Sony a7 II – primul full frame cu stabilizare pe 5 axe

Sony a lansat modelul α7 II (ILCE-7M2), cel mai nou din seria aparatelor de fotografiat cu obiective interschimbabile α7, și primul din lume dotat cu stabilizare pe 5 axe, proiectat pentru un senzor în format full-frame.
Camera oferă o calitate excepțională a imaginii într-un corp compact și cu o masă redusă, moștenind caracteristicile bine cunoscute ale seriei α7 printre care se numără și calitatea de a fi cel mai mic și ușor model full-frame cu obiective interschimbabile din lume (α7R). Senzorul Exmor® CMOS de 24,3 megapixeli efectivi în format full-frame de 35mm este mobil de-a lungul a cinci axe pentru a compensa mișcarea accidentală a aparatului, asigurând o stabilizare optică echivalentă cu 4,5 trepte pe scara timpilor de expunere, în cazul imaginilor staticeii. Surprinderea unor fotografii și imagini video clare, din mână, este acum posibilă chiar și în condiții care ar fi necesitat utilizarea unui trepied. Într-un astfel de scenariu caracterizat de iluminare slabă, utilizatorii se vor putea bucura de imagini minunat redate de către senzorul full-frame, având la îndemână posibilitatea stabilizării imaginii. O astfel de stabilizare, obținută în corpul aparatului, va permite obținerea de imagini clare chiar și de către cei care utilizează obiective cu montură de tip A, atașabile prin intermediul unui adaptor.

Sony a7 II -primul aparat full-frame din lume cu stabilizare optică pe 5 axe

Sony a7 II identifică și corectează mișcările aparatului de-a lungul a cinci axe atât în cazul imaginilor statice cât și al celor filmate, inclusiv mișcările unghiulare (tangaj și girație) care au tendința de a apărea în cazul fotografierii cu un teleobiectiv, mișcările de translație (în lungul axelor X și Y) – cu atât mai evidente cu cât crește raportul de mărire optică, precum și mișcările rotaționale care afectează adesea imaginile fotografiate pe timp de noapte sau imaginile filmate. Senzorul full-frame are capacitatea de a compensa aceste tipuri de tremur al aparatului. În cazul imaginilor statice, stabilizarea este echivalentă cu cea care s-ar obține la un timp de expunere mai scurt cu 4,5 trepte.
aparate foto Sony
Stabilizarea optică pe 5 axe a imaginii este ideală pentru o întreagă gamă de obiective αTM iii
Fotografierea din mână în condiții de iluminare joasă, la timpi de expunere lungi, devine acum posibilă, deschizând astfel calea spre o mai mare creativitate și mobilitate, fără a mai fi necesar un trepied. Stabilizarea în corp a imaginii devine așadar eficientă chiar și în combinație cu obiective de tip E, fără sistem Optical SteadyShot (OSS). Și în cazul folosirii obiectivelor de tip A (prin intermediul unui adaptor opțional cum ar fi LA-EA4 sau LA-EA3), mișcările aparatului sunt compensate pe 5 axe, în corpul aparatului. Astfel, fotografii pot valorifica la maximum puterea de redare a obiectivelor α, în combinație cu α7 II.
Funcția live-view permite verificarea rezultatelor obținute în urma stabilizării imaginii
Imaginea corectată se poate observa în timp-real, grație ecranului LCD sau vizorului OLED ale aparatului, permițând astfel ajustarea fină a cadrajului și punerii la punct, chiar și când se folosesc teleobiective sau obiective macro.
Autofocus rapid și precis cu ajutorul sistemului Fast Hybrid AF
Acoperire largă a câmpului imaginii printr-un senzor autofocus cu 117 puncte de detecție de fază (în combinație cu 25 de puncte de detecție a contrastului).
Senzorul autofocus dispus în planul focal, cu 117 puncte de detecție de fază și cu 25 puncte de detecție a contrastului acoperă o porțiune întinsă a imaginii, valorificând capacitățile de urmărire asigurate prin detecția de fază și permițând surprinderea clară a subiectelor aflate în mișcare și care ar putea, în alte condiții, să iasă din zona de claritate.
Cu 30% mai multă viteză de reacție a sistemului de autofocus
Este utilizat un algoritm mai avansat de identificare a poziției subiectului, permițând astfel o mișcare optimă a mecanismelor obiectivului. Sistemul autofocus este cu 30% mai rapid decât sistemele care dotează modelele anterioare, asigurând promptitudine pentru o întreagă varietate de scenarii.
Capacitate de urmărire de 1,5 ori mai mare în comparație cu modelele anterioare, grație unui algoritm îmbunătățit de predicție a mișcării.
Algoritmul proprietar Sony, îmbunătățit pentru predicția poziției corpurilor aflate în mișcare, se concretizează printr-o creștere de 1,5 ori a performanței în urmărirea subiectului și a preconizării poziției următoare a acestuia.  În plus, sistemele de autofocus (AF) și de expunere automată (AE) continuă să monitorizeze subiectul pe parcursul secvențelor rapide de fotografiere în rafală (până la 5 imagini pe secundă), astfel încât să nu fie omisă nicio mișcare bruscă și nicio expresie deosebită a subiectului. În sfârșit, această capacitate mult îmbunătățită de urmărire și captare a subiectului este posibilă datorită progreselor făcute în domeniul tehnologiei de analiză a imaginii cu ”blocarea AF”, o trăsătură care optimizează punerea la punct pe subiect în funcție de dimensiunea acestuia.


