Istorisiri armene și lansarea unui album foto

Postat de: Cristian Munteanu Cristian Munteanu

Unul dintre marile demersuri fotojurnalistice ale ultimilor ani, va vedea, aşa cum îi şade bine unui proiect, lumina tiparului în această săptămână. Este vorba despre albumul de fotografie al Andreei Tănase, “Armenians in Romania. The stories of the people close to us”, album care îşi propune, şi reuşeşte cu brio, să spună povestea comunităţii armenești din ţara noastră.
O primă lansare a cărții va avea loc în data de 8 mai 2015, la ora 18.00, în cadrul evenimentului “Istorisiri armene. De la Ararat la Strada Armenească”, organizat de Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.

Desfăşurat pe o perioadă de trei ani, din 2007 până în 2010, în care s-a muncit intens, proiectul urmăreşte cu meticulozitate şi eleganță viaţa armenilor din România. De asemenea, cartea are un capitol dedicat dramei genocidului de la 1915, care a curmat vieţile a aproximativ 1.500.000 de armeni. Din Moldova în Transilvania, şi apoi în Muntenia şi Dobrogea, sunt surprinse poveşti de zi cu zi, care, graţie fotografiilor şi cuvintelor, se transformă în mici lecţii de spirit armenesc. De altfel, o altă mare reuşită a cărţii este aceea că, odată lectura terminată, comunitatea devine, pentru o perioadă, parte integrantă a spaţiului nostru individual.

Ceea ce a reuşit Andreea este un veritabil tur de forţă. Avem fotografii nu numai din pivotalul segment al vieţii armeneşti, şi anume biserica, cu procesiunile ei religioase, cu slujbe, ci şi de la incendii, înmormântări, dansuri, reconstrucţii, absolviri de facultate, restaurări de cărţi vechi, muzica. Şi toate acestea lângă crâmpeie din viaţa armenilor bijutieri, comercianţi de cafea, doctori în drept, coregrafi. Iar totul e spus fără exagerări, fără ostentaţie, simplu, puternic. Scenele din viața religioasă au o tușă suavă, feminină, născând o broderie de emoții bine definite, fără gust dulceag. Există o delicateţe aparte în imaginile Andreei, ca şi când ar fi suflat ușor vălul de pe viaţa armenilor, şi nu l-ar fi smuls, grăbită fiind să vadă ce este dedesubt. De altfel, senzaţia de profunzime a demersului fotojurnalistic ne însoţeşte pe tot parcursul acestui album.