Ce aparat foto alegem pentru voiaj, compact sau DSLR ?

10 argumente pro-compact ca aparat foto de voiaj

Prin construcţie şi simplitatea utilizării, aparatele din clasa compact par destinate amatorilor de imagini prea comozi pentru a învăţa principiile de bază ale fotografiei, necesare pentru exploatarea unui DSLR.
Nu trebuie însă neglijate calităţile acestor aparate care oferă posibilitatea obţinerii de imagini excelente într-o mare varietate de situaţii, mulţi fotografi avansaţi sau profesionişti având în dotare şi un aparat compact pentru cazurile când nu este practic, sau nu doresc să folosească un DSLR.

foto: Simona Bucurei (Argentina, Buenos Aires – capitala tangoului.SONY DSC-W150)

foto: Simona Bucurei  (Argentina, spectaculoasa cascadă Iguazu – SONY DSC-W150)

1 – Dimensiunile: Aparatele compact pot fi mereu la îndemână, gata de fotografiere, astfel fiind mult superioare trusei complete DSLR aflată acasă. Multe aparate compact încap în buzunar, ceea ce le face foarte practice la transport.
2 – Vizorul LCD: Vizarea pe ecranul LCD ușurează atât compoziţia cât şi aprecierea calităţii imaginii finale în ceea ce priveşte expunerea şi balansul de alb, facilitând corecţiile necesare înainte de fotografiere.
3 – Captorul mic: Oferă o profunzime de câmp mare, utilă la fotografia de peisaj şi punând un accent mai mic pe precizia focalizării. Astfel, se poate fotografia în mod curent la diafragme deschise, reducând necesitatea sensibilităţilor ridicate care duc la apariţia „zgomotului”.
4 – Stabilizarea: Utilă pentru a contracara tendinţa de mişcare a aparatului datorită poziţiei instabile la fotografierea cu vizare pe LCD, are un efect foarte vizibil la fotografierea cu focale mari. Reţineţi că stabilizarea nu va influenţa însă mişcarea subiectului.
5 – Flash-ul integrat: Poate fi folosit cu succes atât pentru completarea luminii existente, cum ar fi la portretele realizate în contralumină, cât şi ca lumină principală în cazul iluminării ambiante prea slabe.

fotografii: Simona Bucurei (Cabodgia cu SONY DSC-W150) și Vietnam cu K-M DiMAGE G 530)
6 – Discreţia: Utilizarea unui aparat compact, în special în zonele turistice, este atât de răspândită încât nimeni nu vă va da nici un fel de atenţie. Astfel puteţi obţine fotografii interesante, în special cu personaje care ar fi mult mai puţin cooperante la vederea unui aparat cu alura „profesională”.
7- Filmarea: Cu toate că filmarea începe să-şi facă loc pe DSLR-uri, este de mult o caracteristică a tuturor aparatelor din clasa compact. Ultimele modele dispun de posibilitatea de a filma în format HD.
8 – Preseturi: Prin intervenţia asupra parametrilor aparatului, ele duc la obţinerea rapidă şi comodă a unor fotografii de calitate în condiţii dificile: zăpadă, plajă, contralumină, portrete în nocturnă.
9 – Flexibilitatea: Cu captoare şi procesoare performante, zoom-uri cu plaje de focale bine alese, flash-uri interne inteligente şi capabilităţi macro impresionante, aparatele compact devin alternative viabile pentru multe situaţii fotografice.
10 – Preţul: Mult mai abordabile decât aparatele DSLR, aparatele compact se pretează foarte
bine la utilizarea în condiţii în care nu doriţi să riscaţi integritatea aparatului principal.

Foto: Simona Bucurei (Argentina, Tierra del Fuego (Ţara de Foc) aparatul compact SONY DSC-W150 a făcut faţă cu brio condiţiilor extreme de la „Capătul Lumii”)

10 argumente pro-DSLR ca aparat foto de voiaj

DSLR-urile ( și în prezent și aparatele foto mirrorless) reprezintă soluţia cea mai flexibilă pentru fotografierea unei game extrem de largi de subiecte, de la portrete în lumina ambiantă, la peisaj, reportaj, evenimente, sport, macro. Astfel, majoritatea pasionaţilor de fotografie vor ajunge în mod inevitabil să-şi dorească un DSLR pentru a avea acces la toate aceste posibilităţi.

1 – Vizorul reflex: Vizorul DSLR-urilor este optic şi oferă o imagine în timp real a subiectului fotografiat. Aceasta, împreună cu promtitudinea declanşării caracteristică acestor aparate permite suprinderea momentului optim de fotografiere. Prin utilizarea butonului de test a profunzimii de câmp, vizorul reflex permite aprecierea vizuală a efectului diafragmei alese asupra imaginii finale.
2 – Captorul mare: Captoarele DSLR-urilor au între 235mm la puterea a 2-a la formatul 4/3 până la 864mm la puterea a 2-s la cele 24x36mm. Aceste captoare sunt semnificativ mai mari decât cele prezente în aparatele din categoriile compact şi bridge, care au între 20 şi 45 mm la puterea a 2-a.
Avantajele principale sunt comportarea superioară la folosirea sensibilităţilor mari, (DSLR-urile permit obţinerea de imagini de calitate cel puțin la 800 ISO, iar cele de top până la 3200-6400 ISO) şi profunzimea de câmp redusă care permite o bună separare a subiectului de fundal.
3 – Dimensiunile: Dimensiunile generoase ale DSLR-urilor, mai aproape de dimensiunea medie a mâinilor, împreună cu grip-ul şi sistemul reflex de vizare oferă o stabilă şi comodă platformă pentru fotografiere. Acesta poate fi însă și un dezavantaj, dacă nu vrem să cărăm un echipament voluminos.
4 – Flash-uri dedicate: Flash-urile externe dedicate sunt puternice, comunică în mod inteligent cu aparatul pentru expuneri corecte şi pentru efecte „speciale” precum sincronizarea de mare viteză, sincronizarea pe a doua perdea, moduri stroboscopice, etc. Majoritatea sistemelor oferă şi posibilitatea de a comanda în mod wireless grupuri de flash-uri externe pentru obţinerea unor scheme elaborate de iluminare, fie folosind un flash de top al mărcii respective, fie un transmiţător dedicat.
5 – Formatul RAW: DSLR-urile oferă înregistrarea imaginilor şi în format RAW pe lângă obişnuitele opţiuni jpeg. Acesta permite o mult mai mare elasticitate la conversie, fiind posibile corecţii de expunere şi balans de alb în limite mult mai mari decât la formatul jpeg, fără a afecta vizibil calitatea imaginilor finale.

6 – Cadenţa de fotografiere: DSLR-urile pot fotografia cu cadenţe cuprinse între 3 cadre pe secundă în cazul aparatelor abordabile până la 8-11 cadre/s în cazul celor performante. Aceasta permite o rată mult mai bună de succes în multe situaţii, de la fotografia de sport şi reportaj, la cea de portret în lumină ambiantă.
7 – Buffer-ul: Esenţial pentru realizarea unui număr mare de imagini într-un interval redus de timp, buffer-ul stochează imaginile între declanşare şi scrierea propriu-zisă pe card.
În cazul fotografierii în format jpeg, majoritatea DSLR-urilor oferă posibilitatea de a fotografia zeci de imagini la cadenţa maximă a aparatului până la umplerea buffer-ului, şi chiar la fotografierea în format RAW, care generează fişiere sensibil mai mari, aceste aparate permit stocarea în buffer a unui număr suficient de imagini. Pentru un număr mai mare de imagini în acelaşi interval de timp se recomandă utilizarea cardurilor rapide.
8 – Obiectivele interschimbabile: Atracţia principală a DSLR-urilor constă în posibilitatea de a utiliza cele mai diverse tipuri de obiective, de la superangulare extreme la teleobiective puternice, obiective luminoase, macro, fish-eye şi alte obiective specializate. Printr-o alegere corespunzătoare a obiectivelor în funcţie de subiectele preferate, se pot realiza o mare gamă de imagini cu o trusă foto relativ compactă.
9 – Auto Focus performant: DSLR-urile folosesc pentru autofocus un sistem bazat pe diferenţa de fază care este mult mai rapid şi eficient decât detectarea contrastului folosită la aparatele compact. Diferenţa este vizibilă în special în cazul fotografierii în condiţii de iluminare slabă şi mai ales în cazul subiectelor în mişcare.
10 – Compatibilitatea în sistem: DSLR-urile fac parte din adevărate sisteme de aparate, obiective, flash-uri şi accesorii. Astfel, posibilităţile aparatului pot fi maximizate prin adăugarea de obiective şi accesorii, iar în momentul schimbării aparatului cu altul aparţinând aceluiaşi sistem se vor putea folosi majoritatea acestora cu noul aparat. Aceasta face foarte importantă alegerea inspirată a mărcii primului aparat achiziţionat, deoarece rămânerea în cadrul aceluiaşi sistem poate duce la importante economii pe termen lung.
Cât costă intrarea în „Liga” DSLR ?
Până nu de mult destul de „piperat”, preţul unui DSLR, acum şi cu un zoom de kit, ajunge în cazul ofertelor speciale chiar sub preţul unui aparat compact de vârf, ceea ce îl face accesibil majorităţii celor interesaţi de avantajele sistemelor DSLR.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.