Calitate superioară a imaginii și o gamă extinsă de funcționalități video cu senzorul full-frame și cu motorul de procesare a imaginii BIONZ XTM
Senzor Exmor CMOS  full-frame de 35mm pentru rezoluție și sensibilitate crescute, în condițiile unui zgomot de imagine minim
Aparatul este echipat cu un senzor Exmor CMOS full-frame de 24,3 megapixeli efectivi. Rezoluția înaltă și pixelii cu suprafață mare conduc la o sensibilitate sporită și la o reducere a zgomotului de imagine, astfel încât să elibereze întregul potențial de performanță optică a obiectivului. Imaginile sunt redate minunat, iar efectele de neclaritate ”bokeh” – posibile numai cu senzori full-frame – devin acum posibile.
Motor de procesare a imaginii BIONZ X pentru detalii superbe, texturi naturale și zgomot redus
Aparatul este dotat cu BIONZ X – un avansat motor de procesare a imaginii. Procesarea rapidă facilitată de acest motor permite îmbunătățirea imaginii pe câteva căi: prin ”tehnologia de reproducere a detaliului” – care recreează texturi cu aspect natural, chiar și în zonele de mare detaliu ale imaginii; prin ”tehnologia de reducere a efectului de difracție” – care previne pierderea de detalii la închiderea diafragmei; ”tehnologia de reducere locală a zgomotului de imagine” – care atenuează puternic zgomotul menținând însă detalii și texturi excepționale chiar și la iluminări foarte joase, pe timp de noapte sau în interioare.
Aparatul suportă înregistrări XAVC-S la rate mari de biți
În plus față de capacitatea de a înregistra în format AVCHD versiunea 2.0 Full HD ((1920×1080) 60p (50p)/60i (50i)/24p), aparatul poate efectua înregistrări în formatul profesional XAVC® formatv. Acest format oferă o extraordinară calitate video HD la o rată de 50 Mbps. Sunt utilizate: compresia pentru grupuri lungi de imagini (Long GOP), identificarea diferențelor dintre imagini și codecul video MPEG-4 AVC/H.264. În ceea ce privește sunetul, aparatul utilizează PCM (Pulse Code Modulation) liniar, iar fișierele sunt salvate în format MP4.
Înregistrări video cu toate caracteristicile necesare unei scheme de lucru de nivel profesional
Profilele de imagine care permit ajustări tonale convenabile, în aparat. Modelul α7 II permite utilizarea funcției gamma S-Log2vi care păstrează o latitudine de expunere mare, precum și a unui spațiu de culoare extins de tip S-Gamut. Între alte caracteristici se numără Time Code/User Bit (folositor în editarea de imagine), Rec Control (pentru înregistrări sincronizate prin intermediul unor dispozitive externe compatibile), afișarea marker-ului/setări și înregistrare video duală. Ergonomie și fiabilitate sporite.
Ergonomie rafinată
Forma și înălțimea mânerului permit menținerea aparatului în poziție stabilă chiar și când se utilizează teleobiective grele. Butonul de declanșare a fost mutat mai în față, într-o poziție în care accesarea lui devine mai naturală. Această repoziționare, precum și mărirea suprafeței butonului permit atenuarea mișcărilor involuntare de aparat. Confortul și comoditatea fotografierii au constituit priorități ale proiectării. Există zece butoane cărora li se poate atribui una dintre cele 56 de funcții disponibile. Ecranul rabatabil White MagicTM LCD asigură o vizibilitate excepțională chiar și în plin soare.
Vizor XGA OLED Tru-Finder™ clar și cu contrast ridicat, pentru o previzualizare optimă a imaginii
Vizorul XGA OLED Tru-Finder cu 2,36 milioane de pixeli, oferă o imagine de mare rezoluție și contrast, reflectând fidel setările de imagine făcute în aparat. Vizorul permite afișarea unei imagini mărite, delimitarea zonelor de claritate, previzualizarea efectelor ”bokeh” sau vizionarea imaginilor deja făcute. Deoarece aparatul este pe deplin compatibil cu standardul APS-C, vizorul va afișa imaginea întreagă atunci când se folosesc obiective APS-C.
Fiabilitatea pe care profesioniști o prețuiesc
Partea superioară și carcasa aparatului construite din aliaj de magneziu solid, precum și structurile interne ale acestuia, asigură durabilitate și masă redusă. Structura solidă a monturii permite atașarea unor teleobiective mari, a unor obiective video grele precum și a multor altor accesorii. Butoanele și rotițele principale sunt etanșate pentru a împiedica accesul prafului și umidității. Capacele porturilor, precum și garniturile carcasei asigură o și mai bună protecție împotriva umezelii și prafului.
În ansamblu, aparatul a fost proiectat pentru a fi utilizat de fotografi în oricare situație, fără a se preocupa de siguranța acestuia.
Pornire mai rapidă cu 40%
După pornirea aparatului, acesta va fi gata de acțiune cu 40% mai devreme decât modele existente.
Tehnologie Wi-Fi și NFC pentru conectare la dispozitive mobile

