Sigma 105mm f/2.8 macro – îndeaproape

Obiectivele macro sunt unele dintre cele mai versatile. Poți să ajungi până la mărire 1:1 (sau chiar 5:1 în cazul excelentului Canon MP-E 65mm) și să vezi ocelii libelulelor sau să faci portrete, ori landscape comprimat. Lungimile focale standard sunt în jur de 60mm, 100mm și 150-180mm. Cele mai uzuale sunt variantele 100mm sau 105mm de la Canon, Nikon, Sigma, Zeiss.
 Sigma oferă varianta AF 105mm f/2.8 EX HSM DG OS macro. Primul lucru interesant este că are stabilizare, care este foarte utilă mai ales la distanțe macro și la factori de mărire mari. Al doilea lucru este prețul, care se află cam la jumătate față de concurenții cei mai puternici. Sau chiar la mai puțin de o treime, în cazul Zeiss. Să vedem dacă Sigma își respectă tradiția de ”best bang for your buck”.
1. Construcția
16 elemente în 11 grupuri, inclusiv elemente SLD și floating.
– apertură f/2.8 – f/22, 9 lame rotunjite
– diametru filtru 62mm
distanța minimă de focus: 31 cm, factor de mărire 1:1
autofocus: Hypersonic Motor (HSM)
– stabilizare: Sigma OS
– greutate: 725 grame.
Sigma 105mm f/2.8 macro dispune de o construcție foarte solidă. Corpul este metalic, acoperit cu plastic și cauciuc de calitate. Inelul de focus nu se rotește în timpul obținerii focusului deoarece sistemul este intern, cu elemente flotante. De asemenea inelul respectiv are o rotire lină, precisă – în cazul în care doriți să faceți focus manual.
În pachet sunt incluse nu unul ci două parasolare, în ideea în care dacă aveți aparat full frame folosiți doar parasolarul mare, dacă aveți APS-C le puteți folosi pe amândouă, având în vedere că imaginea va avea un cadru mai restrâns. Dar aceasta adaugă la lungimea totală a obiectivului.
Este disponibil și un limitator de focus cu trei poziții, în cazul în care nu aveți nevoie de toată plaja și doriți mai degrabă un focus rapid. Poate fi util în cazul în care fotografiați portrete sau peisaje.
Stabilizarea optică are 4 stopuri eficiență, după cum susține Sigma. Nu știu dacă este chiar așa, dar eu am reușit să trag fără să mișc imaginea până pe la 1/50, ceea ce e destul de bine.
2. Sharpness
Este un obiectiv macro, deci este construit să fie foarte sharp. Sigma este în eșalonul superior aici, fiind la același nivel cu Canon 100mm f/2.8 USM macro și Nikon 105mm f/2.8. Singurul care se distanțează este incredibilul Carl Zeiss Makro-Planar T* 100mm f/2 ZE, dar acesta costă de trei ori mai mult.
De asemenea, sharpness-ul este  constant pe aproape tot cadrul la orice apertură. În fotografia comparativă la diverse aperturi se observă că imaginea este la fel de sharp de la f/4 la f/11.
Sigma macro
În comparația cu Canonul 100mm f/2.8 USM am tras la f/4 și din câte se vede, imaginile sunt aproape identice ca sharpness și culori.
Sigma
3. Bokeh
Sigma 105mm f/2.8 Macro dispune de 9 lamele de diafragmă și acestea sunt rotunjite. Ceea ce în aplicație practică înseamnă un bokeh foarte frumos. Acest obiectiv poate fi folosit fără probleme inclusiv la portrete, deoarece creează o separație foarte frumoasă față de fundal. Și asta nu se întâmplă doar la apertura maximă. Am avut un Nikon Df în dotare și având în vedere obiceiul… să-l numim doar straniu al celor de la Nikon de a limita apertura cu cât distanța de focus se micșorează, nu am putut să trag la o apertură mai mare de f/4.5 la closeup-uri apropiate de distanța minimă de focus. Și cu toate astea, bokeh-ul a fost extrem de plăcut.


