De ce mirrorless?

Modele derivate din aparatele foto DSLR, dar fără oglindă rabatabilă, camerele mirrorless sunt din ce în ce mai căutate iar dilema „DSLR sau mirrorless?” revine tot mai des în discuție.
Deși aparatele foto mirrorless încă nu pot înlocui întru-totul sistemele DSLR, acestea prezintă totuși o serie de avataje care nu pot fi trecute cu vederea. Calitatea imaginilor (asemanatoare cu cea a DSLR-urilor), dimensiunile și greutatea redusă sunt atuurile principale. Părerile sunt încă împărțite iar gusturile știm cu toții ca nu se discută.
Am ales totuși câțiva fotografi români care odată ce l-au achiziționat, nu prea s-au mai despărțit de mirrorless-ul lor, și i-am rugat să ne răspundă la întrebarea „De ce mirrorless?”
Hajdu Tamás:
„De câțiva ani sunt utilizator de aparatură foto mirorless . Inițial am cumpărat un Olympus EP-1 cu un obiectiv Panasonic de 20mm f/1.7, pentru că mi s-a părut prea grea trusa de DSLR. Au trecut mai bine de 5 ani de atunci și nu am mai făcut nicio  poză cu vreun aparat foto cu oglindă
Între avantajele sistemului fără oglindă aș enumera : greutatea și dimensiunea mult redusă, sistemul de autofocus rapid și fără probleme de back sau front-focus, LCD-ul rabatabil – foarte util și aspectul de turist fără pretenții , care în fotografia de street e bine venită. Momentan utilizez un Olympus OM-D EM5 cu un obiectiv Olympus de 17mm f/1.8.”
mirrorless
Olah Laszlo-Tibor:
„De ce mirrorless?
Fiindcă:

  •  iubesc fotografia de stradă,
  • de mult am renunțat la căratul DSLR-urilor la plimbările mele,
  • căutam ceva asemănatorcu aparatele mele vechi pe film,
  • au ajuns la o calitate a imaginii comparabilă cu cea a DSLR-urilor,
  • este mai discret.”

mirrorless
Titel Dragomir:
„De ce mirrorless? Tehnologia mirrorless a evoluat enorm, imaginile sunt de o calitate tehnică comparativă cu cea a aparatelor DSRL. Indiferent că alegi un DSLR sau un mirrorless vei avea și avantaje și dezavantaje. Principalele avantaje pentru care am ales un sistem mirrorless sunt urmatoarele :

  • Calitatea foarte bună a imaginilor.
  • Focus rapid si precis.
  • Sunt mai mici și ușoare, ocupă mai puțin spațiu în geantă și sunt mai ușor de transportat.
  • Lipsa costurilor de mentenanța – foarte rar necesită recalibrare deci pozele vor fi mereu in focus, iar curățarea senzorului se limitează la a sufla cu o pompiță eventualele impurități.
  • Vizionarea live a histogramei și a corecțiilor .
  • Design-ul retro…recunosc că m-a cucerit la prima vedere.
  • În majoritatea cazurilor ești confundat cu un turist și poți face fotografii liniștit.”

mirrorless
Andrei Bîrsan:
„4 ani de mirrorless la purtator, din decembrie 2010 ma bucur de  mobilitate și discreție. Inițial eram o ciudațenie cu Sony NEX 5, toată lumea avea DSLR-uri care mai de care mai voluminoase, mai arătoase. În 2009 Olympus a dat startul cu elegantele PEN-uri, Sony nu s-a lasat mai prejos și a scos seria NEX cu variantele 3 și 5. Comparativ cu clasicul PEN, Sony NEX 5 mi s-a părut urât, industrial. M-am înșelat, acum când mă uit la el îmi place foarte mult, e suplu și de calitate.
Nu zic că nu îmi este dor câteodata de un DSLR, greu, care să te facă să simți că ești fotograf, dar îmi trece repede 🙂
Ca fotograf amator, în 2014, este păcat să nu ai un mirrorless mai ales că metehnele copilăriei au fost corectate (mai ales viteza de focusare și oferta de obiective bune).
Din punctul meu de vedere, top caracteristici dupa care să alegi un mirrorless ar fi:

  • Oferta de obiective de calitate pentru marca respectivă. (aici suferă foarte multe mărci)
  • Viteza de focusare
  • Dimensiunea corpului și a obiectivelor
  • Rezoluție de maxim 16 MP
  • Ecran rabatabil
  • Vizor electronic
  • WiFi

