Fotografia de iarnă – trusa foto și sfaturi

Postat de: F64 F64

A face fotografie pe timp de iarnă presupune ca atât echipamentul foto, cât și îmbrăcămintea să fie adaptate temperaturilor scăzute. Dacă despre echipamentul foto poate ai auzit că uneori dă rateuri la frig, că nu e bine să-l supui la variații mari de temperatură, că diafragma se mai poate bloca și alte asemenea lucruri despre care urmează să povestim, mai puțin luată în considerare este îmbrăcămintea. Iar dacă vrei să faci fotografii iarna, întâi trebuie să rezisti tu, apoi și echipamentul foto.

foto de iarna

Adopta un stil de îmbrăcăminte cu cât mai multe straturi subțiri în detrimentul celei groase în straturi puține. Pe lângă lejeritatea în mișcări, mai multe straturi subțiri vor mări izolarea termică. Nu uita că pierdem 50% din căldura prin regiunea capului, așa că obligatoriu ar trebui să ai un fes sau o căciulă cu tine. Dacă vrei să asculți și muzică în timp ce colinzi dealurile sau munții în căutare de fotografii frumoase, poți opta pentru căciula cu căști stereo și microfon.  Nelipiste ar trebui să fie și mănușile, care ar trebui să îți permită să declanșezi ușor, fără degete și mâini înghețate. Încălțamintea să fie lejeră și impermeabilă, iar dacă trebuie să te deplasezi prin zăpadă adâncă mai mult timp, parazapezile vor fi necesare.
Iar acum că tu te-ai îmbrăcat bine și ești gata de o ieșire foto în zăpadă, să vedem cum stau lucrurile cu echipamentul foto și ce trebuie să ai în vedere pentru sedințele foto din acest anotimp.

  • Nu supune aparatul foto la variații mari de temperatură

Condițiile optime de operare ale camerelor foto, specificate de fiecare producător în parte, variază în general între 0 și 40 de grade Celsius. Asta nu înseamnă însă că nu îți vei putea folosi în voie aparatul chiar și la -25 de grade, însă nu pentru o perioadă prea îndelungată de timp.
Important este să nu supui însă apartul foto la variații mari de temperatură. Când ieși din casă, de la căldură, ține-l încă în geantă preț de 10 minute, pentru echilibrarea temperaturii. La fel și câd te întorci de afară. Nu-l scoate imediat din geantă sau din rucsac întrucât se va forma condensul și asta nu-i face deloc bine. De asemenea, nu-l încălzi între fotografii, ținându-l de exemplu sub haină. Vei avea de-a face cu același condens care nu doar că e dăunător dar te va împiedica oricum să realizezi vreo imagine care să nu fie îcețoșată.
La temperaturi foarte scăzute, încearcă să nu ai timpi de expunere mai scurți de 1/250s sau 1/500s (pentru temperaturi de -30 sau -25 de grade Celsius), pentru a nu afecta părțile în mișcare ale obturatorului.

fotografia de iarnă

  • Transportă în siguranță echipamentul

O geantă sau un rucsac impermeabil sunt un must pentru sezonul rece. Vremea este extrem de schimbătoare și umezeala nu face deloc bine echipamentului foto. Cum nici căzăturile pe pârtie nu-s indicate. Dacă totuși se întâmplă, ar fi bine să ai un „airbag”  și o pelerină de ploaie/ninsoare pentru aparatul și obiectivele foto.

rucsac foto

  • Păstrează acumulatorii și bateriile la căldură

Pe timp de iarnă, în condiții de temperaturi scăzute, orice acumulator sau baterie se va descărca mult mai ușor. De aceea este recomandat să ai la tine acumulatori și baterii de rezervă, pe care să îi păstrezi la căldură, într-un bunuzar interior al hainei, nimic nefiind mai neplăcut decât să ai un subiect interesant în fața ta și să rămâi fără baterie.

sfaturi foto

  • Nu uita de filtre

Cele mai utilizate filtre pe timp de iarnă sunt cele UV, însă se vor dovedi utile întodeauna și filtrul de polarizare circulară, precum și cel de densitate neutră/filtrul gradual. Aestea vor ajuta la contraste mai bune, obșinerea un cer mai albastru, respectiv la egalizarea expunerii atunci când diferențele de iluminare sunt prea mari.
Mai poți folosi filtrul skylight, care reține pe lângă ultraviolete și o parte din radiațiile albastre.

filtre foto

  • Trepiedul

Trepiedul se va dovedi și el util pe timp de iarnă. Atenție însă la stabilitate! Fixează-l cât mai bine pentru a fi sigur că nu alunecă sau nu va fi răsturnat de vânt/viscol. Dacă e posibil, alege un trepied dotat cu rozete de zăpadă. De asemenea, îți recomandăm trepiedele din carbon, atât datorită greutății reduse, dar și pentru confortul în utilizare (față de alumininiu, carbonul nu pierde atât de ușor căldura).
Dacă imaginile pe care ți-ai propus să le realizezi necesită timpi lungi de expunere, profită de faptul că aparatul este pe trepied și protejează-l cu un material textil. Un fular din polar e numai bun și diferența de câteva grade va contribui la o funcționare mai bună a obturatorului, prelungind totodată și durata de viață a bateriilor.

trepied foto

  • Caută locațiile pentru fotografii din timp

Iarna nu e ca vara, asta e clar. Zăpada îți va îngreuna deplasarea și vei pierde astfel mai mult timp pentru a ajunge dintr-un loc într-altul. Astfel, tactica punct ochit-punct lovit te va ajuta să nu ratezi cadrele pe care le visai, întrucât vei știi din timp unde și la ce oră să fii amplasat.

Fotografia pe timp de iarnă presupune în mod evident depășirea zonei de confort și înfruntarea diverselor provocări . Nu te descuraja, experimentează sș aplică sfaturile de mai sus, precum și pe cele din articolul precedent. Rezultatele nu vor întârzia să apară!

Iar dacă ai și alte sfaturi utile, de care poate că noi am uitat, lasă-ne un comentariu mai jos.

Lunea viitoare te așteptăm cu un nou articol despre fotografia de iarnă, respectiv un interviu cu câțiva dintre cei mai buni fotografi de peisaj de la noi din țară, așa că ne vedem aici.
test - array(0) { }

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top