Review Tamron 16-300mm

La sfârșitul anului trecut Vlad Dulea, colegul meu de la Blog de fotografie, a fost prezent la Formula 1 Grand Prix din Abu Dhabi, unde a fotografiat cursele din tribune folosindu-se de obiectivul Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 lansat cu câteva luni mai devreme. Obiectivul a fost utilizat pe un Canon 550D.
Motivul pentru care a ales să plece în călătorie și să fotografieze evenimentul cu 16-300mm e simplu: voia un all-around care să ofere imagini bune calitativ și care să ajungă până la 300mm. Tamron-ul a fost soluția potrivită, așa că a fotografiat cu el pe durata deplasării.
Obiectivul oferă cea mai extinsă plajă focală dintre toate all-around-urile. Pleacă de la 16mm, distanță focală la care poți fotografia fără probleme peisaje ori spații mici, și ajunge până la 300mm, oferindu-ți posibilitatea să faci portrete cu o separare bună a subiectului de fundal, ori să surprinzi detaii de la distanțe mari.
Tamron 16-300 poate fi o variantă bună pentru călătorii, vacanțe ori fotografii de natură. Ai mai multe obiective într-unul singur și e destul de comod de cărat. Desigur, această versatilitate vine cu anumite dezavantaje, dar despre care am să povestesc mai târziu.
Iată întâi specificațiile tehnice ale obiectivului:

  • Distanță focală de 16-300mm (24-450mm echivalent 35mm pe Nikon, Sony și 25.6-480mm echivalent 35mm pe Canon)
  • Deschidere maximă a diafragmei de f/3.5-6.3
  • Sistem de stabilizare optică a imaginii
  • Distanță minimă de focalizare de 39 de centimetri
  • Diametrul lentilei frontale de 67mm
  • Alcătuit din 16 lentile în 12 grupuri
  • Greutate de 540 de grame
  • Disponibil pentru Nikon, Canon și Sony

Construcția obiectivului este un punct forte. Material din care e făcut pare să fie un plastic destul de dur și rezistent, iar inelele au o cursă lină și oferă suficient de multă precizie. Focalizarea se face în interiorul obiectivului, sistemul fiind astfel mai rapid pe timp de zi.
Pe timp de noapte ori în lumină slabă obiectivul focalizează mai greu, mai ales dacă nu are repere puternic luminate unde să găsească suficient contrast. Pe timp de zi sistemul de focalizare se comportă exemplar în schimb.
Tot pe timp de noapte te defavorizează și diafragma nu foarte mare la capătul tele, de f/6.3. Chiar și la 200mm și f/5.6 îți e mai de greu să surprinzi imagini clare în lumină slabă. La capătul wide f/3.5 poate fi suficient. Cu ajutorul stabilizatorului de imagine eficient poți obține imagini clare la 16mm chiar și cu 1/4s dacă ai o mână mai stabilă.
Stabilizatorul se dovedește a fi util și la capătul tele, unde ai avea nevoie teoretic de 1/450s pentru fotografii clare, nemișcate. Multe dintre fotografiile făcute de Vlad la 300mm sunt cu timpi de expunere de 1/100s sau 1/200s și imaginile sunt clare, semn că stabilizatorul își face bine treaba.
Calitatea imaginii
În ceea ce privește calitatea imaginii am observat că aberațiile cromatice sunt destul de evidente pe toată plaja focală la deschiderea maximă a diafragmei. Ele se mai atenuează pe măsură ce închizi diafragma, iar pe la f/8-10 reușești să scapi de ele.
Nici detaliile nu sunt foarte bine redate la deschiderea maximă a diafragmei. Dacă la capătul wide imaginile sunt sharp pe la f/4-5.6, la capătul tele chiar și la f/8 detaliile încă nu sunt foarte bine definite. Pe la f/10 încep să se vadă foarte clar.
Desigur, astea sunt detalii pe care le observi cu zoom 100% și te deranjează doar dacă decupezi mult din cadru. În rest probabil că nici nu le vei observa și cu siguranță nu-ți vor afecta fotografiile din concedii ori călătorii. Iar când vine vorba de fotografie de natură, vei fotografia în general cu diafragma închisă așa că vei scăpa de artefactele optice ori de imaginile neclare destul de ușor.
Iată câteva imagini și crop-uri cu detalii, aberații cromatice și rezistența la flare. În contralumină se descurcă exemplar obiectivul și nu creează un flare deranjant.
Cadru întreg – 16m:
review Tamron
Crop – 16mm:
Vlad Dulea
Cadru întreg – 16mm :
Tamron
Crop – 16mm :
Vlad Dulea
Cadru întreg 80mm și crop :


Cadru întreg – 300mm:
review tamron
Crop – 300mm :
tamron
Cadru întreg – 300mm și crop:

Cadru întreg – contralumină (test flare) și crop:

Cadru întreg – contralumină (test flare) și crop:

Alte fotografii din serie:

Concluzii:

Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 Di VC PDZ este un obiectiv all-around util pentru vacanțe, călătorii și fotografii de natură. Oferă rezultate bune în condiții de lumină suficientă, dar devine puțin mai greu de utilizat în lumină slabă. Stabilizatorul de imagine este extrem de eficient și se dovedește a fi util în special la distanțe focale lungi (100,200,300mm), când permite obținerea unor imagini clare și cu un timp mai lung de expunere.
Fotografii de Vlad Dulea.
[products ids=125011042,125011041,125011043,1040729]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.