Despre teatru și fotografie, cu Oana Pellea

Cu puțin timp în urmă, Oana Pellea a călcat pragul studioului F64 pentru o ședință foto cu Alex Conu, prilej cu care i-am luat și un scurt interviu despre teatru și fotografie.
#1 Fotografia ne face mai atenți! Și mai conștienți de lucrurile din jurul nostru. Sunteți de acord că o fotografie face cât 1000 de cuvinte?
Oana Pellea: Fotografie este o modalitate de a cunoaște și surprinde văzutul și nevăzutul acestei lumi. E o clipă suspendată. Sigur că o fotografie poate face cât 1000 de cuvinte precum și invers e valabil…un cuvant cât 1000 de fotografii…depinde de fotografie și depinde de cuvânt.
Oana Pellea
#2 Ansel Adams spunea că fotografia nu se face doar cu aparatul foto, ci aduci în imagine toate fotografiile pe care le-ai văzut, cărțile pe care le-ai citit, muzica pe care ai ascultat-o și oamenii pe care i-ai iubit. Arta fotografică sigur că este forma de manifestare a unui artist…iar artisul sigur că vine cu povestea vieții lui, culturii lui, sensibilității lui. Presupun că același lucru trebuie să îl faci și atunci când interpretezi un rol. Care sunt pentru dvs fotografiile, cartile, muzica si oamenii pe care i-ati iubit? Lucrurile care isi pun astazi amprenta asupra actritei Oana Pellea?

Oana Pellea: Presupuneți bine. Cât despre cărți, muzică, oameni etc…aveți o viață la dispoziție ca să vă povestesc?
#3 Dacă de mâine ați lua decizia de a schimba locul din fața aparatului de fotografiat cu cel din spatele acestuia, ce stil de fotografie ați aborda și de ce?
Oana Pellea: Am făcut-o și o fac precum un hobby. Folosesc foarte mult zoom-ul…probabil vreau să pătrund cât mai aproape în realitatea din fața mea…
#4 Cum vă simțiți la întâlnirea cu aparatul de fotografiat? În general oamenii simt o reticență / emoție în momentul în care îndreptăm camera către ei. Cum facem să scăpăm de ea? 

Oana Pellea: Eu mă simt foarte bine. Depinde pe cine am în față.La dvoastra în studio am avut bucuria să lucrez cu Alex Conu. Mă înțeleg foarte bine cu el. E un artist cu care îmi face plăcere să lucrez.
Cum se scapă de emoții în fața aparatului..prin exercițiu.Dupa 3-4 ore de sedință fotografică nimeni nu mai are emoții…

Imagini Oana Pellea


#5 Un spectacol de teatru are ca scop transmiterea unui mesaj, unui gând … dăruirea unei stări, emoții. Credeți că fotografia are aceeași putere? Și daca da, care este rețeta unei fotografii memorabile?

Oana Pellea: Spectacolul de teatru este viu și irepetabil .Fotografia este un acum-atunci. Dar cele 2 forme de exprimare pot avea același impact.
#6 Rolul unui fotograf de teatru este acela de a promova un spectacol, de a-l arăta lumii aşa cum este pe scenă și de a-l documenta. Ce sfaturi aveți pentru pasionații acestui stil de fotografie?
Oana Pellea: Fotografia de teatru e un domeniu incitant. Nu cunosc mulți artiști fotografi de teatru. E greu.. Câteodata poți surprinde în timpul unui spectacol cadre foarte bune, altădată e mai bine să faci o ședință separată…În orice caz, spectacolul trebuie vizionat înainte de a-l imortaliza…trebuie simțit…înțeles…iubit…Teatrul are o magie aparte iar fotografia bună de teatru trebuie să redea acest inefabil.
Daca tot vorbim de teatru, vă invit pe toți la spectacole…Și vă mulțumesc de găzduire!

fotografii de Alex Conu

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *