REC: Workshop de tehnică video la F64!

Mereu în căutare de noutăți, echipa F64 ți-a pregătit alături de Dash Film un workshop special de tehnică video, ce și-a propus să creeze premisele pentru a gestiona și influența contextul în care echipamentele video profesionale dau cel mai bun randament.
Workshopul va avea o durată de 12 ore și va aborda atât elemente de compoziție a imaginii, cât și tehnici de filmare sau noțiuni de editare.
Iar pentru a te convinge însă că vei învăța alaături de ce-a mai faină echipă, le-am luat celor de la Dash Film și un scurt interviu:
Echipa Dash Film: Cine sunteți și ce v-ați propus?
Suntem patru cineaști cu specializări diferite – imagine, regie, montaj – care am format o echipă în urmă cu cinci ani, când am făcut primul scurt metraj. Echipa s-a legat pe măsură ce au urmat proiectele pe care le-am făcut: clipuri, filme de prezentare, încă un scurtmetraj, proiecte în dezvoltare. Sub numele de Dash Film evoluăm din 2012 🙂
Videografia, definită larg drept arta de înregistra imagini în mișcare cu ajutorul unei camere video, a câștigat și câștigă din ce în ce mai mult teren. De ce video? Și cum ajungem de la un simplu clip la artă? Care ar fi câteva ingrediente cheie pentru un video de impact?
Accesul la tehnologiile de captare a imiaginii la o calitate ridicată este astăzi la îndemâna oricui, iar acest lucru a facilitat răspândirea la scară foarte largă a videografiei, fenomenul fiind amplificat și de extinderea unui spațiu de difuzare al conținutului astfel produs. În urmă cu 10 ani, când abia se înființa YouTube, era imposibil să te gândești să face un clip sau un film scurt fără să bagi adânc mâna în buzunar.
Pasul către artă este un alt demers, care nu mai ține de mijloacele pe care le ai la dispoziție la un moment dat. Cred că asta ține de ceea ce își propune cel care fac acest pas și de direcția în care vrea să îl facă.
Un video de impact este un video care te face să îl urmărești cel puțin cinci secunde:) Chiar dacă glumesc, este un dram de adevăr în formularea de mai sus. Reclamele pe youtube, de exemplu, rulează cinci secunde. Este timp pe care îl ai la dispoziție ca să îl prinzi pe cel care privește înainte de a da click pe butonul “skip ad” și cred că cine reușește acest lucru poate spune că a făcut un video de impact. Ieșind din cadrul acestei comparații, impactul îl creează conținutul și modul în care este pus în valoare.
Cât de important este echipamentul extrem de performant într-o producție video? Mai important decât în fotografie, sau?
Cred că echipamentul performant este important în orice domeniu de activitate. Un echipament performant îți oferă posibilitatea de a avea un produs final la o calitate foarte bună. E o condiție necesară, dar nu și suficientă pentru a avea un produs final bun.
De asemenea, cât de importantă este echipa? Se poate lucra și individual? Care ar fi plusurile și minusurile unei astfel de abordări?
Filmul și, în general, toate celelalte forme de existență ale acestuia sunt procese de echipă. Sigur că există și situații în care iei o cameră și filmezi, apoi montezi, încarci pe net și, iată, un demers individual. La fel este și în cazul video-bloggingului unde lucrurile se desfășoară similar, dar aceste situații reprezintă doar un prim nivel de abordare, pentru că, pe măsură ce cresc aștepările celui care acest lucru, are nevoie să cunoască din ce în ce mai multe lucruri, iar de la un punct încolo îi va fi imposibil să continue de unul singur și își va lua un coechipier.
Atât la nivel micro, cât și macro, o producție video poate costa destul de mult. Care este explicația?
Cred că fiecare dintre noi s-a aflat cel puțin odată în fața unui moment în care a trebui să filmeze ceva sau pe cineva, iar când a văzut materialul filmat a observat că lucrurile nu arată ca în imaginea pe care o avea în memorie. Atunci când privim un eveniment care se desfășoară în fața noastră atenția ne este atrasă de unul, două elemente importante, iar restul detaliilor nu ies în evidență. Când revedem același lucru, acestea capătă o altă atenție din partea noastră și încep să iasă în evidență tot felul de “impurități”, de la cele mai banale, cum sunt o încadrare nefericită sau tremurul mâinii celui care filma, până la altele mai complicate care țin de supraexpunere sau subexpunere. Toate aceste lucruri pot fi ținute sub control, dar vor influența pregătirea momentului de dinaintea filmării, iar, în final, acest lucru presupune costuri, care, în funcție de complexitatea proiectului, devin din ce în ce mai consistente.
De ce ați considerat că este nevoie pe piață de un workshop de tehnică video?
În fiecare zi suntem în situația de a accesa din ce în ce mai mult conținut video. În cele mai multe situații este vorba de un conținut de o calitate foarte ridicată. Democratizarea accesului la acest tip de conținut și la tehnologiile care îl fac cu putință a creat impresia că generarea lui este la fel de facilă pe cât este de accesibilă.
Echipamentele porfesionale sunt din ce în ce mai aproape de cei care au făcut pasul spre crearea de conținut video, dar perfomanțele unor astfel de echipamente sunt puse în valoare de contextul în care acestea sunt folosite. Acest workshop deschide drumul spre o mai bună integrare a acelor elemente care creeazăun conținut video de calitate.
Ce vom învăța în cadrul REC-Workshop de tehnică video?
Cred că o formulare mai aproape de adevăr este aceea în care vom pune în lumină câteva aspecte pe care cei care fac pasul în această lume să le poată folosi și să beneficeze cât mai mult de potențialul echipamentelor pe care le au la dispoziție.
Un ultim mesaj pentru cei care cochetează cu gândul de a se înscrie la workshop?
Nu mai cochetați cu acest gând, faceți-l să se întâmple. Vor fi două zile în care vom experimenta situații interesante, vom filma cu echipamente profesionale, vom pune (în) lumină și vom edita și reconfigura un eveniment în mai multe feluri.

[products ids=125018298,1047352,1047356,1051810,1041671]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.