5 sfaturi pentru peisaje reușite dintr-o mașină în mers

Iată că vine primăvara și odată cu ea vremea frumoasă. Este momentul prielnic pentru plimbări de weekend prin țară, așa că în articolul de azi am să vorbesc despre situația în care ești într-o excursie cu mașina și vrei să faci fotografii cu peisaje frumoase, pe care le vezi pe geam.

Ideal ar fi ca cel care conduce să opreasca mașina, să te dai jos și să îți faci cadrele. Din păcate, de multe ori acest lucru nu prea este posibil, ori din lipsă de timp, ori din lipsa locurilor de pe marginea drumului (deși pe drumurile de munte se găsesc din loc în loc astfel de “refugii”, mai ales în fața unor peisaje frumoase).

Ți-am pregatit mai jos 5 sfaturi utile pentru peisaje cât mai reușite atunci când faci poze dintr-o mașină în mers

1. Pentru a nu avea reflexii nedorite, deschide geamul când faci poze. Asta e posibil din păcate doar când mașina nu are viteză prea mare, altfel e prea deranjant curentul.

2. Dacă ții geamul închis (care bineînțeles trebuie să fie cât mai curat posibil), fotografiază pe partea mașinii unde nu ai reflexii, de obicei cea opusă părții din care bate soarele. Oricum pe acea parte peisajul va fi cel mai frumos luminat și nu vei avea contrast prea puternic între cer și pământ.

3. Uneori, la anumite ore, soarele e atât de jos încât produce reflexii în ambele părți ale mașinii. În cazurile acestea e bine să ascunzi orice obiecte de culoare deschisă, pentru că ele se vor vedea cel mai tare.

4. Inițial am vrut să recomand un filtru de polarizare pentru scoaterea reflexiilor, dar deși își face treaba relativ ok, are un efect negativ asupra peisajului, în sensul că poziția pentru scos reflexii din geamul mașinii e undeva cu reperul la 90 de grade față de poziția unde filtrul face cerul mai albastru (aceasta fiind poziția în care ar trebui folosit de obicei). Deci folosește filtrul de polarizare atunci când geamul de la mașina este deschis.

5. Folosește un timp cât mai scurt de expunere. În funcție de ce viteză are mașina, experimentează folosind modul S (la Nikon, Sony etc.) sau Tv (la Canon), până vezi că obiectele din prim plan (de obicei e vorba de plante) nu sunt mișcate. Asta e valabil dacă fotografiezi pe partea laterală a mașinii. Dacă fotografiezi direct în față, mai ales cu zoom, poți să folosești timpi de expunere ceva mai lungi.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.