Cu Canon la East European Comic Con 2015

East European Comic Con, este un eveniment ce urmarește să îi reunească pe cei ce iubesc benzile desenate, filmele, serialele TV, Sci-Fi și fantezie, cultura japoneză, anime, manga, boardgames, cosplay, jocuri de cărți și nu în ultimul rând , tehnologia.
Anul acesta la EECC au fost prezenți actori străini precum: Manu Benett (Crixus din Spartacus și Deathstroke din Arrow) , Robert Knepper (T-Bag din Prison Break), John Noble (Denethor in Stăpânul Inelelor și Walter Bishop din Fringe), Osrich Chau (Kevin Tran din Supernatural), Kristian Nairn (Hodor din Game of Thrones), Dan Starkey (Strax din Doctor Who) precum și artiști și youtuberi români, aici putând fi enumerați celebrii creatori ai seriei Robotzi, Creative Monkeyz, precum și Sector 7, Dani pe net, 10 Lucruri, Romercial, cei prezenți putând face poze și lua autografe de la idolii lor. De asemenea, s-a putut participa și la paneluri de Q&A.
Ideea convenției din România a fost împrumutată de la celebrul Comic Con San Diego International.
East European Comic Con este unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa și cel mai important din Europa de Est.
Împătimit fiind de majoritatea celor enumerate mai sus și fiind prezent deja la a 3-a ediție a evenimentului, am îmbinat participarea și cu marea mea pasiune, fotografia.
Astfel că, prin amabilitatea prietenilor de la F64, am adăugat aparatului meu Canon 6D, însotit de obiectivul Canon 50 1.4 USM, două dintre obiectivele mele favorite de la Canon: 16-35mm f4 IS L USM și 70-200mm F4 IS L USM.
Alegerea obiectivelor am făcut-o în speță, pentru a testa capabilitatea aparatului în lumină slabă, focalizare, ISO precum și stabilizarea obiectivelor.
Canon 6D fiind recunoscut pentru capacitatea lui fenomenală de a da rezultate de o calitate foarte bună a imaginii, chiar și când se foloseste o valoare ISO mai mare de 6400 , am reușit cu success sa îl folosesc la iso 10000 sau chiar și 12000, rezultatele fiind imagini cu detalii foarte bune și culori nealterate.
Am folosit și ISO 25600 pentru unele cadre, unde s-a făcut un compromis între calitatea imaginii și momentul surpins.
Punctul de focalizare central m-a ajutat foarte mult în lumină slabă, acesta fiind capabil să focalizeze pana la -3 EV.
Personal consider că această combinație de obiective, 50mm, 16-35mm și 70-200mm sunt obiectivele ideale pentru orice tip de eveniment, acoperind plaja de la “wide la tele”, portret, fotografie de grup, prim plan.
Pentru a evita folosirea aparatului la o sensibilitate ISO foarte mare și pentru a folosi timpi de expunere mai scurți, recomand folosirea fie a blițului (acolo unde se poate), fie a variantelor de obiective cu f2.8.
Obiectivele 16-35mm f4 IS USM și 70-200mm IS USM, sunt recunoscute ca fiind printre cele mai sharp obiective Canon la diafragmă maximă, iar stabilizarea de imagine le face extreme de utile fie pentru filmare , fie pentru fotografia cu timp de expunere ceva mai lung, acest lucru fiind clar redat la focala de 200mm.
Culorile și contrastul foarte bune sunt specifice obiectivelor din gama L.
Canon 16-35mm f4 IS USM
Specificații tehnice:
-diafragma maximă: f/4;
-diafragmă minimă: f/22;
-compatibil APS-C si full frame
-9 lamele de diafragmă;
-constructie: 16 elemente în 12 grupe;
-unghi de cuprindere: 108º 10′ – 63º diagonal
-distanța minimă de focus: 28cm;
-diametru filtre 77mm;
-lungime 112.8mm
-greutate: 615g
Pro:

  • Foarte sharp
  • Stabilizare de imagine
  • Culori și contrast bune
  • Lipsă aberații cromatice
  • Posibilitatea atașării filtrelor

Contra:

  • Diafragma f4 , dar personal nu o găsesc neapărat un punct în minus atunci când obiectivul este folosit cu un aparat full frame, cu capacitate ISO mare sau atunci când este folosit pentru peisaj, unde diafragma recomandată trece de f8
  • Distorsiunile la capatul 16mm
  • Vignetare vizibila la f4 la 16mm, dar care poate fi corectată în post-procesare

Imagini realizate cu obiectivul:


Canon 70-200mm F4 IS
Specificații tehnice:
-diafragma maximă: f/4;
-diafragmă minimă: f/32;
-compatibil APS-C si full frame
-8 lamele de diafragmă;
-constructie: 20 elemente în 15 grupe;
-unghi de cuprindere: 34º – 12º diagonal
-distanța minimă de focus: 1,2m;
-diametru filtre 67mm;
-lungime 172mm
-greutate: 760g
Pro:

  • extrem de sharp, atât în centru cât și la colțurile imaginii, începând de la F4
  • focalizare foarte rapidă
  • culorile și contrastul foarte bune
  • greutate mică pentru un teleobiectiv
  • autofocus foarte rapid

Contra:

  • Diafragma F4

Fotografii:


În concluzie, pot spune că obiectivele prezentate mai sus, însoțite de un aparat full frame, pot să facă față cu brio oricărui tip de eveniment, în special ca focală, ideal ar fi să se folosească variantele cu diafragma f2.8 dacă lumina nu permite timp scurt de expunere.
La următorul eveniment EECC, voi încerca să testez și variantele Canon 70-200mm 2.8 IS și 16-35mm 2.8 II pentru o comparație completă.
Aparatura folosită: Canon 6D, Canon 16-35mm F4 IS, Canon 70-200mm F4 IS și Canon 50mm 1.4.
Text și fotografii: Adrian Simonescu
[products ids=1051663,125012680,101907,101903]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Posibil ca nu ati observat acea bara de jos care apare peste fotografie. Pe full screen se vede ca nu sunt taiate 🙂 Oricum, va multumesc pentru feedback!

  • Acolo unde e taiat din picior/cap, mai exact in doua sau trei poze, s-a facut un compromis pentru a surprinde rapid momentul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.