Accesorii

  • Grip Vertical VG-C2EM pentru α7 II
    Un grip vertical pentru baterii, proiectat special pentru α7 II, permite o sporire a stabilității și controlului aparatului atât în poziție verticală cât și orizontală. Poate găzdui două acumulatoare NP-FW50 (neincluse) pentru o mai lungă autonomie de fotografiere. Construcție fiabilă și cu protecție împotriva prafului și apei.
    Modele compatibile: α7 II.
  • Husă LCS-ELCB pentru α7 II
    O husă fabricată special pentru α7 II care include o parte confecționată din piele și o protecție pentru obiectiv. Bateria și cardul de memorie pot fi scoase fără îndepărtarea husei. Husa nu împiedică exercitarea funcțiilor NFC/USB. Modele compatibile: α7 II.
  • Ocular FDA-EP15
    Ocular de cauciuc, proiectat pentru confort. Modele compatibile: α7 II, α7S, α7R, α7.
  • Obiectiv interschimbabil α (tip A) 70-300mm F4.5-5.6 G SSM II (SAL70300G2)
    Teleobiectiv zoom care aduce subiectele în zona de claritate creând în același timp acel minunat bokeh caracteristic obiectivelor G. Ideal pentru fotografii de sport în aer liber și de natură, dar și pentru fotografii de la mică distanță, până la 1,2m. De asemenea, potrivit pentru portrete și macro-fotografie, de exemplu, pentru flori.
    Strat antireflex nano care reduce la minimum reflexiile parazitare, îmbunătățind calitatea imaginii.
    Capacitate de urmărire în autofocus de circa 4 ori mai mare decât cea a modelului precedent SAL70300G
    Design conceput pentru protejarea de praf și umiditate.

