepurași, prinți și prințese, la final îți dai seama că basmul e mai degrabă o poveste de frații Grimm. Punctele care ar fi trebuit să fie forte devin călcâiul lui Ahile și pot duce spre pierzanie.
Telefonul este bun, dar nu este recomandat audiofililor sau pasionaților de fotografie mobilă. Având în vedere că GuruGX este în oferta f64 la 1299 lei, Asus Zenfone 2 ZE551 ar fi un contracandidat puternic la prețul de doar 1349 lei. Zenfone 2 este construit in jurul unui procesor Intel Atom, așadar va zbârnâi prin aplicații. În rest, pe foaie, cele două telefoane sunt aproape identice.
Ceva mai scump la 1599 lei și pe un sistem de operare în creștere continuă, Nokia Lumia 930 este un contracandidat destul de puternic. Camera de 20 MP, controlul manual al camerei și suportul RAW/DNG sunt atuuri care contează destul de mult pentru cei care prefera fotografia mobilă. Calitatea audio nu este nici ea de neglijat.
De asemenea, nu trebuie să uităm nici de Sony Xperia M2 Aqua, care, deși are doar 8GB memorie interna și 1GB RAM, este rezistent la apă până la o adâncime de 1.5 metri. La 979 lei, cei 8MP ai camerei ar putea fi folosiți cu spor la piscină.
Review-ul video:

Un articol și fotografii de Alexandru Matei.
[products ids=125018622,125017950,125013842,125018602,125014362,125015004]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.