Nu aș mai renuța la mirrorless!”
mirrorless
Oliver Merce:
„Pentru mine, chiar dacă nu am renunțat la DSLR, alegerea unui aparat foto mirrorless a devenit o necesitate prin prisma genului de fotografie pe care îl abordez. Fac fotografie de stradă în principal, iar asta presupune să fii un observator cât mai discret al evenimentelor care se derulează în jurul tău, fără ca tu să intervii în desfășurarea lor. Un DSLR oferă o calitate bună a imaginii, este rapid, dar are și o serie de inconveniente: este prea voluminos, face uneori prea mult zgomot la declanșare, așa că în mod firesc am căutat un aparat foto de mici dimensiuni, care să fie silențios și rapid în același timp, dar la care să am și posibilitatea de schimbare a obiectivelor. Așa am ajuns să dețin un Nikon 1 J1.”
mirrorless
Cristian Munteanu:
„Acum doi ani de zile, mi-am dat seama că fotografia nu este un moft pentru mine, și am returnat aparatul împrumutat, dorind să-mi cumpar unul personal. Și, după ce am chinuit site-urile de specialitate câteva săptămâni, m-am oprit la un mirrorless, Sony Nex 5N. Motivul pentru care am ales să lucrez cu el, și, mai apoi, cu alte mirrorless-uri, este, în primul rând, faptul că reprezintă un compromis deosebit între tehnologia superioara și body de dimensiuni reduse. Neintruziv, ușor de ținut la tine, cu un vizor electronic mult îmbunătățit, cu un sistem de AF comparativ cu cel al DSLR-urilor,mirrorless-ul zilelor noastre, care, în viziunea mea e Sony A6000, este un must-have mai ales pentru fotografia de stradă. Asta atunci când nu dorim sa fotografiem cu zoom-uri care ne transformă mai degraba în paparazii sau în fotografi de wild-life, și vrem să fim cât mai aproape de scenele pe care le imortalizăm.”
mirrorless
Eli Driu:
„Îmi place să fac fotografie de stradă. Pentru mine aparatul foto nu a contat foarte mult, ci plăcerea fotografierii. Am folosit de-a lungul anilor mai multe tipuri de aparate foto, fie ele digitale sau pe film, DSLR sau compacte, mai scumpe sau mai ieftine și, nu de puține ori, chiar și telefonul mobil. Toate fac în linii mari același lucru, dacă esti unde și când trebuie. Adica în locul care trebuie și la momentul ptrivit. Cred că tocmai locul și momentul sunt principalele condiții ale unei fotografii de stradă bune. Cu alte cuvinte, fotografia de stradă solicită timp și deplasare. Acesta este și motivul pentru care, de ceva timp încoace, prefer pentru plimbările mele foto un aparat foto de tip mirrorless. Pot merge cât vreau fără să simt vreun disconfort fizic. E ușor și simplu de utilizat, fără să pierd din calitatea fotografiilor. E tot ceea ce am nevoie pentru a mă plimba cu plăcere și cu atenție la ce ceea ce se întâmplă în anumite locuri și momente. Folosesc în prezent un Samsung NX300M.”
mirrorless
fotografia face parte din galeria “Best of the Month – October 2014”, un proiect inițiat și sustinut de grupul Photo Team
Mirela Momanu:
„Tentația oricărui începător în ale fotografiei este de a avea un aparat “bun”. Prin bun se subînțelege „DSLR, cât mai mare”. Am căzut cu succes în această capcană și timp de 3 ani m-am antrenat în ale fotografiei, la propriu, cu DSLR-ul din dotare, cca 2,5 kg atârnate ori de gât, ori ținut în mână. După o ședință foto deja îmi trebuia un masaj de relaxare. Iar când am optat să ies pe stradă și să fiu invizibilă? Nici vorbă! Prin urmare DSLR-ul pentru mine e istorie, iar acum în geanta mea se află un mirrorless cu un obiectiv fix. E perfect pentru ieșirile pe stradă, mic, inofensiv pentru majoritatea subiecților fotografiați, ușor de manevrat, ecran rabatabil, cu absolut toate posibilitățile unui DSLR, sau cel puțin așa am simțit eu în ceea ce făceam. M-am obișnuit extrem de repede și îl am în geantă mereu, indiferent unde merg. Să vă spun mai multe? :)”
mirrorless
 
[products ids=125005418,1047862,125010368,125007301,125010189,1046372,125008316,125012137]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.