World Press Photo 2015 la București, din 8 mai

Bucureștiul găzduiește din nou cea mai importantă expoziție de fotojurnalism la nivel global, World Press Photo, începând cu data de 8 mai.
Expoziția va fi deschisă pentru public în intervalul 8 – 29 mai 2015, în Piața Universității din București.
Expoziția din București face parte din expoziția anuală internațională World Press Photo, care călătorește în întreaga lume, fiind montată în peste 100 de locații din peste 45 de țări – și vizitată de peste 3,5 milioane de oameni la fiecare ediție.
Expoziția WPP este o inițiativă a World Press Photo Foundation, fondată în anul 1955 în Olanda, și activează ca organizație independentă, non-profit, cu sediul în Amsterdam. Activitatea Fundației este dedicată stabilirii standardelor ridicate în fotojurnalism și fotografie documentară la nivel mondial.
Competiția a debutat în 1955, când 42 de fotografi din 11 țări au înscris peste 300 de fotografii pentru jurizare. În 2015, concursul a atras 5.692 de participanți din 131 de țări, care au înscris 97.912 de fotografii.
În 2012, expoziția a fost readusă pentru prima dată la București, după 18 ani de absență, prin eforturile Fundației Eidos, care organizează expoziția și anul acesta.
5.692 de fotoreporteri și fotografi din 131 de țări au participat la ediția 2014 a competiției WPP, expoziția aducând publicului român selecția celor mai valoroase fotografii documentare din cele 97.912 imagini înscrise în concurs. Ediția 2015  aduce și o nouă categorie, Long Term Projects, ce s-a dovedit foarte populară încă din faza înscrierilor, adunând 14.583 imagini.
„Fotografia Anului 2014”, semnată de fotograful danez Mads Nissen, va fi expusă în București alături de cele peste 100 de fotografii selectate de către juriul independent al competiției.
„Am adus WPP în România cu misiunea de a inspira interesul românilor pentru fotografie ca artă. Anul trecut, peste 48.000 de oameni ne-au vizitat expoziția și ambiția ne-a crescut: anul acesta așteptăm 100.000 de oameni. Vrem să-i ajutăm pe români să-și facă din consumul de artă, nu numai fotografie, un obicei. Ne dorim ca publicul WPP să aibă parte de o nouă experiență anul acesta, selecția fotografiilor este una cu totul specială care aduce noi subiecte în  discuție. Odată cu ediția din acest an, ne-am propus să începem transformarea WPP din expoziție într-o platformă de evenimente culturale. Vă așteptăm cu proiecții de filme și sesiuni ShortsUp!”, spune Cristian Movilă, Președintele Fundației Eidos.

Expoziția World Press Photo va fi deschisă zilnic

Luni – Joi: 11:00 – 21:00
Vineri: 11:00 – 22:00
Sâmbătă – Duminică: 10:00 – 22:00
https://www.youtube.com/watch?v=eMHTanSaVs0
Mai multe detalii, precum și lista completă a câștigătorilor, poate fi consultată pe site-ul oficial al expozitiei: www.worldpressphoto.org
Expoziția este organizată în parteneriat cu Ministerul Afacerilor de Externe și Primăria Municipiului București.
world press photo
China, City Express – (c) Rhongui Chen
Fotografia World Press a Anului 2014, [2nd Prize Contemporary Issues Singles]
Wei (19) lucrează într-o fabrică din Yiwu, din estul Chinei, vopsind fulgi de polistiren cu pudră roşie. Poartă o căciulă de Crăciun pentru a-şi proteja părul şi schimbă cel puţin şase măşti pe zi. Aproximativ 600 de fabrici din Yiwu produc 60 la sută din decoraţiunile de Crăciun din lume. Majoritatea muncitorilor sunt din alte zone şi muncesc 12 ore pe zi pentru un salariu între 270-400 de euro pe lună. Wei, originar din provincia Guizhou, la 1500 km depărtare, nu ştie exact ce este Crăciunul, dar crede că este varianta vestică a Anului Nou Chinezesc.
world press photo
Danemarca, Scanpix / Panos Pictures – (c) Mads Nissen
Fotografia World Press a Anului 2014, [1st Prize Contemporary Issues Singles]
Jon şi Alex, un cuplu gay, într-un moment intim, în micul apartament al lui Alex din Petersburg, Rusia. Pentru lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali (LGBT), viaţa în Rusia devine din ce în ce mai dificilă. Minorităţile sexuale se confruntă cu discriminare legală şi socială, hărţuire şi atacuri violente din partea grupurilor conservatoare religioase sau naţionaliste.
Canon Europe este și în acest an alături de expoziția World Press Photo 2015 din București. Încă din 1992, Canon Europe este partener oficial al evenimentului renumit la nivel global. În București, expoziția World Press Photo va rămâne deschisă publicului larg până pe 29 mai 2015, în Piața Universității.
[products ids=1051925,1051927,502988,125013163,303037,105941]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.