 
Specificații:

Montură obiectiv

Montură E

Senzor de imagine

Full-frame 35mm (35.8 x 23.9mm), Exmor CMOS

Număr de pixeli (efectivi)

Aprox. 24,3 megapixels

Format de înregistrare

Statică

JPEG (DCF Ver. 2.0, Exif Ver. 2.3, MPF baseline compliant), RAW (Sony ARW 2.3 format)

Filme

XAVC S / AVCHD format Ver. 2.0 compliant / MP4

Funcții de înregistrare

Picture Profile

Picture Profile (Off/1-7, Black Level, Gamma (Movie, Still, Cine1-4, ITU709, ITU709 [800%], S-Log2), Black Gamma, Knee, Color Mode, Saturation, Color Phase, Color Depth, Detail, Copy, Reset)

Altele

Time Code/User Bit, Rec Control, Auto Slow Shutter, Dual Video Rec, Marker Setting

HDMI output

1920 x 1080 (60p (50p) / 60i (50i) / 24p

YCbCr 422 8bit/RGB 8bit

Media

Memory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO-HG Duo, Memory Stick XC-HG Duo, card SD, card SDHC (compatibil UHS-I), card SDXC (compatibil UHS-I)

Sistem de focus

Tip

Fast Hybrid AF (AF cu detecția fazei/ AF cu detecția contrastului)

Puncte de focus

Full frame: 117 puncte (AF cu detecția fazei) / APS-C: 99 pde puncte (AF cu detecția fazei) /25 puncte (AF cu detecția contrastului)

Sensibilitate

EV -1 la EV 20 (la ISO 100 echivalent cu lentilă F2.0)

Controlul expunerii

Tip de măsurare

Măsurare evaluativă în 1200 de zone

Sensibilitate ISO (Indice de expunere recomandat)

Fotografii: ISO 100-25600 (ISO 50/64/80), AUTO (ISO 100-6400, se pot selecta limitele inferioare și superioare), Multi Frame NR (poate fi extins la ISO 51200)

Filme: echivalent ISO 200-25600, AUTO (ISO 200-6400)

Obturator

Viteza obturatorului

Fotografii: 1//8000 la 30 sec., Bulb

Clipuri video: 1/8000 la 1/4 sec.

Modelul Sony a7 II va fi disponibil în Europa începând cu luna ianuarie 2015.
[products ids=125016159]

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • […] un comentariu pe un site de specialitate, cu puțin timp în urmă, atunci când a fost anunțat și lansat noul SONY a7II, și mi-am dat seama că asta tot gândesc și eu de ceva timp despre […]

  • Este un aparat foarte complex iar pretul mi se pare ok.

  • Încet, încet am devenit fan F64, fan Sony … și fan ClubulFoto.ro. 🙂
    Observ totuși că și Sony ca și alți producători, la fiecare model nou lansat adaugă câte o funcție, una mică ici, alta colo … chiar de există deja tehnologia și le-ar putea îngloba din start pe orice nou aparat lansat. Dar na, trebuie să își lase rezerva pentru a mai lansa un nou aparat, peste 3 luni, cu încă o funcție, încă o literă, încă 300 Eur în plus … Aștept să citesc despre un α7 II R sau S cu înregistrare 4K sau înregistrare cu 120 ori 240 cadre pe secundă.
    Respect F64 site & blog, nu cred că este o zi în care să nu vă vizitez! 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.