4. Aberații cromatice
Sigma 105mm Macro nu este un obiectiv apocromat, cel puțin nu este trecută această specificație în documentația tehnică. M-am uitat special să văd asta, deoarece în primul rând obiectivele APO sunt mai scumpe și în al doilea rând, am fost plăcut surprins să constat că nu există nici urmă de aberații cromatice, nici laterale și nici longitudinale. Am fotografiat în toate situațiile în care ar fi trebuit să am probleme de acest gen și Sigma s-a comportat neașteptat de bine. În fotografia comparativă cu omuleții de fier (crop 100%) se vede clar că nu există aberații cromatice sau bokeh fringing nicăieri, deși sunt suficiente zone de contrast extrem.
Sigma macro
5. Autofocus
După cum spuneam, Sigma 105mm f/2.8 Macro dispune de un limitator de focus. Dacă faceți fotografie de produs sau macro, sau orice aplicație care vă duce aproae de distanța minimă de focus, comutatorul trebuie să fie pus pe FULL. Reversul medaliei în acest caz este că va dura destul de mult dacă vreți să mutați focusul de la minim la infinit. Nu este însă o caracteristică negativă a acestui obiectiv, pentru că toate obiectivele macro se comportă la fel, focusul este lent de la MFD la infinit.
În cazul în care sunteți în plaja corespunzătoare, focusul este foarte rapid și precis. Am testat și pe un Canon 5D Mark II și pe un Nikon Df, cu rezultate similare. Motorul de focus este de asemenea foarte silențios.
6. Vignetting
Vignetting există la f/2.8, dar nu mult. Nu este nimic de comentat în plus, obiectivul e în linie cu similarele din această gamă.
7. Culori, contrast
Sigma 105mm f/2.8 Macro produce culori frumoase, naturale. După cum se vede și din fotogafia în care am comparat cu Canon 100mm f/2.8 Macro USM, culorile și tonurile sunt aproape identice. De asemenea, contrastul este puternic începând cu apertura maximă – un lucru foarte util pentru portretele outdoor.
8. Distorsiuni
Fiind un obiectiv macro și de asemenea tele, distorsiunile sunt practic nule.
9. Experiența în utilizare
Acesta este un obiectiv foarte versatil. După cum se vede și din fotografiile exemplu, l-am folosit în situații variate și de fiecare dată am fost mulțumit. De la macro la portrete și peisaje, culorile, bokeh-ul, contrastul și sharpness-ul au fost la un nivel foarte înalt, nu aș putea numi vreun aspect în care Sigma 105mm f/2.8 Macro nu s-ar descurca. Să zicem că ar fi inconvenientul de a seta limitatorul de focus în poziția potrivită în cazul în care vrem focus rapid. Eu consider asta un neajuns neglijabil. Împreună cu un senzor bun la valori ISO mari (cum ar fi cel al Nikonului Df) și cu stabilizarea foarte eficientă de altfel, reprezintă o alternativă viabilă pentru un ISO mai mic și un obiectiv mai rapid (f/1.2 – f/1.4) și inerent mult mai scump.

Concluzie:
Iată încă un obiectiv Sigma adăugat în top la categoria preț / performanță. Dacă sunteți în căutarea unui obiectiv macro pentru fotografie de produs, sau chiar și a unui obiectiv pentru portret, Sigma 105 f/2.8 Macro este cu siguranță o alternativă foarte atrăgătoare. Stabilizare eficientă și macro 1:1 la acest preț? Yes, please!
Un articol și fotografii de Cătălin Petolea.
[products ids=1043556,1043558,1046568]

Alți fotografi au mai citit și:

4 Comments

  • Buna.Stie cineva daca exista varianta pt Sony Alfa ? Multumesc

  • Salut Cristian,
    Nu am avut nici o problema cu focusul nici la Canon nici la Nikon, n-am avut ce sa calibrez. Am avut doua exemplare bune.

  • Iubesc obiectivul acesta 🙂

  • Salut !
    O intrebare pentru autor :
    Cum a fost Focus-ul (back-focus sau front)? Au fost probleme de focus (ma intereseaza varianta pentru Canon ) ?
    A trebuit calibrat obiectivul inainte de folosire??

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.